Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 2

Wysyłka w
24 godziny + czas dostawy
Rok wydania
2013
MEN
65/2013
Wydawnictwo
Nasza cena: 71,97 zł 79,00 zł Taniej o: 9%

Opis

Podręcznik do nauki zawodów kucharzoraz technik żywienia i usług gastronomicznychrealizujący treści z zakresu części 2 kwalifikacji T.6 (Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności potrzebnych do przygotowywania przekąsek, zup, deserów, napojów zimnych, gorących i alkoholowych, potraw dietetycznych, narodowych, regionalnych oraz posiłków codziennych i okolicznościowych. Wiedza teoretyczna wsparta jest licznymi przykładami, ćwiczeniami i kolorowymi ilustracjami wskazującymi sposoby praktycznego jej wykorzystania.


Sekcja FAQ

Kto napisał "Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 2"?
Autorem tytułu jest Anna Kmiołek.
Jest autorem niewielu podręczników, ale są one bardzo wartościowe. Często autorzy podręczników mają zaawansowane stopnie naukowe w dziedzinie, na temat której piszą. Czy wiesz, że niektórzy autorzy tworzą tylko jeden do dwóch podręczników edukacyjnych, skupiając się bardziej na eksplorowaniu dziedziny nauczania. Wynikać to może przykładowo z konieczności intensywnego zaangażowania w proces katalogowania treści. Nie u każdego zdarza się, że łączenie doświadczenia z ich przekazywaniem idą w parze.

Które wydawnictwo opracowało ten podręcznik?
Szkolny niezbędnik "Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 2" został przygotowany przez Wydawnictwo WSiP.


Jaki numer dopuszczenia MEN ma ten podręcznik?
Nr dopuszczenia MEN podręcznika szkolnego to 65/2013. Potocznie nazywany numerem MEN, czyli numer Ministerstwa Edukacji Narodowej, umieszczony na podręczniku szkolnym informuje nauczyciela o tym, że ministerstwo oficjalnie dopuściło podręcznik do użytku edukacyjnego. Co ciekawe, termin podręcznik powinien dotyczyć wyłącznie książki do nauczania posiadającej właśnie nr dopuszczenia MEN.

Czy podręcznik jest zgodny z aktualnym programem nauczania?
Tak, "Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 2" został stworzony zgodnie z obowiązującymi w dniu wydania numeru wytycznymi programu szkolnego. Przed opisaniem numerem dopuszczenia podręczniki są oceniane przez specjalistów Ministerstwa Edukacji Narodowej w kwestii zgodności z ramą programową, jak również z kryteriami merytorycznymi.


Na podstawie czego mam wiedzieć, że to właśnie ten podręcznik muszę kupić?
Sprawdź dokładnie wykaz książek obowiązujących w Twojej szkole w bieżącym roku szkolnym. Zwróć uwagę na zgodność nr dopuszczenia MEN, tytułu, autora/autorów oraz wydawnictwa. Pamiętaj, że każda szkoła może mieć inne wymagania dotyczące wykazu podręczników. Z tego powodu warto uzyskać informacje bezpośrednio od nauczycieli lub z wykazu podręczników szkolnych przesłanych przez szkołę.


W jakiej okładce jest książka?
Podręcznik został wydany w miękkiej okładce. Dzięki temu, że jest stosunkowo lekka, z łatwością można ją wrzucić do szkolnego plecaka.


Kilka słów o wydawcy opisywanego podręcznika:
Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne (WSiP) to jedno z najdłużej funkcjonujących wydawnictw na terenie Polski, które rozpoczęło działalność w 1945 roku. Od momentu publikacji pierwszego podręcznika, opublikowano już ponad 25 000 tytułów, z łącznym nakładem przekraczającym 2 mld sztuk. Aktualnie WSiP specjalizuje się w wydawaniu materiałów edukacyjnych, takich jak podręczniki, poradniki, kursy i repetytoria, z udziałem wybitnych metodyków, naukowców i ekspertów. Poza tradycyjnymi wydaniami oferuje również platformę internetową WSiPnet z e-podręcznikami, a także Klub Nauczyciela.

Do której serii podręczników szkolnych należy "Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 2"?
Tytuł należy do serii edukacyjnej "TECHNOLOGIA GASTRONOMICZNA".
Wraz z innymi składowymi cyklu, podręcznik ten ma za zadanie dostarczyć kompleksowych materiałów edukacyjnych, które pomogą uczniom rozwijać wiedzę i umiejętności w sposób zorganizowany oraz systematyczny.


Do której klasy i na jakim szczeblu edukacji jest potrzebny ten podręcznik?
Książka jest przeznaczona dla uczniów klas LO 1-4. Jeśli nie sugerujesz się listą podręczników od nauczyciela, to pamiętaj, aby dobrać podręcznik pasujący do poziomu edukacji, na którym obecnie znajduje się uczeń.

Do nauki, którego przedmiotu potrzebna jest ta książka?
Podręcznik wydano z myślą o konkretnej dziedzinie nauki, jaką jest przedmioty zawodowe.


Jaka jest liczba stron w tym podręczniku?
183: tyle stron liczy ten tytuł. Jest wypełniony edukacyjną treścią podkreśloną ilustracjami. Zawiera liczne, starannie dobrane materiały, które dostarczają wymaganą wiedzę z danego przedmiotu.


W którym roku został wydany "Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 2"?
Ta pozycja została wydana w 2013 roku. "Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 2" od wielu lat jest cenioną kopalnią wiedzy i narzędziem dla wielu szkół. Przez ten okres zdobył duże zaufanie nauczycieli, co potwierdza jego wartość edukacyjną.


Która to część książki?
To wydanie stanowi 2 część.


Co, obok podręczników, warto kupić na kolejny rok szkolny?
Pamiętaj o odpowiednich zeszytach. Na stronach internetowych szkół często można znaleźć informacje dotyczące szczególnych wymagań a propos wyprawki dla poszczególnych klas. Na listach zazwyczaj znajdują się często: przybory do pisania, kredki, artykuły plastyczne i kreatywne. Pamiętaj, że uczniowi otoczonemu artykułami, które cieszą jego oko, np. piórnik z ulubionym bohaterem lub plecak w ulubionym kolorze, będzie w szkole raźniej. Sprawdź, jakie komplety do szkoły polecamy w TaniaKsiazka.pl. Mamy tak duży wybór, że z dużym prawdopodobieństwem znajdziesz coś interesującego.


Czy jeśli zaszła pomyłka podczas zakupów to czy mogę zwrócić lub wymienić podręcznik?
Oczywiście, że możesz zwrócić podręcznik i zamówić ten, którego potrzebujesz. Więcej o tym, w jaki sposób możesz zwrócić produkt, przeczytasz tutaj.


Warto zwrócić uwagę na...
Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodach kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Realizuje treści z zakresu drugiej części kwalifikacji T.6 (Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów). Publikacja pozwala zdobyć wiedzę i umiejętności potrzebne do przeprowadzania...
dodaj do schowka Do koszyka 71,97 zł
Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodach kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Realizuje treści z zakresu pierwszej części kwalifikacji T.6 (Przechowywanie żywności). Publikacja pozwala zdobyć wiedzę i umiejętności potrzebne do oceny towaroznawczej surowców i...
dodaj do schowka Do koszyka 74,47 zł
W podręczniku omówiono zagadnienia zawarte w opisie kwalifikacji TG.07. Skoncentrowano się na przedstawieniu grup surowców i sposobów ich przetwarzania w trakcie przygotowywania produktów i półproduktów gastronomicznych. Wybrana przez autorkę metoda przekazywania wiedzy umożliwia uczniowi zdobycie...
dodaj do schowka Do koszyka 73,12 zł
W podręczniku omówiono zagadnienia z zakresu PDG, KPS, BHP oraz kwalifikacji TG07, która dotyczy wyposażenia zakładów gastronomicznych. Publikacja stanowi swoisty przewodnik dla osoby kształcącej się w zawodzie kucharza lub technika żywienia i usług gastronomicznych. Autorka najpierw przedstawia...
dodaj do schowka Do koszyka 73,12 zł
Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Realizuje treści z zakresu drugiej części kwalifikacji T.15 (Organizacja produkcji gastronomicznej). Podręcznik pozwala zdobyć wiedzę i umiejętności potrzebne do planowania produkcji,...
dodaj do schowka Do koszyka 71,97 zł
Podręcznik pomaga nabyć kompetencje wyszczególnione w Podstawie kształcenia w zawodach,czyli w umiejętnościach stanowiących podbudowę do kształcenia w zawodach: piekarz, cukiernik, wędliniarz, technik technologii żywności, technik przetwórstwa mleczarskiego, przetwórca ryb. Znana i ceniona autorka...
dodaj do schowka Do koszyka 61,86 zł

Bestsellery - Technik żywienia i usług gastronomicznych

Znany i lubiany podręcznik dostosowany do podstawy programowej z 2019 r. omawia dokładnie procesy przyrządzania ciast, zup, sosów oraz zakąsek zimnych i gorących. Opisuje także rodzaje mięs i ich wykorzystanie w gastronomii. Przedstawia zasady przygotowywania i podawania napojów alkoholowych i...
dodaj do schowka Do koszyka 72,68 zł
Podręcznik omawia zagadnienia z piątej części kwalifikacji HGT.12 dotyczące usług gastronomicznych. Obszernie prezentuje zagadnienia związane z prowadzeniem usług gastronomicznych – w pierwszych rozdziałach przedstawia tematykę kierunków rozwoju w gastronomii, zasady prowadzenia marketingu i...
dodaj do schowka Do koszyka 59,99 zł
Znany i lubiany podręcznik dostosowany do podstawy programowej z 2019 r. omawia starannie surowce stosowane w gastronomii, kładzie przy tym duży nacisk na uwypuklone w nowej podstawie przyprawy oraz tłuszcze. Przedstawia zasady racjonalnego żywienia i główne techniki stosowane w trakcie...
dodaj do schowka Do koszyka 73,50 zł
Zbiór autorstwa Joanny Ewy Kowalskiej przeznaczony dla zawodów: kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Zawiera 5 zestawów pytań (część pisemna) oraz 5 zadań (część praktyczna), które mają pomóc uczniom przygotować się do egzaminu zawodowego. Każdy zestaw to przykładowy egzamin...
dodaj do schowka Do koszyka 24,00 zł
Publikacja skierowana do uczniów szkół ponadgimnazjalnych kształcących się w zawodzie kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Realizuje treści z zakresu kwalifikacji T.6. (Sporządzanie potraw i napojów). Książka obejmuje tematy dotyczące sporządzania zup, sosów gorących, ciast,...
dodaj do schowka Do koszyka 63,80 zł
Specjalistki od żywienia i zdrowego trybu życia przedstawiają dokładną analizę składników odżywczych oraz normy i zalecenia dotyczące ich spożycia. Koncentrują się na problematyce zdrowia, omawiają różnorodne diety chroniące przed chorobami, a także trendy żywieniowe, które mogą zwiększać ryzyko...
dodaj do schowka Do koszyka 73,12 zł
Wybrane bestsellery
Nowa edycja podręczników dla szkół ponadpodstawowych już od 1 klasy stopniowo przygotowują i oswajają uczniów z wymaganiami egzaminu maturalnego od 2023 r. Seria Oblicza epok w uporządkowany sposób odnosi treści z minionych epok do współczesności. To pozwala nauczycielowi zainteresować uczniów...
dodaj do schowka Do koszyka 54,99 zł
Materiał nauczania w podręczniku został uporządkowany chronologicznie. W podręczniku zostały wyodrębnione działy. Każdy dział obejmuje zamknięty okres z historii powszechnej lub Polski albo zintegrowane treści z historii powszechnej i Polski (w zależności od specyfiki omawianej epoki). W ramach...
dodaj do schowka Do koszyka 60,99 zł
Podręcznik Oblicza geografii 3 do zakresu rozszerzonego zawiera treści dotyczące geografii fizycznej i społeczno-ekonomicznej Polski. Został wzbogacony o nowe rozwiązania dydaktyczne i skutecznie przygotowuje ucznia do matury. Ułatwia przygotowanie do matury dzięki elementowi Sposób na zadania...
dodaj do schowka Do koszyka 56,99 zł
Pierwszy nakład realizowany jako materiał edukacyjny. Podręcznik obejmuje 3 działy, w tym I rozdział stanowi wprowadzenie, które przedstawia i porządkuje wybrane zagadnienia oraz pojęcia (w tym z historii i WOS w klasach 4-8 szkoły podstawowej), kluczowe dla problemów omawianych na lekcjach...
dodaj do schowka Do koszyka 72,99 zł
Podręcznik do klasy 3 obejmuje 5 działów: Elektrostatyka. Prąd elektryczny. Elektromagnetyzm. Fizyka atomowa. Fizyka jądrowa. Każdy z 5 działów składa się z rozdziałów. W każdym rozdziale znajdziemy następujące elementy: spis zagadnień, które będą omawiane w danym temacie, sekcję Przypomnij sobie –...
dodaj do schowka Do koszyka 61,90 zł
Publikacja ułatwia przygotowanie do matury dzięki elementowi „Sposób na zadania”, umieszczonemu na końcu każdego rozdziału. Umożliwia samodzielne nabywanie najważniejszych umiejętności geograficznych dzięki samouczkom „Krok po kroku”. W ciekawy sposób wyjaśniania trudne zjawiska i procesy...
dodaj do schowka Do koszyka 57,55 zł

Zobacz, dlaczego warto nam zaufać

Doskonała komunikacja, perfekcyjne podejście do klienta, realizacja szybka i całkowicie zgodna z zamówieniem, do tego dobra cena, czyli całość na piątkę.

Anyszka

Polecam, polecam, polecam! Świetny wybór, książki w doskonałej cenie i co najważniejsze błyskawiczna realizacja zamówienia - dodaję do moich ulubionych sklepów.

magdape

Bardzo miła obsługa, szybko reagują na wiadomości pisane. Szybko rozwiązują problem i tłumaczą sytuację, oraz bardzo jasno i konkretnie piszą mail o każdej zmianie w zamówieniach.

Lenka

Kolejny raz robię zakupy w sklepie i jest super szybko, tanio i wygodnie. Aż żałuję, że nie mają innych propozycji, które mnie interesują. Gorąco polecam.

Beata

Transakcja przebiegła szybko i sprawnie. Książki super i wszystko porządnie zapakowane. Nie jest to na pewno moja ostatnia styczność ze sklepem. Polecam.

Agnieszka

Sklep godny polecenia, szybko zrealizował zamówienie. Dodatkowo otrzymałam rabat. Bardzo korzystna cena zamówionych książek. Łącznie z przesyłką wyszło taniej niż w księgarni stacj...

Zosia

Bardzo sprawnie zrealizowane zamówienie. Pomimo, że podano mi późniejszy termin dostarczenia przesyłki otrzymałam ją kilka dni wcześniej. Sklep cechuje solidność i profesjonalizm. ...

Joanna

Sklep bardzo fajny, pomocny i szybki. Realizacja zamówienia trwała kilka dni. Zamówienie doskonale zapakowane i nienaruszone.

Frau Sonne

Jestem zadowolona ze sklepu i przeprowadzonej transakcji. Duży wybór książek, dostawa zgodnie z podaną przez sprzedawcę datą, bardzo porządnie zapakowana. Polecam.

agnes352

Polecam sklep z czystym sumieniem. Kontakt bardzo dobry, ceny rewelacyjne, wybór książek ogromny. Na pewno wkrótce znów złożę zamówienie.

natka2817

Rewelacja!!! Zamówienie otrzymałam 5 dni od złożenia zamówienia, a mieszkam w Wielkiej Brytanii.

Adrianna

Pierwszy raz kupowałam książki przez internet i się nie rozczarowałam. Książki przyszły w oczekiwanym terminie, były dobrze zabezpieczone. Na pewno skorzystam jeszcze nie jeden raz...

Paula