Wszystko zaczęło się w 1851 roku, kiedy Carl Wedel przyjechał z Berlina do Warszawy i otworzył swoją pierwszą cukiernię, która znajdowała się przy ulicy Miodowej. Przedstawiciele kolejnych pokoleń, w osobach Emila, a później Jana Wedla, zmienili cukiernię w prężnie funkcjonującą fabrykę, która osiągnęła niesamowity sukces. I to nie tylko finansowy. Dla wielu Polaków marka Wedel stanowi synonim wyśmienitego smaku.
Rodzina Wedlów "wrosła" w warszawski krajobraz, angażując się sercem i portfelem w sprawy Polaków. Dynastia uznawała się za Polaków z wyboru. Wedlowie chętnie korzystali z nowych technologii i innowacyjnych rozwiązań. Przyszło im jednak żyć w specyficznych czasach. Sytuacja społeczna się zmieniała - kobiety walczyły o swoje prawa, robotnicy strajkowali, a do tego wybuchła wojna. Wojna, która zmieniła wszystko. Czytając książkę Garbala można się przenieść do XIX wieku, do dawnych manufaktur czekolady, przy okazji poznając kawałek polskiej historii.
Masz ochotę na więcej słodkich historii? Polecamy sięgnąć po książkę "Czekolada" napisaną przez Joanne Harris. Lub też po książkę z przepisami na desery i napoje, o tym samym tytule.