"Jerozolima. Książka kucharska" to najbardziej osobisty poradnik kulinarny, jaki kiedykolwiek ujrzał światło dzienne. Dwaj znani i cenieni szefowie kuchni, Żyd i Arab, opisują wspólnie kuchnię swojego rodzinnego miasta.
Yotam Ottolenghi to znany na całym świecie, izraelski szef kuchni. Szczególną sławę i uznanie przyniosła mu prezentowana tutaj książka kucharska, a więc "Jerozolima". Drugim jej autorem jest inny znany i ceniony szef kuchni, Tamimi Sami. Obaj panowie przyszli na świat w Jerozolimie i to w tym samym roku. Na kartach tej publikacji przedstawiają kuchnię swego rodzinnego miasta. Smaku całości dodaje fakt, że pierwszy z nich jest Żydem, drugi zaś Arabem. "Jerozolima" okazała się książką kulinarną roku i trafiła na listę bestsellerów "New York Timesa". Udowadnia, że konflikty i podziały nijak się mają do cudownych smaków jerozolimskich potraw.
Ta niezwykła książka kucharska wprost pachnie ekscytującą mieszanką cudownych zapachów, jaka charakteryzuje przebogatą ofertę kulinarną Jerozolimy. W mieście tym po dziś dzień przenikają się rozmaite wpływy: arabskie, chrześcijańskie i rzecz jasna żydowskie. Tutaj Wschód spotyka się z Zachodem, śpiewy muezinów współgrają z modlitwami chasydów pod Ścianą Płaczu i dzwonami niezliczonych, chrześcijańskich kościołów.
Znajdziecie tu absolutnie wyjątkowe spojrzenie na jerozolimską kuchnię. Książka ta to 120 przepisów na rozmaite dania. Są tu zarówno nowatorskie dania warzywne, jak i przepyszne, słodkie desery. Nie brakuje tu tradycyjnych potraw z baraniny, czy legendarnej, izraelskiej szakszuki. Jeżeli lubicie kulinarne podróże, książka ta z pewnością przypadnie Wam do gustu. Na dodatek wszystkie przepisy ozdobione zostały wspaniałymi fotografiami dań. "Jerozolima" będzie zatem ozdobą każdej półki!
Yotam Ottolenghi to znany na całym świecie, izraelski szef kuchni. Szczególną sławę i uznanie przyniosła mu prezentowana tutaj książka kucharska, a więc "Jerozolima". Drugim jej autorem jest inny znany i ceniony szef kuchni, Tamimi Sami. Obaj panowie przyszli na świat w Jerozolimie i to w tym samym roku. Na kartach tej publikacji przedstawiają kuchnię swego rodzinnego miasta. Smaku całości dodaje fakt, że pierwszy z nich jest Żydem, drugi zaś Arabem. "Jerozolima" okazała się książką kulinarną roku i trafiła na listę bestsellerów "New York Timesa". Udowadnia, że konflikty i podziały nijak się mają do cudownych smaków jerozolimskich potraw.
Ta niezwykła książka kucharska wprost pachnie ekscytującą mieszanką cudownych zapachów, jaka charakteryzuje przebogatą ofertę kulinarną Jerozolimy. W mieście tym po dziś dzień przenikają się rozmaite wpływy: arabskie, chrześcijańskie i rzecz jasna żydowskie. Tutaj Wschód spotyka się z Zachodem, śpiewy muezinów współgrają z modlitwami chasydów pod Ścianą Płaczu i dzwonami niezliczonych, chrześcijańskich kościołów.
Znajdziecie tu absolutnie wyjątkowe spojrzenie na jerozolimską kuchnię. Książka ta to 120 przepisów na rozmaite dania. Są tu zarówno nowatorskie dania warzywne, jak i przepyszne, słodkie desery. Nie brakuje tu tradycyjnych potraw z baraniny, czy legendarnej, izraelskiej szakszuki. Jeżeli lubicie kulinarne podróże, książka ta z pewnością przypadnie Wam do gustu. Na dodatek wszystkie przepisy ozdobione zostały wspaniałymi fotografiami dań. "Jerozolima" będzie zatem ozdobą każdej półki!