Książka pokazuje, że dieta roślinna jest bardziej przyjazna dla środowiska niż ta tradycyjna, a przy tym może być zbilansowana i opierać się na prostych, ale pełnowartościowych produktach, takich jak kasze, orzechy, owoce, warzywa, strączki czy pestki. Autorki przedstawiają w książce aż 100 przepisów, które opierają się na roślinnych produktach i są nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. W książce znajdziesz przepisy na wszystkie okazje i pory roku. Nie brakuje tutaj receptur na pełnowartościowe śniadania, pożywne zupy czy nieco bardziej wyszukane desery.
Autorki przy tworzeniu książki próbowały przeróżnych połączeń, nowych produktów, podejmowały się różnych eksperymentów, porzucały swoje stare przyzwyczajenia, aby skompletować zbiór przepisów, który będzie zróżnicowany i pozbawiony monotonii.
Przepisy, zaprezentowane w książce zostały opracowane przez Katarzynę Czarnecką i Idę Kulawik, autorkę bloga Veganbanda, a zdjęcia zostały wykonane przez Katarzynę Cichoń. Razem stworzyły one książkę, która udowadnia, że zbilansowana roślinna dieta może rozgrzewać serce i być pełna smaków.