Publikacja, która pomoże zdecydowanie lepiej poznać rośliny jadalne, rosnące dziko. Przyjrzyj się uważnie poszczególnym gatunkom, wymienionym w książce i dowiedz się więcej na temat każdego z nich.
"Atlas dzikich roślin jadalnych" to książka, stanowiąca gruntowne źródło wiedzy na temat dziko rosnących gatunków, czyli chwastów, które nadają się do zjedzenia. Choć w pewnym momencie wyparły je rośliny sprowadzane z innych części Europy czy świata, powoli znów się do nich przekonujemy. Czytelnik zyska niepowtarzalną okazję sprawdzenia, które spośród doskonale znanych mu gatunków mogą go zaskoczyć swoimi właściwościami, a także charakterystycznym smakiem. Niejednokrotnie pewnie zdziwi się, jak ogromna moc drzemie w wielu na oko przeciętnych roślinkach.
W publikacji zostało opisanych sto pięćdziesiąt różnych gatunków roślin, które występują dziko na terenie naszego kraju. Część z nich zrywa się samodzielnie, niektóre natomiast pojawiają się w sklepach, ususzone i odpowiednio przygotowane do dalszego wykorzystania. Odbiorca dowie się, gdzie rosną poszczególne rośliny, a także do czego można je stosować. Z kolei za sprawą szczegółowych ilustracji oraz zdjęć, zdoła przyjrzeć się dokładnie każdej z nich, by nie pomylić się przy ocenie egzemplarzy widzianych "na żywo". Interesującym dopełnieniem treści okazują się natomiast przepisy na dania wykorzystujące prezentowane w książce rośliny.
O autorce
Monika Fijołek jest doktorem nauk rolniczych. Interesuje się uprawą ziół, a także ziołolecznictwem. Ponadto, zajmuje się projektowaniem, a także przygotowywaniem ogrodów przydomowych oraz klasztornych. Przygotowała takie publikacje, jak: "Zioła w ogrodzie" oraz "Zioła na odporność".