Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna. Część 1. Podręcznik do nauki zawodu kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych

Wysyłka w
24 godziny + czas dostawy
MEN
57/2013
Wydawnictwo
Rok wydania
2013
Ilość stron
344
Nasza cena: 71,97 zł 81,10 zł Taniej o: 11%

Opis
Czy interesuje Cię zdobycie wiedzy w zakresie sporządzania i wydawania posiłków? Doskonałą pomocą i źródłem wiedzy niezbędnej do egzaminów jest "Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna. Część 1. Podręcznik do nauki zawodu kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych" autorstwa Anny Kmiołek.

Podręcznik został przygotowany w oparciu o sprawdzone, rzetelne informacje, dzięki którym uczeń realizuje program kształcenia przewidziany dla zawodu kucharza oraz technika żywienia i usług gastronomicznych. Realizowane w podręczniku treści pochodzą z drugiej części kwalifikacji T.6 (sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów).

Podręcznik przystępnie przedstawia wiedzę i wzbogaca ją o ciekawostki, dzięki którym rozbudza się zainteresowanie tematem ucznia. W publikacji zawarte są informacje pozwalające na zdobycie i podniesienie umiejętności niezbędnych do przeprowadzania procesów technologicznych w gastronomii. Dzięki lekturze uczeń poznaje również konieczne do wykonania kroki podczas przygotowywania potraw z ziemniaków, owoców, warzyw, grzybów, ryb, drobiu, przetworów mlecznych i produktów zbożowych. Co więcej, w publikacji uwzględniono również posiłki wegetariańskie i półmięsne.

Naukę ułatwiają zamieszczone ilustracje, dzięki którym poszczególne treści stają się bardziej zrozumiałe. Przystępna forma i wyróżnienie najważniejszych pojęć sprawiają, że opanowywanie materiału do egzaminów staje się prostsze.


Rozwiewamy wątpliwości! Sprawdź Q&A

Kto napisał "Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna. Część 1. Podręcznik do nauki zawodu kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych"?
Anna Kmiołek jest autorem tego podręcznika.
Jest autorem niewielu podręczników, ale są one wyjątkowo wartościowe. Często autorzy podręczników szkolnych mają zaawansowane stopnie naukowe w dyscyplinie, na temat której piszą. Czy wiesz, że niektórzy autorzy tworzą tylko 2 podręczników edukacyjnych, skupiając się bardziej na poznawaniu dziedziny nauki. Wynikać to może na przykład z włożenia dużego wysyłku w proces katalogowania treści. Nie dla każdego zdarza się, że łączenie doświadczenia, a także wiedzy, z ich przekazywaniem dalej idą w parze.
 
Które wydawnictwo opracowało ten podręcznik?
Podręcznik "Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna. Część 1. Podręcznik do nauki zawodu kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych" został opublikowany przez Wydawnictwo WSiP.

 
Jaki jest numer zatwierdzenia MEN tego podręcznika szkolnego?
Reforma 2012 to numer dopuszczenia MEN opisywanego podręcznika. Wskazuje on, że podręcznik został dopuszczony do używania przez Ministerstwo Edukacji Narodowej. Co do zasady termin "podręcznik" powinien być używany wyłącznie w przypadku książki do nauczania posiadającej nr dopuszczenia MEN.

Czy ten podręcznik spełnia wymogi obecnego programu nauczania?
Ten podręcznik jest zgodny z obowiązującymi w dniu przyznania numeru wytycznymi programu nauczania. Przed opisaniem numerem dopuszczenia podręczniki są sprawdzane przez Ministerstwo Edukacji Narodowej pod kątem zgodności z ramą programową i z kryteriami merytorycznymi.

 
Jak zweryfikować, czy to właśnie ten podręcznik muszę kupić?
Od weryfikacji poprawności zakupu książek do szkoły dzielą Cię trzy kroki:
1. Zdobądź wykaz podręczników w szkole.
2. Zwróć szczególną uwagę na zgodność tytułu, nr MEN, autora, nazwę wydawnictwa.
3. Sprawdź, czy wymienione wyżej informacje znajdują się na karcie kupowanego produktu.

 
Dla uczniów której klasy i na jakim szczeblu edukacji jest wymagany ten wspomniany podręcznik?
Publikacja została wydana dla uczniów klas LO 1-4. Jeśli nie sugerujesz się listą podręczników od szkoły, to pamiętaj, aby dobrać podręcznik odpowiedni do poziomu edukacji, na którym jest uczeń.
 
Dla którego przedmiotu ta publikacja jest rekomendowana?
Podręcznik został opracowany z myślą o konkretnej dziedzinie nauki, jaką jest przedmioty zawodowe.

 
Jaka jest data wydania tego podręcznika?
Ta pozycja została wydana w 2013 roku. Podręcznik "Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna. Część 1. Podręcznik do nauki zawodu kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych" od lat jest cenionym źródłem wiedzy i narzędziem dla wielu szkół. Przez ten okres zdobył zaufanie nauczycieli, co potwierdza jego wartość edukacyjną.

 
Która to część książki?
To wydanie stanowi 1 część.

 
Jaka jest liczba stron w tym podręczniku?
Ten tytuł liczy 344 stron.
Jest wypełniony edukacyjną treścią podkreśloną graficznie. Zawarto w nim wartościowe i starannie dobrane materiały, które dostarczają wymaganą wiedzę z danego przedmiotu.

 
W jaką okładkę oprawiony jest podręcznik?
Podręcznik ma miękką okładkę, dzięki czemu bardzo wygodnie korzysta się z niego nawet na przystanku autobusowym.

 
W co jeszcze, poza podręcznikami, warto zaopatrzyć ucznia?
Na stronach www szkół zazwyczaj można znaleźć informacje dotyczące szczególnych wymagań odnośnie wyprawki dla poszczególnych klas. Na listach zazwyczaj znajdują się często: długopisy, ołówki, przybory do rysowania, artykuły plastyczne i kreatywne. Miej na uwadze zdobycie odpowiednich zeszytów! Plecak w ulubionym kolorze, piórnik z wizerunkiem ukochanego bohatera... W rok szkolny warto wejść pewnie i we własnym stylu. Dedykowane artykuły szkolne mogą dostarczyć radości, a nawet zwiększyć nieco pewność siebie. Odpowiednie artykuły kreatywne mogą dostarczyć inspiracji do pracy twórczej. Sprawdź przybory i inne artykuły szkolne, z którymi warto wejść w rok szkolny.

 
Czy mogę zwrócić lub wymienić kupiony u Was podręcznik?
Zawsze możesz zwrócić zakupiony podręcznik i zamówić ten, którego potrzebujesz. Więcej o tym, w jaki sposób możesz dokonac zwrotu produktu, przeczytasz tutaj.

 

Warto zwrócić uwagę na...
Podręcznik do nauki zawodów kucharzoraz technik żywienia i usług gastronomicznychrealizujący treści z zakresu części 2 kwalifikacji T.6 (Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności potrzebnych do przygotowywania przekąsek, zup, deserów, napojów zimnych,...
dodaj do schowka Do koszyka 71,97 zł Cena regularna: 79,00 zł -9% Najniższa cena z 30 dni: 67,09 zł +7%
W podręczniku omówiono zagadnienia z zakresu PDG, KPS, BHP oraz kwalifikacji TG07, która dotyczy wyposażenia zakładów gastronomicznych. Publikacja stanowi swoisty przewodnik dla osoby kształcącej się w zawodzie kucharza lub technika żywienia i usług gastronomicznych. Autorka najpierw przedstawia...
dodaj do schowka Do koszyka 73,12 zł
Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodach kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Realizuje treści z zakresu pierwszej części kwalifikacji T.6 (Przechowywanie żywności). Publikacja pozwala zdobyć wiedzę i umiejętności potrzebne do oceny towaroznawczej surowców i...
dodaj do schowka Do koszyka 74,47 zł
W podręczniku omówiono zagadnienia zawarte w opisie kwalifikacji TG.07. Skoncentrowano się na przedstawieniu grup surowców i sposobów ich przetwarzania w trakcie przygotowywania produktów i półproduktów gastronomicznych. Wybrana przez autorkę metoda przekazywania wiedzy umożliwia uczniowi zdobycie...
dodaj do schowka Do koszyka 73,12 zł
Podręcznik pomaga zdobyć wiedzę i opanować umiejętności wyszczególnione w Podstawie kształcenia w zawodzie . Stanowią one podbudowę do kształcenia w zawodach: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych. Publikacja koncentruje się na takich efektach kształcenia jak: racjonalne gospodarowanie...
dodaj do schowka Do koszyka 58,91 zł
Podręcznik pomaga nabyć kompetencje wyszczególnione w Podstawie kształcenia w zawodach,czyli w umiejętnościach stanowiących podbudowę do kształcenia w zawodach: piekarz, cukiernik, wędliniarz, technik technologii żywności, technik przetwórstwa mleczarskiego, przetwórca ryb. Znana i ceniona autorka...
dodaj do schowka Do koszyka 61,86 zł

Bestsellery - Technik żywienia i usług gastronomicznych

Znany i lubiany podręcznik dostosowany do podstawy programowej z 2019 r. omawia dokładnie procesy przyrządzania ciast, zup, sosów oraz zakąsek zimnych i gorących. Opisuje także rodzaje mięs i ich wykorzystanie w gastronomii. Przedstawia zasady przygotowywania i podawania napojów alkoholowych i...
dodaj do schowka Do koszyka 72,68 zł
Zeszyt GASTROnomiczny to publikacja skorelowana z podręcznikiem Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Może też z powodzeniem pomagać w nauce z innych podręczników. Publikacja zawiera ćwiczenia obejmujące ocenę jakości środków spożywczych, zarządzanie jakością i bezpieczeństwem w produkcji...
dodaj do schowka Do koszyka 48,31 zł
Zeszyt GASTROnomiczny został przygotowany z myślą o utrwalaniu i sprawdzaniu wiedzy. Zawiera zadania odwołujące się do doświadczeń z życia codziennego, pomaga opanować materiał na temat zasad żywienia, które powinny być stosowane na co dzień, ćwiczy również umiejętność obliczania wartości...
dodaj do schowka Do koszyka 49,90 zł
Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, realizujący treści materiału zawartego w drugiej części kwalifikacji T.15.2 (Organizacja produkcji gastronomicznej). Obejmuje tematy dotyczące planowania produkcji potraw i napojów, organizacji produkcji potraw i...
dodaj do schowka Do koszyka 44,96 zł Cena regularna: 47,90 zł -6% Najniższa cena z 30 dni: 44,96 zł
W podręczniku omówiono zagadnienia z zakresu PDG, KPS, BHP oraz kwalifikacji TG07, która dotyczy wyposażenia zakładów gastronomicznych. Publikacja stanowi swoisty przewodnik dla osoby kształcącej się w zawodzie kucharza lub technika żywienia i usług gastronomicznych. Autorka najpierw przedstawia...
dodaj do schowka Do koszyka 73,12 zł
Znane i lubiane autorki ponownie wprowadzają w tajniki utrzymania zdrowia przez właściwą dietę i odpowiedni tryb życia. W podręczniku omówiono zagadnienia dotyczące zasad żywienia człowieka, przede wszystkim wartości odżywcze poszczególnych składników pożywienia oraz normy i zalecenia dietetyków....
dodaj do schowka Do koszyka 75,41 zł
Wybrane bestsellery
Wiemy, co będzie na teście, z nami zdasz na 100%! Nie licz na przecieki, my mamy pewniaki! Nie jesteśmy wydawcą podręczników - my ujawniamy pytania! Przedstawiamy najlepszą książkę dla każdego ósmoklasisty, który chce szybko, sprawnie i skutecznie przygotować się do egzaminu kończącego...
dodaj do schowka Do koszyka 19,33 zł
Pomaga kształcić umiejętność analizy procesów dzięki przejrzystym infografikom. Kształci umiejętność analizy doświadczeń biologicznych za pomocą samouczków „Krok po kroku”, „Obserwacji” i „Doświadczeń”. Pomaga w uporządkowaniu wiadomości z danego działu dzięki przekrojowemu ujęciu treści w postaci...
dodaj do schowka Do koszyka 55,81 zł
Biologia na czasie 2. Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy: Zawiera treści dotyczące budowy i funkcjonowania organizmu człowieka zilustrowane atrakcyjnymi infografikami, dzięki którym łatwiej jest je zrozumieć. Pozwala łatwo zapamiętać objawy, sposoby diagnostyki...
dodaj do schowka Do koszyka 49,49 zł
Focus Second Edition to nowa edycja bestsellerowej serii Matura Focus, stworzona na bazie podstawy programowej dla liceów i techników obowiązującej od września 2019.Focus Second Edition to kompleksowy program rozwoju umiejętności komunikacji, który otwiera na język, uwrażliwia na akcent, uczy...
dodaj do schowka Do koszyka 102,77 zł
Podręcznik „To się czyta!” do języka polskiego dla klasy 1 branżowej szkoły I stopnia przygotowuje ucznia do świadomego odbioru różnych tekstów kultury, wyrażania własnych opinii oraz samodzielnego tworzenia użytecznych tekstów.  Porusza tematy i problemy bliskie młodzieży na podstawie...
dodaj do schowka Do koszyka 51,99 zł
Podręcznik „To się liczy!” do matematyki ze zbiorem zadań dla klasy 2 branżowej szkoły I stopnia pokazuje uczniowi, że umiejętności matematyczne są wykorzystywane w różnych dziedzinach życia.  Przedstawia praktyczne wykorzystanie matematyki dzięki licznym nawiązaniom do różnych zawodów, o których...
dodaj do schowka Do koszyka 50,34 zł

Zobacz, dlaczego warto nam zaufać

Doskonała komunikacja, perfekcyjne podejście do klienta, realizacja szybka i całkowicie zgodna z zamówieniem, do tego dobra cena, czyli całość na piątkę.

Anyszka

Polecam, polecam, polecam! Świetny wybór, książki w doskonałej cenie i co najważniejsze błyskawiczna realizacja zamówienia - dodaję do moich ulubionych sklepów.

magdape

Bardzo miła obsługa, szybko reagują na wiadomości pisane. Szybko rozwiązują problem i tłumaczą sytuację, oraz bardzo jasno i konkretnie piszą mail o każdej zmianie w zamówieniach.

Lenka

Kolejny raz robię zakupy w sklepie i jest super szybko, tanio i wygodnie. Aż żałuję, że nie mają innych propozycji, które mnie interesują. Gorąco polecam.

Beata

Transakcja przebiegła szybko i sprawnie. Książki super i wszystko porządnie zapakowane. Nie jest to na pewno moja ostatnia styczność ze sklepem. Polecam.

Agnieszka

Sklep godny polecenia, szybko zrealizował zamówienie. Dodatkowo otrzymałam rabat. Bardzo korzystna cena zamówionych książek. Łącznie z przesyłką wyszło taniej niż w księgarni stacj...

Zosia

Bardzo sprawnie zrealizowane zamówienie. Pomimo, że podano mi późniejszy termin dostarczenia przesyłki otrzymałam ją kilka dni wcześniej. Sklep cechuje solidność i profesjonalizm. ...

Joanna

Sklep bardzo fajny, pomocny i szybki. Realizacja zamówienia trwała kilka dni. Zamówienie doskonale zapakowane i nienaruszone.

Frau Sonne

Jestem zadowolona ze sklepu i przeprowadzonej transakcji. Duży wybór książek, dostawa zgodnie z podaną przez sprzedawcę datą, bardzo porządnie zapakowana. Polecam.

agnes352

Polecam sklep z czystym sumieniem. Kontakt bardzo dobry, ceny rewelacyjne, wybór książek ogromny. Na pewno wkrótce znów złożę zamówienie.

natka2817

Rewelacja!!! Zamówienie otrzymałam 5 dni od złożenia zamówienia, a mieszkam w Wielkiej Brytanii.

Adrianna

Pierwszy raz kupowałam książki przez internet i się nie rozczarowałam. Książki przyszły w oczekiwanym terminie, były dobrze zabezpieczone. Na pewno skorzystam jeszcze nie jeden raz...

Paula