Gdy mieszka się na styku wielu różnych kultur, zdecydowanie nie można narzekać na nudę. Takie przekonanie zapewne towarzyszyło i nadal towarzyszy wielu lwowianom - w ich mieście spotykają się nie tylko Polacy i Ukraińcy, ale także Żydzi czy Ormianie. Chociaż historycznie powodowało to wiele tarć i nieporozumień, to kulinarnie taka mieszanka tworzy wspaniały tygiel, z którego można czerpać pełnymi garściami.
Autor korzysta z tej różnorodności, aby zabrać ze sobą w podróż swoich czytelników. W tej wędrówce poznajemy zarówno stary, utracony Lwów, jak i całkiem współczesny, lecz wciąż z szacunkiem podchodzący do swojej tradycji. Prócz naszego przewodnika towarzyszą nam również kucharze, restauratorzy, eksperci i pasjonaci, którzy dostarczą wielu informacji i ciekawostek na temat lwowskich kulinariów. Jeśli do tej pory nie myślałeś o wizycie za naszą wschodnią granicą, to po lekturze książki z pewnością nie będziesz mógł się jej doczekać.
Autor publikacji "Smaki Lwowa. Kulinarna biografia miasta" napisał również e-book "Jem zdrowo i smacznie". Proponuje w nim zdrowe przepisy i pokazuje, że takie dania nie muszą wcale być posiłkami, których wolelibyśmy uniknąć.