"Misa Mocy. Przewodnik po kuchni zmieniającej świat" to książka, która pokaże Ci, jak pomóc Ziemi, zaczynając od swojej własnej kuchni.
Decyzje każdego z nas mają wpływ na to, jak będzie wyglądał świat dla przyszłych pokoleń. Naukowcy alarmują, a prognozy przyszłości nie brzmią optymistycznie. Nie trzeba jednak wcale wielkich, globalnych rewolucji. Możesz zacząć zmieniać losy świata, zaczynając od siebie i ratować Ziemię w swojej kuchni! Książka Ewy Ługowskiej udowadnia, że nie potrzeba wcale wielkich nakładów pieniężnych ani czasowych. Wręcz przeciwnie, możesz uratować nie tylko świat, ale także swój portfel! Wystarczy przemyślana dieta.
"Misa Mocy. Przewodnik po kuchni zmieniającej świat" to pozycja, która wskazuje, jakie produkty warto wprowadzić do swojej codziennej diety i jak kupować, aby niczego nie wyrzucać. Książka pełna jest użytecznych porad na temat świadomego planowania zakupów oraz kreatywnego wykorzystania resztek z Twojej lodówki. Koniec z marnowaniem jedzenia! Znajdziesz tu także propozycje ekologicznych zamienników i dowiesz się, jak przyrządzić soczystego burgera z buraka lub chrupiące ekofrytki.
Zrezygnowanie z mięsa czy nabiału może być ciężkie, ale w poradniku Ewy Ługowskiej czeka na Ciebie ponad 70 przepisów na zdrowe potrawy na bazie sezonowych warzyw i owoców oraz nieprzetworzonych produktów. Swoimi wyborami przyczyniasz się do tego, co znajduje się na półkach sklepowych. Twoje zmiany w diecie mogą ocalić zasoby naturalne i zmniejszyć skalę zanieczyszczeń. Wpłyń pozytywnie na swoje zdrowie i na planetę, kosztując przy tym pysznych potraw!
W książce znajdziesz:
- ponad 70 przepisów na pyszne potrawy pełne mocy, na bazie sezonowych i lokalnych produktów,
- użyteczne wskazówki, jak świadomie planować zakupy, kreatywnie wykorzystać każdy produkt bez marnowania i wyrzucania resztek oraz jak wyhodować własne warzywa i owoce,
- świadomość, że każdy twój posiłek może mieć znaczenie dla planety!
Od autorki
Tę książkę napisałam z myślą o każdym, kto chce zatroszczyć się o losy Ziemi, a jednocześnie obawia się, że będzie musiał zainwestować w to dużo czasu, wysiłku oraz pieniędzy. Nic bardziej mylnego! W końcu najsoczystsze burgery to te z buraka, chrupiące frytki mogą być eko, a nieudane ciasto można przemienić w słodkie kulki mocy.
Kuchnia dobra dla planety to ta, która jest również zdrowa dla nas. Sięgając po nieprzetworzone produkty albo lokalne warzywa i owoce, wybierasz to, co najlepsze. Zmniejszasz stopień degradacji środowiska, produkcję plastikowych opakowań i skalę zanieczyszczeń. Wyrzucając mniej jedzenia, ratujesz zasoby naturalne, a przy okazji swój portfel.
Zmiana planety na lepsze jest łatwiejsza, niż nam się wydaje – i w dodatku przepyszna!
Ewa
O autorce
Ewa Ługowska to znana blogerka, która propaguje zdrową kuchnię i filozofię zero waste. Po latach prowadzenia bloga misamocy.pl postanowiła zebrać swoje porady w formie książki, debiutując na rynku wydawniczym. Prowadzi warsztaty dla osób na diecie wegańskiej i bezglutenowej.