To pionierska na polskim rynku publikacja obalająca mity na temat ziołolecznictwa, która jest doskonałym przewodnikiem po terapiach uzupełniających oraz merytoryczną podstawą do leczenia objawów chorobowych, fitoterapii schorzeń o łagodnym przebiegu i chorób przewlekłych. Opisano w niej poszczególne dolegliwości, podkreślono wskazania i przeciwwskazania, schematy dawkowania dla podanych receptur czy ziołowych preparatów.
Rozdziały oddają kolejność odcinków układu pokarmowego. Zagadnienia posegregowano według jednostek chorobowych. Publikację kończy opis leczenia częstych objawów chorobowych. Co interesujące, w publikacji znajdują się także praktyczne wskazówki do kulinarnego zastosowania ziół w profilaktyce i terapii schorzeń układu pokarmowego.
Książka adresowana jest zarówno do gastrologów, lekarzy rodzinnych, pediatrów, geriatrów, jak i farmaceutów. Bez wątpienia jest to przydatna pozycja również dla pielęgniarek i położnych oraz dietetyków. Powinni zainteresować się nią także studiujący medycynę i farmację. Odnajdą w niej wartościowe źródło wiedzy także pasjonaci medycyny naturalnej.
Proste tricki na zdrowe nawyki
- Autor: Ilona Kaczmarczyk-Sedlak
- Wydawnictwo Wydawnictwo Lekarskie PZWL
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2020
- Ilość stron: 128
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788320053425
- Język: polski
- Podtytuł: Choroby układu pokarmowego
- ISBN: 9788320053425
- EAN: 9788320053425
- Wymiary: 17.0x21.0x0.8 cm
Recenzje książki Zioła w medycynie. Choroby układu pokarmowego (1)
-
Recenzenckie Mistrzostwo ŚwiataOcena: 5/5Dodana przez Justyna G. w dniu 2017-07-25Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
3 z 3 osób uznało recenzję za przydatnąSięgnij po zioła!
Po trwającej od dłuższego czasu fascynacji farmaceutykami, od kilku lat obserwować możemy coraz większe zainteresowanie naturalnymi preparatami. Sięgamy po receptury stosowane przez babcie, po rośliny łąk i pól, przyrządzamy napary i robimy okłady. W stronę natury zwrócili się zarówno indywidualni klienci, jak i koncerny farmaceutyczne, a coraz więcej wyników badań potwierdza moc płynącą z roślin. Preparaty z nich wykonane funkcjonują na rynku głównie jako środki wspomagające, mogą one zarówno zwalczać proste dolegliwości, jak i stanowić uzupełnienie terapii lekami syntetycznymi. Zioła wzbogacają proces leczenia, pozwalają przyspieszyć dążenie do zdrowia, a także na zmniejszenie dawek farmaceutyków. W jaki sposób je jednak stosować? Po jakie zioła sięgać w przypadku rozmaitych dolegliwości?
Na te i na wiele innych wątpliwości, związanych między innymi z właściwym doborem ziół oraz ze sposobem dawkowania, odpowiada książka Ilony Kaczmarczyk-Sedlak oraz Arkadiusza Ciołkowskiego „Zioła w medycynie. Choroby układu pokarmowego”. Opublikowana nakładem Wydawnictwa PZWL książka, jest swego rodzaju kompendium wiedzy na temat ziołolecznictwa w zakresie chorób i dolegliwości układu pokarmowego. Dzięki sprawdzonym informacjom, wskazówkom i poradom, jakie zioła czy uzyskane z nich preparaty stosować i w jaki sposób to robić, czytelnik zostaje wyposażony w praktyczną wiedzę, która umożliwi złagodzenie bólu czy pozbycie się lub różnych problemów. Po książkę sięgnąć powinni wszyscy, niezależnie od wieku czy zainteresowań, a także niezależnie od stanu obecnej wiary w medycynę naturalną. Zdobyta wiedza będzie procentowała, a elektem lektury powinna być praktyczna umiejętność zastosowania ziół w sytuacji, kiedy pojawia się dana dolegliwość ze strony układu pokarmowego.
Książka podzielona jest na siedem części, obejmujących choroby różnych odcinków układu pokarmowego, czyli: jamy ustnej, przełyku, żołądka, jelit, wątroby i dróg żółciowych, trzustki oraz pozostałe choroby i dolegliwości układu pokarmowego. Każda z nich rozpoczyna się krótkim opisem budowy oraz funkcji danego fragmentu układu pokarmowego, a następnie opisem poszczególnych problemów zdrowotnych, które mogą się pojawić. W rozdziale o jamie ustnej przeczytamy m.in. o zapaleniu jamy ustnej, o jej owrzodzeniu i paradontozie, zaś w opisie chorób przełyku – o uchyłkowatości oraz zapaleniu i owrzodzeniu. Wśród chorób żołądka opisany został m.in. refluks oraz grypa żołądkowa, a także nadkwasota, natomiast w kontekście chorób jelit – zapalenie jelita cienkiego i grubego. Omówione zostały również choroby wątroby i dróg żółciowych, takie jak wirusowe zapalenie wątroby czy marskość wątroby oraz choroby trzustki, takie jak jej zapalenie czy niewydolność. Wśród innych chorób i dolegliwości układu pokarmowego wymienione zostały m.in.: niestrawność, kolka jelitowa czy biegunka.
Każdemu z opisów choroby towarzyszy wskazanie objawów, ziół, które mają duże znaczenie w zmaganiu się z dolegliwościami, przepisów na ziołowe mieszanki, metody wypracowane na pozbycie się dolegliwości, obejmujące inne działania, poza przyjmowaniem ziół oraz przeciwwskazania.
Tym samym, sięgając po książkę „Zioła w medycynie. Choroby układu pokarmowego”, otrzymujemy swoiste kompendium wiedzy na temat ziół i ich roli w zwalczaniu chorób przewodu pokarmowego. Przejrzysty układ książki, podział na dolegliwości związane z poszczególnymi odcinkami przewodu pokarmowego, a także dokładny opis rodzajów pomocnych ziół i przygotowania z nich na przykład mieszanek, pomaga nie tylko w działaniu, ale również minimalizuje ryzyko, że sięgając po dane zioło, dodatkowo zaszkodzimy cierpiącej osobie. Dlatego też poradnik jest pozycją niezwykle cenną i potrzebną na rynku, pozostaje też oczekiwać na kolejne jego części, traktujące o pozostałych problemach zdrowotnych i ziołach, jako remedium na te problemy.
Justyna Gul
Qultura słowa