Nasza cena: 34,93 zł 49,90 zł Taniej o: 30%

Jak zrobić miód pitny? Jak długo powinno fermentować wino? Czy w każdym fermentowanym napoju jest alkohol?

Szampan z kwiatów bzu, piwo imbirowe, kwas chlebowy i wino z owoców lasu. Nowy rozdział w fermentacji! Wyjątkowe napoje, pełne zdrowych bąbelków!

Zaskocz swoich gości domowymi miodami pitnymi, winami z dzikich roślin oraz bezalkoholowymi napojami, które orzeźwiają latem lepiej niż najbardziej cytrynowa lemoniada.

Sandor Katz, światowe guru fermentacji zachwycił się nowatorskim podejściem Pascala Baudara do fermentacji.  Teraz i ty masz okazję poznać unowocześnione przez niego receptury. Baudar nie tylko odkrywa tradycyjne metody warzenia piwa, wina, ale pokazuje również, jak łatwo można przygotować przepyszne napoje bezalkoholowe o wyjątkowych smakach i walorach zdrowotnych. Kwas chlebowy, buza, cydr, pitny miód ziołowy, szanta czy manzanita to tylko niektóre z fascynujących napojów, które przyrządzisz korzystając z jego wskazówek.

Ten inspirujący zbiór przepisów zachęca do samodzielnego tworzenia niebanalnych połączeń smakowych w przepysznych napojach alkoholowych i bezalkoholowych. Razem z Baudarem odkryjesz potencjał kulinarny w lokalnych produktach i tych, które możesz znaleźć w pobliskim lesie.

Uruchom swój domowy roślinny browar i przejdź na musującą stronę mocy!


Przeczytaj darmowy fragment


Pascal Baudar nadaje dzikiej fermentacji nowy wymiar, sięgając po dziko rosnące rośliny, dzikie drożdże i naturalne bakterie. Jego metody są skuteczne, a kreatywność – zaraźliwa. Dzięki wspaniałym ilustracjom i przejrzystym instrukcjom ta książka będzie dla ciebie źródłem niezwykłej inspiracji.

Sandor Ellix Katz, autor książek ”Dzika fermentacja” i "Sztuka fermentacji”

Posiadanie w swojej biblioteczce książki Pascala Baudara to jak dysponowanie kluczem do królestwa dziko rosnących roślin. Dzięki niej możemy poznać nietypowe podejście autora do tej kwestii. Na przestrzeni wielu lat Baudar opracował niepowtarzalny język kulinarny, badając wszystkie  możliwe  elementy  terroir – od soli i kamieni po cukier z owadów oraz rośliny. Swoje metody poddaje rygorystycznym próbom i wciela je w życie dzięki przenikliwej kreatywności i dociekliwości. W środowisku zbieraczy dzikich roślin Baudar jest wysoko ceniony zwłaszcza za wczesne badania i hojność w udostępnianiu swoich odkryć.

Marie Viljoen, zbieraczka roślin i autorka książki "66 Square Feet"

Podziwiam metody opisane przez Pascala Baudara w książce Roślinny browar. Autor urządza wycieczki na łono natury i korzysta z tego, co dostępne, aby stworzyć fermentowane mieszanki o terroir nacechowanym atmosferą chwil,  które  spędził  na  przeczesywaniu  lasów,  plaż  i  terenów  miejskich. Pora roku, aromaty i sceneria – wszystko to można wyczuć w jego musujących napojach. Publikacja  Pascala  sprawia,  że  nabieram  ochoty  na  oczyszczenie aury z pomocą cydru z szałwią i na poczęstowanie napojem z krwawnika i bylicy gości, którzy podobnie jak ON dbają o tradycję produkcji alkoholowych napojów roślinnych. Książka Baudara to doskonałe źródło  informacji zarówno  dla  zielarza, jak i dla barmana z zamiłowaniem do botaniki.

Jessyloo Rodrigues, zielarka i miłośniczka koktajli

W materii nietypowych napojów fermentowanych i niefermentowanych Pascal Baudar  wykorzystuje  koncepcję zwaną terroir – zawiłą symbiozę Homo imbibens, rdzennej fauny i flory, mikroorganizmów oraz terenu. Jego książka przywraca do życia innowacyjną rolę paleolitycznego szamana/uzdrowiciela i piwowara.

Patrick E. McGovern, archeolog i autor książek "Ancient Brews" i "Uncorking the Past"

Nowa książka Pascala prezentuje czytelnikowi cudownie swobodny, nieskrępowany świat  domowej  produkcji  napojów,  łączący  elementy  zbieractwa  dzikich  roślin  z  alchemią  produkcji  alkoholu.  Autor  zachęca  do  eksperymentów,  eksploracji  i  zabawy.  Oba  tematy  podane  są  w  sposób  zabawny  i  przystępny;  po  kompleksowym  wprowadzeniu  otrzymujemy  bardzo  proste  przepisy i mnóstwo wspaniałych  pomysłów  uzupełnionych pięknymi fotografiami.

John Rensten, pomysłodawca warsztatów Forage London i autor książki "The Edible City"

Pascal Baudar bagatelizuje ograniczenia w postaci współczesnych »zasad« dotyczących  domowej  produkcji  napojów  i  zachęca  czytelników  do  nieograniczonej  kreatywności.  Zacierając  granice  między  winem,  piwem,  miodem  pitnym  i  napojami  gazowanymi,  przedstawia  nie  tylko  proste  przepisy  na  niepowtarzalne  napoje,  ale  prezentuje  czytelnikom  wiedzę,  w  jaki  sposób  przyrządzić  coś  wyjątkowego  z  powszechnie  dostępnych  w kuchni, ogrodzie czy okolicy składników.

Jereme Zimmerman,  autor książki Make Mead Like a Viking

Żałuję, że książki Roślinny browar nie  znałem  wcześniej,  kiedy  po  raz  pierwszy  zainteresowałem  się  fermentacją  napojów  alkoholowych  na  bazie roślin. Pascal Baudar skupia się na często pomijanej kwestii, czyli na podstawach zbierania dziko rosnących roślin i alternatywnych źródłach cukru. Pisze o historii zbieractwa, o jego renesansie i o nowych, innowa-cyjnych  technikach.  Pascal  zachęca  czytelników  do  zakasania  rękawów,  zapomnienia o drogich, skomplikowanych akcesoriach i fermentowania z wykorzystaniem dostępnych im składników oraz narzędzi.

Pete Halupka, Harvest Roots Ferme

Czytaj całość

Recenzje

Szczegóły

Pokaż więcej

  • Tytuł: Roślinny browar
  • Autor: Pascal Baudar
  • Wydawnictwo Kobiece
  • Oprawa: Twarda
  • Rok wydania: 2019
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 9788366234796
  • Język: polski
  • Podtytuł: Wyjątkowe przepisy na bezalkoholowe napoje musujące, miody pitne, wina, piwa i inne fermentowane trunki
  • Oryginalny tytuł: The Wildcrafting Brewer: Creating Unique Drinks and Boozy Concoctions from Nature`s Ingredients
  • Tłumacz: Kotarski Bartłomiej
  • Nr wydania: 1
  • ISBN: 9788366234796
  • EAN: 9788366234796
  • Wymiary: 16.5x23.5
Zobacz, dlaczego warto nam zaufać

Doskonała komunikacja, perfekcyjne podejście do klienta, realizacja szybka i całkowicie zgodna z zamówieniem, do tego dobra cena, czyli całość na piątkę.

Anyszka

Polecam, polecam, polecam! Świetny wybór, książki w doskonałej cenie i co najważniejsze błyskawiczna realizacja zamówienia - dodaję do moich ulubionych sklepów.

magdape

Bardzo miła obsługa, szybko reagują na wiadomości pisane. Szybko rozwiązują problem i tłumaczą sytuację, oraz bardzo jasno i konkretnie piszą mail o każdej zmianie w zamówieniach.

Lenka

Kolejny raz robię zakupy w sklepie i jest super szybko, tanio i wygodnie. Aż żałuję, że nie mają innych propozycji, które mnie interesują. Gorąco polecam.

Beata

Transakcja przebiegła szybko i sprawnie. Książki super i wszystko porządnie zapakowane. Nie jest to na pewno moja ostatnia styczność ze sklepem. Polecam.

Agnieszka

Sklep godny polecenia, szybko zrealizował zamówienie. Dodatkowo otrzymałam rabat. Bardzo korzystna cena zamówionych książek. Łącznie z przesyłką wyszło taniej niż w księgarni stacj...

Zosia

Bardzo sprawnie zrealizowane zamówienie. Pomimo, że podano mi późniejszy termin dostarczenia przesyłki otrzymałam ją kilka dni wcześniej. Sklep cechuje solidność i profesjonalizm. ...

Joanna

Sklep bardzo fajny, pomocny i szybki. Realizacja zamówienia trwała kilka dni. Zamówienie doskonale zapakowane i nienaruszone.

Frau Sonne

Jestem zadowolona ze sklepu i przeprowadzonej transakcji. Duży wybór książek, dostawa zgodnie z podaną przez sprzedawcę datą, bardzo porządnie zapakowana. Polecam.

agnes352

Polecam sklep z czystym sumieniem. Kontakt bardzo dobry, ceny rewelacyjne, wybór książek ogromny. Na pewno wkrótce znów złożę zamówienie.

natka2817

Rewelacja!!! Zamówienie otrzymałam 5 dni od złożenia zamówienia, a mieszkam w Wielkiej Brytanii.

Adrianna

Pierwszy raz kupowałam książki przez internet i się nie rozczarowałam. Książki przyszły w oczekiwanym terminie, były dobrze zabezpieczone. Na pewno skorzystam jeszcze nie jeden raz...

Paula