Gotowa mieszanka do wypieku chleba, wystarczy dodać tylko wodę.
Składniki mieszanki do wypieku chleba pochodzą z wyselekcjonowanych ziaren zbóż uprawianych głównie na terenie Zielonych Płuc Polski.
Mąka pszenna typ 550 (66,4%), mąka pszenna graham typ 1850 (28,4%), zakwas pszenny, sól, drożdze instant.
W 100 g produktu:
- wartość energetyczna 1384 kJ / 328 kcal
- tłuszcz 2,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g
- węglowodany 57,9 g
- w tym cukry 4,5 g
- białko 13 g
- błonnik 12,7 g
- sól 1,3 g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Mieszankę chlebową wsypać do miski. Dodać około 380 ml ciepłej wody. Ciasto wyrabiać mikserem z hakami lub ręcznie przez około 10 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostawić na 10 minut.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej wcześniej blaszki 25 x 11 x 8 cm. Całość przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na 1 godzinę.
Po 30 minutach można delikatnie naciąć wierzch ciasta, co zapobiegnie niekontrolowanemu pęknięciu.
Piec około 40 minut w 220°C (opcja góra-dół bez termoobiegu). Po wypieczeniu chleb należy wyjąć od razu z blaszki.
Zawiera gluten.
Podlaskie Zakłady Zbożowe S.A., ul. Elewatorska 14, 15-959 Białystok