Na co dzień rzadko zastanawiamy się, skąd bierze się jedzenie, które trafia na nasze talerze.
"Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa" pokazuje, jak naprawdę wygląda produkcja mięsa, mleka i jaj oraz jakie konsekwencje mają nasze wybory żywieniowe. Ta książka jest dla każdego, kto pragnie być świadomym człowiekiem i konsumentem!
Autorzy "Farmagedonu" odbyli trwającą trzy lata podróż, by dowiedzieć się, jak produkowana jest żywność pochodzenia zwierzęcego. Odwiedzili między innymi Stany Zjednoczone, Chiny, Peru i Tajwan, gdzie przyjrzeli się pracy mleczarni, fabryk i rzeźni. Dzięki temu książka zawiera pełny i rzetelny opis procesu produkcji. Wyjaśnia między innymi, jak uzyskiwana jest pasza dla zwierząt hodowlanych, dlaczego rutynowo podaje im się antybiotyki i w jaki sposób firmy pozbywają się odpadów poprodukcyjnych. Wszystko to składa się na obraz przemysłu nie tylko skrajnie okrutnego, ale też niezwykle marnotrawnego i szkodliwego zarówno dla ludzkiego zdrowia, jak i dla środowiska. Koszt mięsa okazuje się znacznie wyższy niż widoczna na opakowaniu cena.
"Farmagedon" fascynuje, przeraża i skłania do refleksji nad własnymi nawykami. Autorzy nie ograniczają się do krytyki przemysłu mięsnego, ale też prezentują proste rozwiązania, które może wdrożyć każdy z nas, by przyczynić się do zmiany na lepsze. Przedstawiają również propozycje regulacji, których wdrożenie warto postulować, by żywność była wytwarzana w sposób bezpieczny, zrównoważony i z poszanowaniem przyrody.
O autorce
Isabel Oakeshott to brytyjska dziennikarka i komentatorka polityczna. Philip Lymbery zarządza organizacją Compassion in Animal Farming, która działa na rzecz powstrzymania przemysłowej hodowli zwierząt. Jest autorem licznych publikacji dotyczących dobrobytu zwierząt hodowlanych.