Dynia to bezsprzecznie królowa jesieni. Majestatyczna i wyjątkowa. Można jeść ją na okrągło! Pieczoną, gotowaną, smażoną a nawet na surowo. Na słodko i słono. Dynia to warzywo, które lubi eksperymenty. Ma łagodny smak i przyjemną strukturę, więc kochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Rozgrzewająca owsianka z dynią pieczoną, kremowe tortiglioni w korzennym purée czy kultowa pumpkin spice latte. Z dynią w roli głównej można przygotować receptury klasyczne, jak i zupełnie niestandardowe. W książce „Dynia na okrągło” czytelnik znajdzie ponad 50 inspirujących przepisów, które pozwolą cieszyć się dynią każdego dnia a także odpowiedzi na takie pytania jak: która dynia lepsza jest do pieczenia a która do gotowania, jak przygotować purée, czy co zrobić z pestkami.
- Tytuł: Dynia od kuchni
- Wydawnictwo Buchmann
- Oprawa: Twarda
- Rok wydania: 2022
- Ilość stron: 144
- Format: 16 x 21.5 cm
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788383180298
- Język: polski
- Podtytuł: 50 przepisów na jesień
- Nr wydania: 1
- ISBN: 9788383180298
- EAN: 9788383180298
- Wymiary: 16.5x22 cm
- Dane producenta: Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o.o., Ul. Marszałkowska 116/122, 00-017 Warszawa, Polska, biuro@gwfoksal.pl, tel. 22 826 08 82
- Powiązane tematy: Promocje
Recenzje książki Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień (3)
- Recenzenckie Mistrzostwo ŚwiataOcena: 5/5Dodana przez Katarzyna M. w dniu 2022-11-14Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
1 z 1 osób uznało recenzję za przydatnąNie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie jesiennej kuchni bez jej królowej, czyli dyni. Do tej pory najczęściej robiłam z niej zapiekankę w piekarniku, którą zajadamy się wszyscy w domu. Tym razem sięgnęłam [Adres usunięty]. po przepis na pikantna zupę z imbirem i chili. Do jej przygotowania potrzebujemy 500 g dyni, 1 łyżkę masła, 1/2 łyżeczki oliwy, 2 łyżeczki startego imbiru, 1 mała papryczka chili, 1 ząbek czosnku, 1 pomarańcza, 1/2 L bulionu warzywnego, 80ml śmietany kremówki. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z rozpuszczonym masłem i oliwą i po kolei podsmażamy na wolnym ogniu. Kiedy mamy już wszystko w garnku zalewamy to sokiem z pomarańczy i bulionem i gotujemy 20min pod przykryciem. Następnie dodajemy śmietany i blendujemy całość na gładki krem, po nałożeniu na talerz doprawiamy solą, pieprzem, możemy dodać grzanki lub prażone pestki dyni. Smacznego 🙂
Książka kucharska okraszona jest przepięknymi zdjęciami ilustrującymi przepisy. Szczerze mówiąc nie wiedziałam, że dynię można przygotować aż na 50 sposobów. Znajdziemy tam sałatki, zupy, gnocchi, musy, babeczki, ale i naleśniki lub gofry. Namówiona przez dzieci w najbliższy weekend przygotuję im dyniowe gofry. - Recenzenckie Mistrzostwo ŚwiataOcena: 4/5Dodana przez Agnieszka Angel K. w dniu 2022-10-26Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
1 z 1 osób uznało recenzję za przydatnąTej jesieni czekałam na dwie nowe książki kucharskie, a ta jest trzecia, i pojawiła się jak biały rycerz na koniu w momencie, kiedy właśnie przywaliło mnie dyniami.
Do tej pory jedyne, co robiłam z dyni, to zupa. Co prawda, za każdym razem wychodzi inaczej (ostatnio dorzucam batata, bo jest bardziej aksamitna w smaku, polecam), jednak poza nią nie robiłam nic innego, a dynia to przecież morze możliwości!
@wydawnictwo_buchmann wydało właśnie małą, poręczną książkę z pięćdziesięcioma przepisami dyniowymi. Zdjęcie, przepis, zdjęcie, przepis i tak do końca. Przepisy są proste i w większości jarskie. - Recenzenckie Mistrzostwo ŚwiataOcena: 5/5Dodana przez Jolanta B. w dniu 2022-10-23Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
0 z 0 osób uznało recenzję za przydatnąJeśli jesienią w kuchni, podobnie jak u mnie, króluje u Was dynia, to ta książka będzie dla Was idealna. Szczególnie jeśli poszukujecie nowych inspiracji i chcecie przyrządzić z tego pysznego warzywa coś więcej niż zupę i placuszki, choć i w ich temacie znajdziecie tu kilka wariacji.
Co urzekło mnie od razu po otwarciu książki? Cudowne i smakowite zdjęcia, od których ślinka automatycznie napływa do ust. Ale to od drugiego wejrzenia zakochałam się w ciekawych, ale nieprzekombinowanych przepisach, do których składniki (przynajmniej przeważającej większości) znajdziemy w naszej lodówce i kuchennych szafkach.
Ze względu na dostępność rukoli w ogrodzie zdecydowałam się w pierwszej kolejności na bruschettę z dynią, fetą i rukolą, ale przepisów do wypróbowania zaznaczyłam sobie znacznie więcej. Genialna wydaje się opcja śniadaniowa w postaci jogurtu z musem dyniowo-jabłkowym, a gości na pewno poczęstuję w najbliższym czasie sałatką ze szpinaku, dyni i sera pleśniowego doprawionej sosem malinowym.
Podział na dania śniadaniowe, obiadowe i kolacje, a także takie, którymi można raczyć się bez względu na porę dnia ułatwia dokonanie wyboru. Znajdziecie tu też kilka, przynajmniej jak na moje umiejętności kulinarne, nieco bardziej ambitnych przepisów.
Dynia zawiera wiele składników odżywczych, których nie traci w obróbce termicznej, dlatego warto mieć ją w swoim menu przez cały rok, nie tylko w sezonie. Jak podpowiada książka, puree z pieczonej dyni można zawekować i korzystać z jej smaku, kiedy tylko przyjdzie nam na nią ochota. Ja wolę je mrozić, ale może spróbuję i tej możliwości. Z pewnością jednak dzięki tej książce rozszerzę znacznie mój wachlarz potraw z dyni i Was również zachęcam do zaprzyjaźnienia się z tym cudownym warzywem, które jako jedno z niewielu dostarczy nam, w zastępstwie słońca, witaminy D3.