Gło?d to uczucie, kto?re towarzyszy człowiekowi od zawsze. Głodem moz?na zastraszac?, łamac? i unicestwiac?. Obecnie na Ziemi z?yje niemal 8 miliardo?w ludzi. Według szacunko?w ONZ w 2020 roku liczba niedoz?ywionych wynosiła około 800 miliono?w. W tym samym czasie zmarnowalis?my 1/3 wyprodukowanej z?ywnos?ci.
W jaki sposo?b moz?emy zapewnic? z?ywnos?c? tak ogromnej rzeszy ludzi, nie niszcza?c planety? Jak poradzic? sobie z marnotrawstwem w bogatych krajach i jednoczes?nie dostarczyc? jedzenie mieszkan?com biedniejszych rejono?w s?wiata?
Anthony Warner czujnie i wnikliwie pochyla sie? nad wspo?łczesnym podejs?ciem do zmian klimatu, z?ywnos?ci ekologicznej i przetworzonej, weganizmu oraz spoz?ywania mie?sa. Analizuje problemy wynikaja?ce ze sposobu produkcji i dystrybucji z?ywnos?ci, a takz?e z naszych przyzwyczajen? konsumenckich. We wszystkich tych obszarach najsłabszym ogniwem okazuje sie? czynnik ludzki: niegospodarnos?c?, korupcja, polityka, uleganie trendom. Nawet lansowany powszechnie zdrowy styl z?ycia, czyli wszystko, co jest eko, bio i wege, ma drugie mroczne dno i warto sie? zastanowic?, na ile jest wzorcem racjonalnego poste?powania, a na ile ekos?ciema?, na kto?ra? dalis?my sie? nabrac??
Autor nie zostawia nas jednak w poczuciu beznadziejnos?ci. Wskazuje konkretne kroki, jakie moz?emy podja?c?, by uczynic? s?wiat lepszym dla nas i dla kolejnych pokolen?. Zache?ca do zmian w codziennym jadłospisie, racjonalnego podejs?cia do odz?ywiania oraz patrzenia na re?ce aktywistom i politykom. Wszystko po to, abys?my za 30 lat wcia?z? mieli co jes?c?.