Lubisz poznawać egzotyczne smaki i odkrywać sekrety kuchni różnych narodów? Sięgnij po książkę Bartka Kieżuna "Jerozolima do zjedzenia" i przyjmij zaproszenie autora na kulinarną wycieczkę po mieście trzech największych religii monoteistycznych.
"Jerozolima do zjedzenia" to niezwykła opowieść o legendarnym mieście, na które autor spogląda z perspektywy wytrawnego smakosza. Dzięki publikacji czytelnik pozna najsłynniejsze targowiska w mieście, urzekające urodą parki, zabytkowe świątynie chrześcijańskie, muzułmańskie i żydowskie, muzea oraz galerie sztuki. Autor opowiada również o miejscowych piekarniach i kawiarenkach, których oferta kusi bogactwem smaków i aromatów. Za sprawą książki polski czytelnik będzie miał okazję poznać potrawy dla niego egzotyczne, a wśród nich daktylowe ciasteczka czy pachnącą szakszukę.
O autorze
Bartek Kieżun, choć z wykształcenia jest antropologiem kultury, popularność zawdzięcza głównie swojej pasji kucharskiej. Publikuje teksty w wielu czasopismach o charakterze kulinarnym i lifestylowym. Należy również do grona współpracowników Radia Kraków, internetowego serwisu Wirtualna Polska, stołecznego Państwowego Muzeum Etnograficznego, Muzeum Żydów Polskich POLIN i Małopolskiego Instytutu Kultury. Jako kucharz organizuje degustacje i warsztaty dla adeptów sztuki kulinarnej oraz występuje w roli jurora na konkursach. Prowadzi także galerię, w której można obejrzeć wzornictwo lat sześćdziesiątych ubiegłego stulecia.