Żywienie jest niezwykle ważną częścią zdrowego funkcjonowania organizmu.
Catherine Shanahan oraz Luke Shanahan w książce "DNA żywienia. Dlaczego twoje geny kochają tradycyjne pożywienie" podejmują temat wielu wątpliwości dotyczących odżywiania i przekazują praktyczną wiedzę, która każdemu pozwoli poprawić jakość życia.
Najistotniejszą konkluzją lektury jest wyłonienie czterech strategii tworzących podstawę sposobu odżywiania, są to: kiszonki i kiełki, świeża żywność, mięso przyrządzane z kośćmi, a także podroby. Stanowią one naturalne jedzenie, sprawdzone przez naszych przodków. Lektura pozwala w nieskrępowany i przystępny sposób poznać tajniki zdrowego odżywiania, które może przejść do codziennego życia każdego z nas.
Rozważania przedstawione w książce pochodzą z analiz tradycji kulinarnych społeczności, które charakteryzowały się długim życiem i dobrą jakością zdrowia. Na ich podstawie udało się wyłonić podstawy i najważniejsze elementy wpływające na zdrowie człowieka. Wszystkie wymienione aspekty wpływają pozytywnie na społeczeństwo i pozwalają na przestrzeni wieków wychowywać zdrowe, silne i inteligentne potomstwo. Książka jest praktycznym kompendium wiedzy, które pozwala poprawić nastrój, wspomóc płodność, wesprzeć kości i stawy, zadbać o zdrowie skóry, poprawić zdolności kognitywne oraz pomóc w ograniczeniu złych nawyków żywieniowych.
O autorce
Catherine Shanahan jest autorką m.in. książki "Zamień tłuszcz na energię. Wygraj z głodem i schudnij dzięki naturalnej zdolności do czerpania energii z tłuszczu". Jest uznaną lekarką medycyny rodzinnej z ponad 20-letnim stażem. Podchodzi rewolucyjnie do tematów żywienia, dlatego jej książki zyskały rozgłos na całym świecie.