Wyjątkowa książka kucharska, dzięki której pieczenie chleba we własnym domu stanie się czystą przyjemnością. "Buła i przyjaciele. Dupki, piętki i słodkie okruszki" pozwoli każdego dnia cieszyć się własnym świeżym i pachnącym pieczywem.
Na stronach książki Ina-Janine Johnsen zamieszcza ponad sto sprawdzonych przepisów na codzienny chleb. Co najważniejsze, proponowane receptury są niesłychanie proste, nie wymagają bowiem żmudnego wyrabiania ani specjalistycznego sprzętu. Autorka udowadnia, że każdy może zostać piekarzem we własnym domu i nie potrzeba do tego doświadczenia zawodowego.
Ina-Janine Johnsen opracowała swoją własną technikę wypieku. Jej przepisy są maksymalnie uproszczone. Jak sama pisze, wszystko, co należy zrobić, to połączyć składniki, pozostawić ciasto do wyrośnięcia, uformować, a następnie włożyć do pieca. Zaprezentowana przez tą kulinarną norweską gwiazdę technika wypieku nadaje się równie dobrze do pieczenia bułek, co ciasta do pizzy czy chleba. Książka zawiera także niezawodne pomysły na przedłużenie żywotności czerstwego pieczywa oraz listę proponowanych smarowideł.
O autorce
Ina-Janine Johnsen jest znaną w całej Skandynawii szefową kuchni, której przepisy już od ponad 10 lat cieszą się ogromną popularnością w rodzimej Norwegii, a także w sąsiedniej Szwecji oraz Finlandii. Opublikowała szereg książek kucharskich, w tym bestsellerową "Ziemniak. Wyznanie miłości". Autorka prowadzi popularnego bloga branżowego Mat p? Bordet, czyli Podano do stołu, na którym regularnie pojawiają się kolejne autorskie przepisy kulinarne.