Nazwisko Yotam Ottolenghi mówi samo za siebie. Nie lada gratka dla wielbicieli jego talentu kulinarnego, ale także coś dla tych, którzy gotować nie lubią - "Ottolenghi Prosto"!
Najnowsza książka kucharska Yotama Ottolenghiego zawiera przepisy na dania, które można przygotować łatwo i szybko. Podzielona została na kilka rozdziałów: brunch, warzywa na surowo, warzywa gotowane i pieczone, ryż, kasze i strączkowe, makarony, mięso, ryby i owoce morza oraz desery. Autor jednakże nie powtarza przepisów z innych książek, wszystkie potrawy są naznaczone jego charakterystycznym stylem.
Przepisy zawarte w książce mają specjalne oznaczenia. Dzięki nim szybko odnajdziemy takie, które można przygotować ekspresowo (góra w 30 minut), dania do 10 składników, potrawy, które można przygotować wcześniej, nie wymagające dużo pracy dania "dla leniwych" (najczęściej jednogarnkowe, które wystarczy wstawić do piekarnika, bądź umieścić na kuchence i "zrobią się same"), potrawy z wykorzystaniem składników posiadanych niemal w każdym domu czy wreszcie dania, które są łatwiejsze, niż by się wydawało. Przepisy można wykorzystać na wiele okazji, jak choćby na niespieszne weekendowe śniadanie, lunch w pracy, piknik czy podróż. Znalazły się tu również zupy idealne na jesienne bądź zimowe dni. Przepisy na klasyczne dania potraktowane zostały przez autora bardzo indywidualnie. Stosunkowo krótki jest dział z deserami, gdyż tę tematykę autor rozwinął szerzej w innej swojej publikacji.
Dodatkowo, na samym końcu książki znalazły się propozycje menu na rozmaite okazje, wykorzystujące przepisy z książki. Rozdział ten podzielony został na codzienne obiady (zależnie od pór roku), weekendowe brunche, lunche i kolacje z przyjaciółmi, uroczyste kolacje, uczty tapas bądź w stylu bliskowschodnim.
O autorze
Yotam Ottolenghi to urodzony w Jerozolimie brytyjski szef kuchni, właściciel restauracji i autor kilku bestsellerowych książek kucharskich. Ma na swoim koncie takie tytuły, jak "Jerozolima. Książka kucharska", "Obfitość. Wegetariańska kuchnia autora Jerozolimy", "Słodko" czy "Ottolenghi Prosto".