Sztuka fermentacji. Praktyczne wskazówki z całego świata na temat procesu kiszenia i fermentacji warzyw, owoców, miodu

Średnia: 5.0 Ilość ocen: 12
Darmowy fragment:
Wysyłka w
24 godziny + czas dostawy
Wydawnictwo
Rok wydania
2021
Format
16.5 x 23.5 cm
Ilość stron
656
Nasza cena: 45,63 zł 79,90 zł Taniej o: 43%

Nowe wydanie kulinarnego bestsellera Sztuka fermentacji!

Jeśli kiszenie kojarzy ci się tylko z ogórkami, jesteś zdecydowanie w błędzie! Okazuje się, że sztuka fermentacji znana jest już od dawnych czasów i obejmuje tak wiele dziedzin, że trudno byłoby opowiedzieć o tym tylko w jednej książce! Sięgając po Sztukę fermentacji, zdobędziesz rzetelną i sprawdzoną wiedzę na ten temat.

Kisić można dosłownie każdą jadalną roślinę. Autor najpierw zapoznaje nas z historią fermentacji, przedstawia jej zalety i ogromne walory zdrowotne. Ostrzega przed trudnościami i podaje rozwiązania problemów, jakie najczęściej pojawiają się podczas fermentowania.

Sztuka fermentacji to również doskonały spis przepisów z całego świata: na kombuchę, pastę miso, natto, miody pitne, wino, czy ryby! Tak naprawdę kisić możemy wszystko pod warunkiem, że wiemy, jak to robić. Nic nie będzie już trudne, jeśli sięgniemy po ten poradnik. Autor przekonuje nas, że tak naprawdę kiszenie to najlepsze wyjście, które zapewnia nam zdrowie i świetne doznania smakowe. W jasny, klarowny i rzetelny sposób przedstawia swoją wiedzę i zachęca do tego, aby zgłębiać ją dalej. Od tej pory sztuka fermentacji nie będzie już dla ciebie czarną magią, ale czymś całkowicie naturalnym.

Pobierz darmowy fragment


Kilka słów od autora

Ważne jest, by zrozumieć, że fermentacja jest naturalnym fenomenem o zasięgu znacznie szerszym niż praktyki kulinarne. Komórki w naszym ciele mają zdolność fermentacji. Innymi słowy, ludzie nie wymyślili lub stworzyli fermentacji; bardziej prawdziwe jest twierdzenie, że fermentacja stworzyła nas.

Sandor Ellix Katz


O autorze

Sandor Ellix Katz urodził się 20 maja 1962 r. w żydowskiej rodzinie z Białorusi. Jest amerykańskim pisarzem, autorem książek na temat sztuki fermentacji. Dorastał w Nowym Jorku. Katz to samozwańczy „fetyszysta fermentacji”. Prowadził setki warsztatów żywnościowych w Stanach Zjednoczonych, a jego książka Dzika Fermentacja (2003) została nazwana klasyczną „biblią dla ludzi rozpoczynających projekty DIY, takie jak zakwas lub kapusta kiszona”, i jest „szczególnie znana z podniecania ludzi fermentacją żywności”. W 2009 r. został wybrany jednym z najlepszych trendsetterów magazynu „Chow”.

Szczegóły

Pokaż więcej

  • Tytuł: Sztuka fermentacji
  • Autor: Sandor Ellix Katz
  • Wydawnictwo Wydawnictwo Kobiece
  • Oprawa: Twarda
  • Rok wydania: 2021
  • Ilość stron: 656
  • Format: 16.5 x 23.5 cm
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 9788367014359
  • Język: polski
  • Podtytuł: Praktyczne wskazówki z całego świata na temat procesu kiszenia i fermentacji warzyw, owoców, miodu
  • Oryginalny tytuł: The Art of Fermentation: An In-Depth Exploration of Essential Concepts and Processes from around the World
  • Tłumacz: Bartłomiej Kotarski
  • Nr wydania: 2
  • ISBN: 9788367014359
  • EAN: 9788367014359
  • Wymiary: 16.5 x 23.5 cm

Recenzje książki Sztuka fermentacji. Praktyczne wskazówki z całego świata na temat procesu kiszenia i fermentacji warzyw, owoców, miodu (12)

  1. Recenzenckie Mistrzostwo Świata
    Ocena: 5/5
    Opinia użytkownika sklepu
    Dodana przez w dniu
    Recenzja dotyczy produktu typu: książka
    1 z 1 osób uznało recenzję za przydatną

    "Sztukę fermentacji... " dostałam w prezencie od męża, dla którego wszystko to, co sfermentowane było przez wiele lat wrogiem numer jeden. Jesteśmy pod tym względem kompletnym przeciwieństwem, dlatego też postanowił kupić mi tę książkę. Osobiście jestem nią zachwycona i z niecierpliwością czekałam na rozpoczęcie sezonu na świeże warzywa i owoce. Studiowałam tę ogromną księgę przez kilka dni, wybierając kilka przepisów, które musiałam przetestować wręcz natychmiast. Efekt? Nawet mój mąż, tak bardzo sceptyczny, polubił to co przygotowałam. Bardzo, bardzo polecam! U mnie książka zajmuje honorowe miejsce na kuchennym regale :).

    Czy ta recenzja była przydatna? tak | nie
    Napisz pierwszy komentarz
  2. Recenzenckie Mistrzostwo Świata
    Ocena: 5/5
    Opinia użytkownika sklepu
    Dodana przez w dniu
    Recenzja dotyczy produktu typu: książka
    1 z 1 osób uznało recenzję za przydatną

    Jako wielki fan kiszonek, stwierdziłam, że „Sztuka fermentacji” musi pojawić się w mojej kulinarnej biblioteczce. No i co tu dużo pisać- jestem nią zachwycona! Jest to skarbnica wiedzy i pomysłów na to jak kisić w zasadzie… wszystko ;) Bo czy wiedzieliście, że można kisić na przykład cytrynę? :) Wydawca w opisie książki zapowiadał, że zwariujemy na punkcie kiszenia. I miał rację! Ciężko nie zbzikować na tym punkcie, jeśli ma się przed sobą prawie 700 stron wiedzy i inspiracji. Do tego jest przepięknie wydana. Uczta dla oczu. Myślę, że zachwyci ona zarówno osoby, które o kiszeniu już trochę wiedzą, jak też tych, którzy chcą rozpocząć przygodę z tym niezwykle zdrowym trendem. Autor przeprowadzi nas przez historię i tajniki kiszenia. Dowiemy się, co będzie nam potrzebne do rozpoczęcia kiszenia czy też co robić, żeby nasze produkty nie porosły pleśnią. Polecam wszystkim — na zdrowie!

    Czy ta recenzja była przydatna? tak | nie
    Napisz pierwszy komentarz
  3. Recenzent Wybitny
    Ocena: 5/5
    Opinia użytkownika sklepu
    Dodana przez w dniu
    Recenzja dotyczy produktu typu: książka
    1 z 1 osób uznało recenzję za przydatną

    "Sztuka fermentacji" to wyjątkowa publikacja która zabierze cię w podróż do miejsc bardzo małych o których z pewnością nie miałeś pojęcia. 600 stron wiedzy i doświadczenia, przykładów, przepisów i zachęty do działania.

    Dlaczego warto jest sięgnąć po tą lekturę? Ponieważ przypomina nam starodawne metody. W dzisiejszych czasach i pędzie zapominamy o nich. Mamy pod ręką lodówki, puszki, zakonserwowaną żywność. A co jeśli będziemy musieli obyć się bez prądu? Jak zabezpieczyć żywność w dłuższym okresie, jak sprawić żeby była bardziej wartościowa a przy tym bezpieczna? Ja wiem już że odpowiedź jest prosta.

    Jak domyślacie się sposób ten nie jest nowy, a ja dodam że nawet jest tak samo wiekowy jak początki istnienia człowieka. Fermentacja ma wiele rodzajów i odmian. Możemy przerobić owoce, warzywa, mięso.. co tylko zapragniemy. Każdy kraj ma swoje perełki i pomysły na lokalne przysmaki. Można zrobić kapustę kiszoną, ocet, wino. Każdy to wie, ale czy wiecie że czekolada i kawa też jest efektem fermentacji? (moim ulubionym.)

    Książka przeplatana jest subtelnymi grafikami namalowanymi czarną kreską. Ilustracje nie przytłaczają, są miłym dodatkiem a nie postawą książki. Autor postawił przede wszystkim na wiedzę. Twarda oprawa pomoże w wielokrotnym intensywnym korzystaniu z poradnika. Bardzo lubię satynowy papier na jakim całość została wydrukowana. Mam wrażenie że publikacja jest dopieszczona w każdym szczególe. W środku mamy kilkanaście stron interesujących zdjęć. Miedzy innymi Tibicos, strzępek grzybni z sera brie pod mikroskopem, ciasta idli, nawet kurtki wykonanej z włókien kom buczy! Niewiarygodne że za to wszystko odpowiadają bakterie.

    Nie chcesz marnować jedzenia? Odczuwasz dyskomfort i niechęć kiedy musisz wyrzucić zepsute jedzenie? To uczucie towarzyszyło również autorowi. Możesz kulturalnie zastosować kultury bakterii które poradzą sobie z tym problemem. Ale na początek poznaj je bliżej. Czytając dowiesz się * jaką rolę stanowiły w ewolucji * jakie są korzyści z zastosowania tego sposobu * jakie są podstawowe koncepcje i co nam będzie potrzebne do działania. Możesz rozpocząć od fermentacji warzyw i owoców, kwaśnych napojów tonizujących, mleka, ziaren czy bulw, a może od alkoholów takich jak miód, wino czy cydr a może zainteresuje cię zrobienie piwa, albo fermentacja fasoli, orzechów, mięsa ryb czy jaj. Książka ma cały wachlarz możliwości. Ja na pierwszy rzut chcę wypróbować kwas buraczany oraz własną kapustę kiszoną. Do tej ostatniej mam sentyment ponieważ jeszcze będąc dzieckiem udeptywałam ją w wielkiej beczce. A zatem powrót do przeszłości.

    Publikacja zrobiła na mnie duże wrażenie. Mąż od razu zainteresował się nią. A że w domu jest specem od pizzy i chleba pozwolę mu również na szaleństwa w temacie fermentacji. Już zapowiedział że mam nikomu jej nie pożyczać ;) żeby potem w dziwnych okolicznościach nie zawieruszyła się.

    Czy ta recenzja była przydatna? tak | nie
    Napisz pierwszy komentarz
  4. Recenzentus NotPospolitus
    Ocena: 5/5
    Opinia użytkownika sklepu
    Dodana przez w dniu
    Recenzja dotyczy produktu typu: książka
    0 z 0 osób uznało recenzję za przydatną

    Dobra pozycja dla fanów fermentacji w kuchni, praktyczne informacje, dużo dobrych przepisów!

    Czy ta recenzja była przydatna? tak | nie
    Napisz pierwszy komentarz
  5. Recenzenckie Mistrzostwo Świata
    Ocena: 5/5
    Opinia użytkownika sklepu
    Dodana przez w dniu
    Recenzja dotyczy produktu typu: książka
    1 z 2 osób uznało recenzję za przydatną

    "Sztuka fermentacji... " jest wydaniem, które powinno gościć w absolutnie każdej kuchni. Kiedy zobaczyłam tę książkę w księgarni, bez zastanowienia powiedziałam sobie "muszę ją mieć". Po powrocie do domu od razu zatopiłam się w treści i ah.. Urzekła mnie ta książka. Przed zakupem tej pozycji, moja wiedza kulinarna w dziedzinie kiszenia zatrzymała się na kiszonych ogórkach i kiszonej kapuście. Kiedy dowiedziałam się, że fermentacji można poddać praktycznie wszystko od owoców po ryby, systematycznie poddaje testom kolejne przepisy i jestem zachwycona. Lubię urozmaiconą kuchnie, a właśnie dzięki tej książce mogę w końcu powiedzieć, że ją urozmaicam. Bardzo polecam!

    Czy ta recenzja była przydatna? tak | nie
    Napisz pierwszy komentarz

Pokaż pozostałe 7 recenzji

Zobacz, dlaczego warto nam zaufać

Doskonała komunikacja, perfekcyjne podejście do klienta, realizacja szybka i całkowicie zgodna z zamówieniem, do tego dobra cena, czyli całość na piątkę.

Anyszka

Polecam, polecam, polecam! Świetny wybór, książki w doskonałej cenie i co najważniejsze błyskawiczna realizacja zamówienia - dodaję do moich ulubionych sklepów.

magdape

Bardzo miła obsługa, szybko reagują na wiadomości pisane. Szybko rozwiązują problem i tłumaczą sytuację, oraz bardzo jasno i konkretnie piszą mail o każdej zmianie w zamówieniach.

Lenka

Kolejny raz robię zakupy w sklepie i jest super szybko, tanio i wygodnie. Aż żałuję, że nie mają innych propozycji, które mnie interesują. Gorąco polecam.

Beata

Transakcja przebiegła szybko i sprawnie. Książki super i wszystko porządnie zapakowane. Nie jest to na pewno moja ostatnia styczność ze sklepem. Polecam.

Agnieszka

Sklep godny polecenia, szybko zrealizował zamówienie. Dodatkowo otrzymałam rabat. Bardzo korzystna cena zamówionych książek. Łącznie z przesyłką wyszło taniej niż w księgarni stacj...

Zosia

Bardzo sprawnie zrealizowane zamówienie. Pomimo, że podano mi późniejszy termin dostarczenia przesyłki otrzymałam ją kilka dni wcześniej. Sklep cechuje solidność i profesjonalizm. ...

Joanna

Sklep bardzo fajny, pomocny i szybki. Realizacja zamówienia trwała kilka dni. Zamówienie doskonale zapakowane i nienaruszone.

Frau Sonne

Jestem zadowolona ze sklepu i przeprowadzonej transakcji. Duży wybór książek, dostawa zgodnie z podaną przez sprzedawcę datą, bardzo porządnie zapakowana. Polecam.

agnes352

Polecam sklep z czystym sumieniem. Kontakt bardzo dobry, ceny rewelacyjne, wybór książek ogromny. Na pewno wkrótce znów złożę zamówienie.

natka2817

Rewelacja!!! Zamówienie otrzymałam 5 dni od złożenia zamówienia, a mieszkam w Wielkiej Brytanii.

Adrianna

Pierwszy raz kupowałam książki przez internet i się nie rozczarowałam. Książki przyszły w oczekiwanym terminie, były dobrze zabezpieczone. Na pewno skorzystam jeszcze nie jeden raz...

Paula