Kuchnię Palestyny charakteryzuje wielkie bogactwo zróżnicowanych smaków, a tradycyjny sposób ucztowania obejmuje smakowanie kilku, kilkunastu czy nawet kilkudziesięciu potraw w ramach jednego posiłku. Uczta w gronie rodziny czy przyjaciół to ważny obyczaj, a waga przywiązywana do sztuki kulinarnej jest ogromna. Wszystko to sprawia, że "Palestyna. Książka kucharska" autorstwa uznanego londyńskiego szefa kuchni palestyńskiego pochodzenia, Samiego Tamimi, oraz Tary Wigley jest kopalnią pomysłów do wykorzystania w Twojej kuchni.
Wśród przepisów szczególną uwagę zwracają różnego rodzaju przystawki i dodatki, które zachwycają prawdziwą feerią barw, a także bliskowschodnie łakocie, na których widok ślina sama zbiera się w ustach. Autorzy nie ograniczają się jednak tylko do tradycyjnych, klasycznych przepisów. Oferują też swoje własne interpretacje, czerpiąc z kuchni palestyńskiej inspiracje i rozwijając je w zaskakujących kierunkach. Ponadto opisują historię kuchni palestyńskiej, składniki, które decydują o jej charakterze, oraz rolę, jaką kulinaria pełnią w kulturze.
Autorami tej wspaniałej książki kucharskiej są Sami Tamimi oraz Tara Wigley. Sami Tamimi jest szefem kuchni pochodzenia palestyńskiego pracującym w Londynie. Razem z Yotamem Ottolenghim, z którym prowadzi restauracje i delikatesy, jest autorem popularnej książki "Jerozolima. Książka kucharska" z 2012 roku, wyróżnionej wieloma nagrodami dla najlepszej książki kucharskiej.
Tara Wigley od 2011 współpracuje z Tamimim i Ottolenghim, zajmując się pisaniem o kuchni i kulinariach, w tym testowaniem i spisywaniem przepisów publikowanych między innymi w książkach, ale także w gazetach "Guardian" i "New York Times".