Kochasz cheddary, gorgonzole i roqueforty? Wieczór z deską wyśmienitych serów i kieliszkiem doskonałego wina przemawia do Twojej wyobraźni? Chcesz wznieść swoje doznania smakowe na wyższy poziom? Jeżeli tak, ta książka zdecydowanie stworzona jest dla Ciebie!
Sery są absolutnie wyjątkowym wyrobem spożywczym. Zarówno ich tworzenie - serowarstwo - jak i jedzenie, a właściwie degustowanie, to prawdziwa sztuka. Łączy się z nią długa i bogata historia oraz liczne zwyczaje czy zasady savoir-vivre'u. Książka "Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów" zanurzy Cię w tym magicznym świecie.
Na bogate kompendium napisane z literackim polotem, a przede wszystkim prawdziwą pasją, składa się szereg działów tematycznych. W toku lektury poznasz ogromną rodzinę serów europejskich - ich historię, produkcję, a przede wszystkim; smaki. Dowiesz się również wszystkiego, czego potrzebujesz do cieszenia się serami i wyciągania z nich tego, co najlepsze. Poznasz sposoby ich przechowywania, krojenia i serwowania. Odkryjesz zasady układania serów na desce czy parowania z winem oraz innymi przekąskami. Wreszcie, uzyskasz dostęp do 40 przepisów z serami na pierwszym planie. Polecamy nie tylko kucharzom!
O autorach
Autorzy książki, Carolina Pietyra i Kamil Wernicki, to para, która serami zajmuje się hobbystycznie i zawodowo. Wspólnie prowadzą sklep z delikatesami w Krakowie, gdzie dzielą się swoją pasją z klientami.