Jest to książka idealna dla osób, które wydają sporą część budżetu na jedzenie, które im nie służy i nie zawsze smakuje oraz dla wszystkich, którzy chcieliby zadbać o zdrowie i nauczyć się przygotowywania prostych oraz pełnowartościowych posiłków. Nieważne czy mieszkają sami, czy dbają o codzienne wyżywienie kilkuosobowej rodziny.
W książce znajdują się proste, zdrowe, odpowiednio zbilansowane, szybkie w przygotowaniu tygodniowe jadłospisy do pracy (jesienno-zimowe oraz wiosenno-letnie), składające się z całodziennych menu, czyli przepisów na śniadanie, lunch, przekąskę i kolację. Do przepisów dołączone są listy zakupów.
Autorka książki, Karolina Szaciłło, jest specjalistką od zdrowego trybu życia. Prowadzi wraz z mężem, Maciejem, warsztaty oraz szkolenia z zakresu medytacji i zdrowego odżywiania. Jest też współautorką poradników dietetycznych koncentrujących się na zdrowym, oczyszczającym organizm jedzeniu.