INULINA
Z chemicznego punktu widzenia inulina jest składającym się z 30-35 cząsteczek monocukrów polisacharydem. Praktycznie rzecz ujmując to błonnik rozpuszczalny, występujący w dolnych partiach niektórych warzyw - cykorii, pora, topinamburu i innych.
Co to jest?
Inulina jest pozbawionym smaku proszkiem, nieco zbliżonym wyglądem do skrobi. To podobieństwo sprawia, że często nazywana jest skrobią georginiową.
Z czym to się je?
Neutralny, delikatnie słodki smak skrobi georginiowej stwarza spore możliwości w jej zastosowaniu. Inulinę można dodać do ciast i deserów w celach prozdrowotnych lub wykorzystać jej właściwości zagęszczające podczas przygotowywania past, sosów i zup. Inulina bywa też stosowana jako składnik pieczywa czy naleśników. W trakcie gotowania przyjmuje nieco galaretowatą konsystencję, przez co bywa naturalnym odpowiednikiem żelatyny. Ten drobny dodatek wprowadza istotną zmianę, poprawiając wchłanianie minerałów w organizmie oraz wzmacniając układ odpornościowy.
Inulina z cykorii
Wartość odżywcza produktu | W 100 g
| W porcji 50 g
| %RWS* w 50 g
|
Wartość energetyczna
| 874 kJ / 208 kcal
| 437 kJ / 104 kcal
| 5 %
|
Tłuszcz
|
0 g
|
0 g
|
0 %
|
Węglowodany
|
7 g
|
3,5 g
|
1 %
|
Błonnik
| 90 g
| 45 g
| -
|
Białko
| 0 g
| 0 g
| 0 %
|
Sól**
| 0,1 g
| 0,05 g
| 1 %
|
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
"TAR-GROCH-FIL" Spółka Jawna T.Krakowski, E.Drożdż, M.Kijowski, J.Drożdż Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn