Maja Jaworowska i Karolina Paciorek, tofu-entuzjastki znane internetowemu towarzystwu jako Roślinna Baza, mają zaszczyt zaprezentować Państwu swój książkowy debiut w całości poświęcony TOFU.
Być może ktoś powie: O JENY, JAKIE TO TOFU JEST NUDNE.
A my na to: WIESZ CO? PIERŚ KURCZAKA TEŻ JEST NUDNA, ALE CHYBA NIE JESZ JEJ NA SUROWO, PRAWDA?
Tak samo jest z tofu. Wychodzimy z założenia, że ludzie, którzy nie lubią tofu, najpewniej używają wody jako marynaty – ale przecież to nie jesteś ty! Dlatego porzuć stereotypy i razem z nami wkrocz śmiało do świata, gdzie tofu jest królem wszystkich dań.
Uwaga: książka może zawierać ślady humoru i kulinarnych uniesień.
Roślinna Baza. Tofu
Informacje szczegółowe Pokaż wszystkie
Wydawnictwo: | Otwarte |
Oprawa: | Twarda |
Rok wydania: | 2024 |
Ilość stron: | 272 |
- Tytuł: Roślinna Baza. Tofu
- Autorzy: Karolina Paciorek, Maja Jaworowska
- Wydawnictwo Otwarte
- Oprawa: Twarda
- Rok wydania: 2024
- Ilość stron: 272
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788381354387
- Język: polski
- Nr wydania: 1
- ISBN: 9788381354387
- EAN: 9788381354387
- Wymiary: 190x235
- Dane producenta: Wydawnictwo Otwarte Sp. z o.o., ul. Smolki 5/302, 30-513 Kraków, Polska, otwarte@otwarte.eu, tel. 12 427 12 00
-
Recenzenckie Mistrzostwo ŚwiataOcena: 5/5Dodana przez Kamila Z. w dniu 2024-12-12Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
0 z 0 osób uznało recenzję za przydatnąRoślinna baza TOFU jak wskazuje tytuł opowiada właśnie o tym składniku kulinarnym, który wraz z rozwojem świadomości społecznej na temat żywienia i tego jak wpływa ona na nasz organizm coraz częściej stawia na dania wegańskie i wegetatiqńskie.
Czym jest tofu? -wytwarzane jest z mleka sojowego. Jego inna nazwa to twarożek sojowy czy też ser sojowy.
Autorki z wielkim zaangażowaniem opowiadają o zastosowaniu tego składnika w codziennym gotowaniu, dzieląc przepięknie wydaną książkę na rozdziały- dania główne, śniadania, kolacje desery czy przekąski.
Nie są to jednak wyłącznie suche receptury opowiadające o poszczególnych potrawach, a pięknie wydana pozycja opatrzona niezwykle smakowicie wyglądającymi fotografiami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania pyszności, które na pewno się wyróżniają i zaskoczą gości i najbliższych.
Serdecznie polecam, wraz z mamą będziemy testować te cuda 🩷 -
Recenzenckie Mistrzostwo ŚwiataOcena: 5/5Dodana przez Gosia N. w dniu 2024-10-31Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
0 z 0 osób uznało recenzję za przydatną„Tofu to sojowy twarożek, wytwarza się go bowiem podobnie jak sery z mleka zwierzęcego. Powstaje ono jedynie z ziaren soi, wody, oraz koagulantu – na przykład siarczanu wapnia, soli nigari lub soku z cytryny – który sprawia, że tofu przyjmuje formę stałą. (…) Tofu jest tak uniwersalne, że wspaniale odnajdzie się w każdej kuchni nie tylko jako zamiennik produktów odzwierzęcych” tofu sprawdzi się również jako składnik deserów, sosów czy koktajli.
Z książki stworzonej przez Maję Jaworowską i Karolinę Paciorek dowiemy się nie tylko rodzajów tofu i ich zastosowania, ale znajdziemy również przepis jak zrobić domowe tofu – nie jest to bardzo skomplikowany proces, skoro nawet mi się udało, a to już sukces.
Książka została podzielona na przepisy, w których tofu występuje jako zamiennik produktów odzwierzęcych, a następnie na posiłki: śniadania, obiady, bowle, przekąski oraz desery.
Każdy przepis jest podany od A do Z – od listy składników, w tym jakiego tofu użyć, przez całą procedurę przygotowania dania, no i najważniejsze, każdy oznaczony jest stopniem trudności, tak aby nawet „kulinarna noga” jak ja, dała radę. W tym miejscu wart również wspomnieć, że każdy przepis został zilustrowany apetycznym zdjęciem.
Przepisy są bardzo kreatywne i moim zdaniem po książkę powinni sięgnąć nie tylko weganie/wegetarianie, ale również osoby pragnące rozszerzyć swoją dietę, lub po prostu poeksperymentować w kuchni.
Polecam! -
Recenzenckie Mistrzostwo ŚwiataOcena: 5/5Dodana przez Kamila W. w dniu 2024-10-11Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
0 z 0 osób uznało recenzję za przydatnąLubicie książki kucharskie ?
Dzięki autorkom tej książki możecie dowiedzieć się dużo o TOFU, sojowym twarożku, które pomoże Wam zastąpić nabiał i mięso. Autorki książki zachęcają czytelników do gotowania razem z nimi. Znajdziecie tutaj mnóstwo przepisów kulinarnych, a kreatywność autorek zachwyci Was.
Piękne ilustracje przyciągają wzrok i kuszą, by pójść do kuchni i zabrać się za gotowanie.
Idealna książka dla miłośników wegańskich potraw. Będziecie mogli stworzyć pyszne śniadania, obiady, kolacje, także desery, sosy i koktajle.
Mnie osobiście zachwyciły przepisy na desery.
Zapewniam Was, że z pomocą tej książki powstaną pyszne dania na Waszych stołach kuchennych.
Polecam bardzo!
Dajcie znać, czy skusicie się na tę książkę?
BRUNETTE BOOKS