Świadome odżywianie, to nie lada wyzwanie! Wybór dobrych jakościowo produktów, które zapewnią organizmowi wszystko, co niezbędne to podstawa dla zdrowego życia i odporności na choroby. Ale jak zacząć jeść świadomie? Jak przygotowywać codziennie pełnowartościowe posiłki, kiedy brakuje na to czasu? Na te pytania odpowie "Smakoterapia na wynos. Odporność przez cały rok."
Zdrowe odżywianie wymaga podjęcia niemałego wysiłku. Tym bardziej w dzisiejszych czasach, kiedy każdy gdzieś się spieszy. Główną przyczyną niechęci do podjęcia zdrowego trybu życia u wielu osób jest rzekomy brak czasu na zakupy i długie przygotowywanie posiłków. Iwona Zasuwa - autorka książki "Smakoterapia na wynos. Odporność przez cały rok." przekonuje, że zdrowa dieta może być jednocześnie szybka i tania.
Na dobrą odporność trzeba sobie zapracować. Odpowiednio zbilansowana dieta to pierwszy krok w stronę zdrowego życia. Dla wielu osób dania "na wynos" to podstawa codziennego menu. Dlatego warto zadbać o to, aby pudełkowe posiłki zawierały wszystkie niezbędne składniki odżywcze, które zapewnią prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Iwona Zasuwa w swojej książce przedstawia wiele szybkich i smacznych przepisów. Podpowiada jak zorganizować przygotowania posiłków, aby nie wymagały one wiele wysiłku. Zdrowie zaczyna się w kuchni - dlatego należy zadbać o możliwie najwyższą jakość wykorzystywanych produktów. Aby dobra, zdrowa dieta, była dietą na całe życie - musi być praktyczna.
Od autorki
Czy wiesz, że swoją odporność budujesz każdego dnia? Droga do zdrowia prowadzi przez kuchnię!
Dania na wynos, zwane pieszczotliwe „nawynosami”, to nieodłączny element mojego menu. Odkąd pamiętam, wiodę tułacze życie śpiewograjka, który musi wszak coś jeść poza domem. Od kiedy moje nawyki żywieniowe uległy rewolucji (żeby nie powiedzieć ewolucji), grzeszenie zbyt częstym jedzeniem na mieście już mi nie w smak. Dlatego wożę ze sobą torby pełne smakowitości w trasę, a kiedy zapasy się kończą, robi się przestrzeń na małe grzeszki.
Po co? Dlaczego?
Bo wiem, że moja odporność (rzecz niezwykle istotna w dzisiejszych niełatwych czasach) zależy ode mnie! Każdy kęs ma znaczenie – i ten odżywczy, i ten grzeszny. A najważniejsze są zdrowe proporcje! Dlatego moja Smakoterapia to dążenie do harmonii i równowagi, które są podstawą odporności.
Co warto przygotowywać na wynos?
Piękne pudełka bento, wypełnione wieloskładnikowymi daniami, kuszą z obrazków pięknych książek, a jednocześnie odstraszają, bo pojawia się pytanie: KTO MI TO WSZYSTKO PRZYGOTUJE? Dlatego w pędzie, w wirze codziennych spraw sięgam po szybkie dania, niesamowite zupy à la instant. A kiedy mam więcej czasu, delektuję się potrawami wieloskładnikowymi.
Na łamach tej książki zawarłam wszystkie patenty rodem z mojej kuchni, wraz z podpowiedziami, jak zadbać o siebie zgodnie z naturą. Zapraszam Cię w kulinarną podróż przez cały rok! Zabierz ze sobą dobry posiłek do pracy, w drogę, do szkoły! Żyj i jedz zdrowo!
Uściskowując,
Autorka
O autorce
Autorka książki "Smakoterapia na wynos. Odporność przez cały rok." Iwona Zasuwa z wykształcenia jest muzykiem i pedagogiem. Na co dzień jest niezwykle cenioną wokalistką sesyjną. Jej drugą pasją jest gotowanie, a założenia w kuchni to profilaktyczne oddziaływanie na zdrowie. Jest autorką kilku książek z serii "Smakoterapia". Prowadzi też bloga o gotowaniu i zdrowym odżywianiu.