W polskiej tradycji święta to czas, kiedy większość osób wraz z rodziną zasiada przy stołach, by delektować się przygotowanymi na te okazje potrawami. Wspólne świętowanie może nie być łatwe dla osób ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi. Ich problemom poświęcona jest książka Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej wydana w formie e-booka pod tytułem "Świętowanie z insulinoopornością".
Autorki publikacji przekonują, że okres świąt dla osób insulinoopornych nie musi wiązać się z dyskomfortem. Dowodzą, że zmniejszona wrażliwość organizmu na produkcję insuliny nie oznacza konieczności rezygnacji ze smacznych potraw. Jest bowiem wiele dań, które zadowolą kubki smakowe osób obarczonych problemami z prawidłowym poziomem glukozy we krwi, a jednocześnie nie zaszkodzą ich zdrowiu. Książka proponuje szereg tego rodzaju smakołyków, także w wersji wegańskiej. Uczy też, w jaki sposób unikać presji ze strony najbliższych, zachęcających do próbowania potraw, które są nieodpowiednie dla insulinoopornych i mogą wyrządzić szkodę ich organizmom.
O autorkach
Poradnik jest owocem współpracy dwóch autorek. Magdalena Makarowska to dietetyczka z bogatym doświadczeniem w opracowywaniu jadłospisów. Prowadzi gabinet spersonalizowanej dietetyki oraz dietoterapii. Z kolei Dominika Musiałowska jest psychodietetyczką, edukatorką w dziedzinie żywienia oraz propagatorką zdrowej diety. Od dekady oferuje profesjonalne wsparcie w zakresie żywienia osobom obciążonym insulinoopornością.