"Flexitarianizm" to ponad 120 przepisów na śniadania, przekąski, dania obiadowe, napoje... Ogranicz spożycie mięsa! Zadbaj o własne zdrowie, troszcząc się przy okazji o naszą planetę!
Jedzenie nadmiernej ilości mięsa jest przyczyną wielu problemów ze zdrowiem. Miażdżyca, otłuszczenie wątroby, otyłość, choroby nerek i układu krążenia to jedynie ich nieliczne przykłady. Poza tym sama jakość produktów mięsnych często pozostawia wiele do życzenia. Wystarczy przeczytać skład paczkowanych wędlin, kiełbas czy parówek, żeby włos zjeżył się na głowie. Poważne zagrożenie stanowią również antybiotyki, którymi producenci mięsa faszerują swoje zwierzęta. Może być to dla nas niebezpieczne choćby dlatego, że antybiotyki, które będziemy stosować w przypadku choroby, mogą przez to słabiej na nas działać. Ale prawda jest też taka, że nie wszyscy jesteśmy w stanie zupełnie zrezygnować z mięsa. Uwielbiamy tradycyjną, domową kuchnię, w której królują bigos i kotlety. W takim wypadku idealnym dla nas rozwiązaniem może okazać się flexitarianizm.
Podstawowym założeniem flexitarianizmu jest ograniczenie spożycia pokarmów mięsnych. Nie trzeba rezygnować z nich zupełnie. Można jednak zastępować je częściej innymi, równie smacznymi daniami. Tutaj nie ma reżimu, chodzi jedynie o różnorodność. Flexitarianizm to najprostsza dieta na świecie, która szybko staje się stylem życia! Stosując takie podejście, troszczymy się o własne zdrowie, kondycję i sylwetkę, dbając przy okazji o naszą planetę.
Z prezentowanego tutaj poradnika dowiesz się, w jaki sposób wprowadzić flexitarianizm do swojego życia. Nauczysz się, jak zamiast mięsa wybierać częściej warzywa i owoce. Poznasz ponad 120 przepisów na posiłki, które pomogą Ci przez kolejne trzy tygodnie stosować dietę flexitariańską. Obok wszystkich przepisów zamieszczone zostały wartości kaloryczne potraw. Dzięki nim przez 21 dni będziesz odżywiać się smacznie i zdrowo, poznasz nowe smaki, nauczysz się przygotowywać niezapomniane dania i przepyszne napoje. Wraz z Kingą Paruzel, autorką książki, życzymy zatem smacznego i powodzenia!
Jedzenie nadmiernej ilości mięsa jest przyczyną wielu problemów ze zdrowiem. Miażdżyca, otłuszczenie wątroby, otyłość, choroby nerek i układu krążenia to jedynie ich nieliczne przykłady. Poza tym sama jakość produktów mięsnych często pozostawia wiele do życzenia. Wystarczy przeczytać skład paczkowanych wędlin, kiełbas czy parówek, żeby włos zjeżył się na głowie. Poważne zagrożenie stanowią również antybiotyki, którymi producenci mięsa faszerują swoje zwierzęta. Może być to dla nas niebezpieczne choćby dlatego, że antybiotyki, które będziemy stosować w przypadku choroby, mogą przez to słabiej na nas działać. Ale prawda jest też taka, że nie wszyscy jesteśmy w stanie zupełnie zrezygnować z mięsa. Uwielbiamy tradycyjną, domową kuchnię, w której królują bigos i kotlety. W takim wypadku idealnym dla nas rozwiązaniem może okazać się flexitarianizm.
Podstawowym założeniem flexitarianizmu jest ograniczenie spożycia pokarmów mięsnych. Nie trzeba rezygnować z nich zupełnie. Można jednak zastępować je częściej innymi, równie smacznymi daniami. Tutaj nie ma reżimu, chodzi jedynie o różnorodność. Flexitarianizm to najprostsza dieta na świecie, która szybko staje się stylem życia! Stosując takie podejście, troszczymy się o własne zdrowie, kondycję i sylwetkę, dbając przy okazji o naszą planetę.
Z prezentowanego tutaj poradnika dowiesz się, w jaki sposób wprowadzić flexitarianizm do swojego życia. Nauczysz się, jak zamiast mięsa wybierać częściej warzywa i owoce. Poznasz ponad 120 przepisów na posiłki, które pomogą Ci przez kolejne trzy tygodnie stosować dietę flexitariańską. Obok wszystkich przepisów zamieszczone zostały wartości kaloryczne potraw. Dzięki nim przez 21 dni będziesz odżywiać się smacznie i zdrowo, poznasz nowe smaki, nauczysz się przygotowywać niezapomniane dania i przepyszne napoje. Wraz z Kingą Paruzel, autorką książki, życzymy zatem smacznego i powodzenia!