Książka kucharska charyzmatycznego finalisty programu MasterChef z 2015 roku. Adam Kozanecki dał się poznać widzom jako kreatywny kucharz i intrygujący gawędziarz, związany lokalnym patriotyzmem z rodzinnym Uniejowem.
Wszystkie te wątki znajdziemy w jego pierwszej książce, której dodatkową wartością są pięknie sfotografowane potrawy, zachęcające do skorzystania z unikalnych przepisów na zupy, dania główne, desery, przekąski, przetwory i różne niedające się łatwo zaklasyfikować arcydzieła sztuki kulinarnej. Smacznego i… wesołego!
Super ziarna
0/5Super Zielone
5/5Nowa jadłonomia
5/5Super zboża
0/5- Autor: Adam Kozanecki
- Wydawnictwo Feeria
- Oprawa: Twarda
- Rok wydania: 2016
- Ilość stron: 208
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788372295552
- Język: polski
- ISBN: 9788372295552
- EAN: 9788372295552
- Wymiary: 19.5x26.5 cm
Recenzje książki GOTOWANIE JEST SUPER ADAM KOZANECKI (2)
-
Recenzenckie Mistrzostwo ŚwiataOcena: 5/5Dodana przez Natalia Z. w dniu 2016-04-21Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
1 z 1 osób uznało recenzję za przydatnąADAM KOZANECKI JEST OSOBĄ ZNANĄ MI GŁÓWNIE Z PROGRAMU MASTERCHEF. JAKO FINALISTA TEGO PROGRAMU BYŁ PODPATRYWANY PRZEZ NAS, WIDZÓW, BARDZO DŁUGO. JEGO HUMOR I ZAPAŁ DO TWORZENIA NOWYCH POTRAW NIE USZEDŁ UWADZE BYSTREMU OKU. MAJĄC POD UWAGĘ WSZYSTKO TO, CO WIEM O SPOSOBIE GOTOWANIA PANA ADAMA I JEGO DOKONANIACH W PROGRAMIE, POSTANOWIŁAM POZNAĆ BLIŻEJ JEGO KSIĄŻKĘ KUCHARSKĄ. NIEWIELE BOWIEM OSÓB WIE, ŻE JESTEM ZAPALONĄ KUCHARKĄ WŁADAJĄCĄ SMAKIEM TYCH, KTÓRZY SKOSZTUJĄ MOICH POTRAW. GOTUJĘ Z PRZYJEMNOŚCI DLA SIEBIE I MOICH BLISKICH. MÓWI SIĘ BOWIEM, ŻE PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA. :)
Nie uszło mojej uwadze to, jak piękne i zachęcające są zdjęcia potraw w tej książce. Już samo patrzenie na nie zbudza w brzuchu poczucie pustki i głodu. Pierwsze co, to właśnie z nimi zaczęłam się poznawać. W książce kucharskiej przyciągają mnie nie tyle opisy, ile to, jak dana potrawa wygląda naocznie, na TGZ. „talerzu”. Lubię zaskakiwać swoją drugą połówkę ciekawą oprawą, a zarazem harmonią smaku. Biorąc w ręce tę pozycję, przeanalizowałam ją najpierw pod tłem graficznym, a później opisowym. Wszystkie potrawy zamieszczone przez Adama Kozaneckiego nie są spotykane w każdej kuchni dnia codziennego. Zobaczymy w niej tradycyjne potrawy, ale i bardzo nowoczesne. Goszczą tutaj potrawy bardzo wyrafinowane, bogate zarówno w smaki i przyprawy. Dla głodnych nowych wyzwań i pomysłów ta książka kulinarna jest czymś bardzo przydatnym.
W debiutanckiej książce Adama Kozaneckiego znajdziemy przepisy na śniadania, domowe przetwory, zupy, desery itp. Wszystko pogrupowane jest i przypisane do swojej kategorii, dzięki czemu nie w sposób jest się w niej nie odnaleźć. Znając już na tyle swoje kuchenne poczynania powiem, że przepisy nie są trudne. Pokuszę się, by powiedzieć, że nawet osoba stawiająca swoje pierwsze kroki w gotowaniu, znajdą w niej dużo pokrzepiających dla siebie zadań. Nadmienię również, że lektura nie niesie ze sobą zbyt wielkich kosztów, jakie należy przeznaczyć na kupno składników. Każda zwykłą gosposia może sobie pozwolić na smaki tu ukazane. Bardzo pozytywną oprawą do całej książki staje się uwydatniony humor autora. Dzięki temu, jak i sposobie, w jaki pisze, książka stała się moją ulubioną lekturą kucharską.
Jestem obecnie przed zrobieniem przepisu tego autora, dlatego nie pochwalę się tutaj swoją potrawą. Zrobię to jednak zaraz po tym, jak oczyszczę swoją lodówkę z obecnego bałaganu oraz, kiedy nie będę miała już co „włożyć do garnka”. Wtedy oczywiście pójdę na zakupy by kupić wszystkie potrzebne produkty do jednego z dań tego autora. Jestem pewna, że nie pominę kuszącego risotta szafranowego. Kusi mnie sam jego wygląd -
Recenzenckie Mistrzostwo ŚwiataOcena: 5/5Dodana przez Klaudia S. w dniu 2016-05-30Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
0 z 1 osób uznało recenzję za przydatnąJako żona i matka codziennie muszę wymyślać, co zrobić na śniadanie, obiad i kolację, tak, aby dla moich najbliższych było smacznie, zdrowo i zróżnicowanie. Dlatego otrzymując propozycję zrecenzowania książki Adama Kozaneckiego Gotowanie jest super! długo się nie wahałam. Adam Kozanecki był finalistą programu MastesChef z roku 2015. Przyznam, że oglądałam ten program i przyglądałam się z niemałą satysfakcją i podziwem zmaganiom uczestników.
Książka na pierwszy rzut oka prezentuje się bardzo zachęcająco. Twarda oprawa. A w środku sfotografowane potrawy, które wcześniej przyrządził Adam. Bardzo lubię, jeżeli każda potrawa jest przedstawiona na zdjęciu, ponieważ widzę, jak danie powinno mniej więcej wyglądać i tutaj tak właśnie jest. Na końcu książki umieszczony jest indeks potraw, aby móc szybciej wyszukać interesujący nas przepis. I również na końcu mamy kilka stron do naszej dyspozycji, aby móc zapisać notatki. Dodatkowym udogodnieniem jest „sznureczek”, który pozwoli zaznaczyć nam miejsce, gdzie ostatnio przeglądaliśmy książkę.
Przepisy są czytelne, wszystko zostało bardzo dobrze przedstawione. Co ciekawe w tej książce nie znajdziecie jedzenia z pięciogwiazdkowej restauracji, ale zwykłe polskie jadło. Między innymi: chleb żytnia z pszennymi otrębami, koktajle warzywne w 6 minut, razowe placuszki, bulion uniejowski, szczawiowa, gołąbki w pomidorach, pizza z lubczykiem, pasztet z dziczyzny, grillowane bakłażany i cukinie z sosem miodowo – miętowym, pieczone brukselki, tarta z jabłkami i płatkami migdałowymi, ciasto drożdżowe, kisiel truskawkowo – agrestowy, pączki, marynowane gruszki, smalec babuni. To jedynie część tego, co można znaleźć w środku. Wszystkie przepisy są uporządkowane potrawami śniadanie, zupy, obiad, surówki, sałaty, desery i konfitury.
Z pewnością będę wykorzystywać przepisy podane w książce. Jako osoba, która bez słodkiego nie może normalnie funkcjonować, na pierwszy ogień pójdą przepisy deserów. Książka może stanowić idealny prezent dla mamy, siostry, czy przyjaciółki. Myślę, że mężczyźni również mogą się pokusić o kupno tej pozycji, bo w końcu to facet prezentuje podane przepisy, dodatkowo w łatwy sposób możecie zaskoczyć partnerkę serwująca jej łatwe, odżywcze i szybkie śniadanie. Dobra pozycja dla kucharzy amatorów oraz tych bardziej zaawansowanych.