Jeśli należysz do miłośników kuchni azjatyckiej lub chcesz zapoznać się bliżej z egzotycznymi smakami, koniecznie sprawdź książkę "Prawdziwa kuchnia japońska. Proste potrawy, oryginalne smaki" autorstwa Sonoko Sakai.
Już od wielu lat kuchnia japońska cieszy się ogromną popularnością. Jest niezwykle bogata, zróżnicowana i uznaje się ją za jedną z najzdrowszych na całym świecie. Nic więc dziwnego, że skradła serca wielu osobom. Jeśli lubisz eksperymentować i chcesz stworzyć pyszne japońskie potrawy w swoim domu, książka Sonoko Sakai została stworzona z myślą o Tobie.
Autorka opiera swoje dania na sezonowych, świeżych i prostych składnikach. Dzięki temu z pomocą książki możesz przygotować tradycyjne japońskie potrawy, bazując na łatwo dostępnych produktach. Nie potrzebujesz wymyślnych składników czy dużego doświadczenia. Znajdziesz tutaj aż 160 przepisów na pyszne dania i wiele porad od autorki. Nauczysz się, jak przygotować chlebek mleczny, ramen, ciasteczka mochi, a także jak własnoręcznie zrobić tofu czy makaron soba.
Przekonaj się, że kuchnia japońska jest prostsza, niż mogłoby się wydawać.
Opinie o książce
Cudowny list miłosny na cześć prostego jedzenia z duszą. Domowa tradycja połączona z sezonowością i ideą zrównoważonego rozwoju.
Alice Waters, szefowa kuchni, autorka książek kulinarnych, właścicielka słynnej restauracji Chez Panisse
Warto było czekać na tę książkę. Zawiera przepisy na mnóstwo prostych dań, z którymi można się zmierzyć, zanim zabierzesz się za bardziej ambitne projekty.
„Los Angeles Times”
Przepięknie ilustrowane, jasne i proste wprowadzenie do japońskiej kuchni.
Christine Muhlke, „The New York Times”
Szczera, poetycka… Sakai najlepiej opisuje prostotę i piękno japońskiej kuchni.
Tara Duggan, „San Francisco Chronicle”
Wszystko, co domowy szef kuchni powinien wiedzieć o japońskiej sztuce gotowania… 160 przepisów z jasnymi wskazówkami, listami składników i najważniejszymi radami.
„Booklist”
Wspaniały i dodający odwagi przewodnik dla każdego, kto we własnym domu chce zgłębiać japoński styl gotowania.
„Publishers Weekly”
O autorce
Sonoko Sakai jest amerykańsko-japońską kucharką i autorką książek. Od lat chętnie dzieli się swoją wiedzą dotyczącą kuchni japońskiej. Jej przepisy można znaleźć w licznych magazynach i programach. Stworzyła takie książki jak "Poetycka pogoń za jedzeniem: japońskie przepisy dla amerykańskich kucharzy" czy "Japońska kuchnia domowa: proste posiłki, autentyczne smaki".