Książka ta jest zachętą do częstszego spożywania produktów roślinnych. Autorzy, wegetarianie z długoletnim stażem, komponują potrawy tak, aby stanowiły pełnowartościowe posiłki i proponują 450 przepisów na smaczne i łatwe w przygotowaniu dania główne, zupy, sałatki, napoje i sosy. Przedstawiają też wykaz produktów żywnościowych i ziół pomocnych przy usuwaniu wielu powszechnych dolegliwości oraz spis witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Rośliny zawierają substancje chemiczne, które zapobiegają chorobom i mogą je leczyć. Dzięki zaprezentowanej w książce diecie obniżysz możliwość wystąpienia chorób serca, poprawisz metabolizm i wydłużysz życie. Z łatwością pozbędziesz się alergii, oczyścisz narządy oraz poprawisz pamięć. Jedz na zdrowie!
Woda Kokosowa
0/5- Autorzy: Małgorzata Duży, Norbert Duży, Małgorzata i Norbert Duży
- Wydawnictwo Vital
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2015
- Ilość stron: 312
- Format: 14,5x20,5 cm
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788364278686
- Język: polski
- Podtytuł: Dieta, która chroni serce i wydłuża życie
- Nr wydania: 1
- ISBN: 9788364278686
- EAN: 9788364278686
- Wymiary: 14.5x21.0x1.8 cm
Recenzje książki Nowa kuchnia wegetariańska dieta która chroni serce i wydłuża życie (2)
-
Początkujący RecenzentOcena: 5/5Dodana przez halina r. w dniu 2015-06-03Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
4 z 5 osób uznało recenzję za przydatnąAutorzy wprowadzaja ta ksiazka czytelnika w blad .Celowo do tytulu dodali wyraz ,,nowa,,Ta ksiazka jest stara bo na rynku jest od kilku lat,jej poprzedni tytul to ,,kuchnia wegetarianska,, wlasnie kupilam ,bo myslalam ,ze to druga ich ksiazka porownalam te dwie ksiazki .Tresc ta sama,dlaczego wobec tego raptem stara ksiazka stala sie po kilku latach ,,nową kuchnia wegetarianską..?Celowo nie ma wzmianki o tym .CZy to uczciwe.Przepisy sa super,korzystam z nich zawsze.
-
Recenzenckie Mistrzostwo ŚwiataOcena: 3/5Dodana przez Magdalena S. w dniu 2016-01-07Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
3 z 4 osób uznało recenzję za przydatnąNa diecie wegetariańskiej jestem już ponad 10 lat i bardzo sobie ją chwalę. Co więcej, od około trzech miesięcy staram się całkowicie wykluczyć z diety wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego i wychodzi mi to całkiem nieźle. Z wielką chęcią sięgałam po książkę „Nowa kuchnia wegetariańska”, bowiem liczyłam nie tylko na nowe przepisy, ale również na jakieś świeże nowinki z zakresu zdrowego odżywiania. A co otrzymałam?
Wyjątkowo zacznę od tego, co mi się nie spodobało. Wegetarianizm z definicji wyklucza spożywanie mięsa i zwierząt. Autorzy chyba o tym zapomnieli, bowiem wśród przepisów można znaleźć takie rzeczy jak sałatka śledziowa, makaron z tuńczykiem i tym podobne. To mnie zniesmaczyło, bowiem wegetarianizm ryby również odrzuca. Kolejną rzeczą, która niezbyt przypadła mi do gustu było to, iż już na samym początku państwo Duży negują korzystanie z gotowych produktów czy przetworzonych, a potem w przepisach piszą, żeby wykorzystać ananasa z puszki… Oczywiście sama czasem po takiego sięgam, ale jednak jak tylko mam możliwość to wolę kupić świeżego i jest to dużo lepszy wybór!
Mimo wszystko bardzo podobał mi się sam wstęp, gdzie autorzy przytaczają ciekawe statystyki i wyniki badań dotyczące sposobu odżywiania. W bardzo zwięzły, ale wystarczająco dobry sposób opisują zdrowe zamienniki białego cukru, mąki pszennej czy komercyjnie dostępnych przypraw. Pojawiają się również informacje o wartościach odżywczych poszczególnych produktów oraz proste wskazówki, które powinno się stosować na diecie wegetariańskiej. Autorzy przytoczyli również argumenty za i przeciw wegetarianizmowi i możemy tutaj przeczytać o tym, z jakimi niedoborami może się zmagać ta osoba, która nieodpowiednio zbilansuje swoją dietę. Stąd wykaz wszystkich witamin i składników mineralnych oraz spis produktów, w których możemy je znaleźć.
Autorzy jednak sporo zyskują ogromem przepisów, które można znaleźć w ich publikacji. Jest ich łącznie 450, z czego najwięcej to sałatki, ale nie brak tutaj również przepisów na dania główne, zupy czy desery. Są to przepisy łatwe, tanie i szybkie w przygotowaniu. Każdy z pewnością znajdzie tutaj coś dla siebie – nawet mnie kilka z nich przypadło do gustu, poza tymi wyjątkami, o których pisałam powyżej. Szkoda tylko, że w książce nie ma zdjęć poszczególnych potraw, ale wtedy zapewne zmniejszyłaby się albo liczba przepisów albo znacznie wzrosłaby objętość i format książki.
„Nowa kuchnia wegetariańska” wzbudziła we mnie różne emocje i ciężko mi ją jednoznacznie ocenić. Ma swoje plusy, ale ma też kilka minusów, które naprawdę mnie do niej zniechęciły. Jednak z pewnością wykorzystam niektóre z zawartych w niej przepisów. Do jedzenia dużej ilości warzyw i owoców nigdy nie trzeba mnie było specjalnie namawiać Być może będzie to odpowiednia pozycja dla tych, którzy dopiero chcą spróbować zmiany diety i są na etapie przejściowym – np. jedzą ryby. Przekonajcie się sami!
[Adres usunięty]