Droga przez mąkę czyli literatura dla kucharek

Średnia: 4.7 Ilość ocen: 3
Wysyłka w
48 godzin + czas dostawy
Rok wydania
2019
Ilość stron
576
Wydawnictwo
Nasza cena: 45,74 zł 59,99 zł Taniej o: 24%

“Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek” Łukasza Modelskiego to ciekawa pozycja powstała po przeprowadzeniu wielu rozmów na temat tego, co jedli bestsellerowi autorzy.

Wywiady z ciekawymi postaciami mogą inspirować do napisania prawdziwie imponujących książek. Tak jest właśnie w przypadku “Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek” - książki, która wciąga od pierwszej strony!

Autor do napisania jej wykorzystać 50 ciekawych rozmów o literatach. W ten sposób pokazał, co i jak jadały wielkie persony. Ernest Hemingway, Charles Dickens, Miguel de Cervantes mieli swoje ulubione potrawy, a na sporą część z nich czytelnicy znajdą przepisy na końcu książki! Napisana w lekki i interesujący sposób pozycja ukazuje przemiany, jakie zachodziły na przestrzeni lat w kulinariach, co niejednokrotnie cię zaskoczy. “Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek” nie jest oczywiście przeznaczona wyłącznie dla kucharek. Zainteresuje każdego, kto uwielbia krzątać się po kuchni lub zwyczajnie jest ciekawy, co znajdowało się najczęściej na talerzach słynnych postaci.


O autorze

Łukasz Modelski jest polskim dziennikarzem. Pisze felietony i prowadzi audycję literacko-kulturalną.

Mediewista z wykształcenia i dziennikarz z zawodu. Studiował w Warszawie, Poitiers i Paryżu. Lubi jeść i pić – czyni to zawodowo. Pisuje felietony do "Czasu Wina", prowadzi literacko-kulinarną "Drogę przez mąkę" w radiowej Dwójce i rozmawia z szefami kuchni na świecie. Autor kilku książek, m.in.: "Dziewczyn wojennych", "Fotobiografii PRL", "Kuchni na plebanii" i "Piątego smaku. Rozmów przy jedzeniu".

Recenzje książki Droga przez mąkę czyli literatura dla kucharek (3)

  1. Recenzenckie Mistrzostwo Świata
    Ocena: 5/5
    Opinia użytkownika sklepu
    Dodana przez w dniu
    Recenzja dotyczy produktu typu: książka
    0 z 0 osób uznało recenzję za przydatną

    Łukasz Modelski to dziennikarz, który prowadzi w radiowej Dwójce audycję „Droga przez mąkę”.

    Po siedmiu latach prowadzenia programu Modelski wybrał 50 najlepszych rozmów i z tego powstała nowa książka.

    O samej publikacji możemy przeczytać że:

    Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haka, a może czerwone wino Rolanda Barthes'a?

    Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom.

    Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami.

    To nie tylko rozmowy o literaturze, a ściślej o literatach. To także – można by rzec - historia literatury i kuchni w jednym. Mnie najbardziej przypadło do gustu to, że te ciekawe rozmowy zazwyczaj kończą się jakimś przepisem, który nie zawsze jest typowy, a przynajmniej dla mnie.

    Kura na pół w żałobie, czy tort Sachera. Aż ślinka cieknie, czy jak autor to ujął żołądek ściska. Jak autor napisał we wstępie. Mimo że można tu znaleźć mnóstwo odniesień do kulinariów, z przepisami na czele, jednak wciąż są to przede wszystkim rozmowy z literatami o literatach. Lem, Verne, czy Białoszewski to tylko niektóre postacie tutaj wspomniane. Polecam wszystkim. Nie tylko tym którzy czekali na tą audycję, ale i tym którzy po prostu lubią ciekawe rozmowy, w których nie tylko słowo jest ważne. Strawa dla ducha i dla ciała, że pozwolę sobie tak to ująć. A przepisy wykorzystam!

    Czy ta recenzja była przydatna? tak | nie
    Napisz pierwszy komentarz
  2. Recenzenckie Mistrzostwo Świata
    Ocena: 4/5
    Opinia użytkownika sklepu
    Dodana przez w dniu
    Recenzja dotyczy produktu typu: książka
    0 z 0 osób uznało recenzję za przydatną

    Nie czytałam poprzednich książek autora, ta skusiła mnie przede wszystkim swoją tematyką. To pozycja, w której szczegółowo omawiane są tematy kulinarii występujące w literaturze. Jeśli jesteście ciekawi co jedli i pili bohaterowie książek to tutaj znajdziecie sporo informacji.

    Łukasz Modelski od kilku już lat prowadzi w radiowej Dwójce rozmowy kulinarno-literackie o nazwie "Droga przez mąkę". W swojej publikacji przedstawia nam 50 takich wywiadów, w których omawiana jest kuchnia występująca w literaturze. Jego rozmówcami są osoby, które wiedzą wiele na ten temat i z dużym zaangażowaniem wdają się w dyskusje.

    Nie czytałam nigdy takiej pozycji, która w całości opowiada o kulinarii w literaturze, w której to właśnie jedzenie i picie w książkach są jej głównym tematem. To dla mnie zupełnie coś nowego, więc byłam bardzo ciekawa tego tytułu. Podoba mi się to, że autor opowiada o literaturze nie tylko tej bardziej współczesnej, ale również o tej antycznej. Przeczytamy tutaj o różnych czasach i epokach, ale także o wielu krajach, o ich upodobaniach kulinarnych, czasem też rozmówcy opowiadają o swoich doświadczeniach i wspomnieniach. Muszę przyznać, że nie znałam wszystkich omawianych tutaj książek, nie słyszałam o wspomnianych autorach, ale po niektórych wywiadach mam ochotę ich poznać. Łukasz Modelski wraz ze swoimi gośćmi prowadzi ciekawe dyskusje, w których dzielą się swoimi spostrzeżeniami, swoimi interpretacjami, często przytaczają cytaty z książek. To rozmowy prowadzone na wysokim poziomie i od razu widać jaką ogromną wiedzę posiadają rozmówcy. Zastanawialiście się kiedyś, co jedzą i piją bohaterowie różnych powieści? Tutaj przeczytacie [Adres usunięty]. o Mistrzu i Małgorzacie, o Jamesie Bondzie, o bohaterach "Lalki", a nawet o postaciach mitologicznych.

    Dzięki tej książce dowiedziałam się wielu nowych informacji nie tylko o kuchni i literaturze. Nie uda mi się ich wszystkich zapamiętać, bo jest ich naprawdę sporo, niektóre były naprawdę ciekawe, inne trochę mniej. "Droga przez mąkę" to intrygująca publikacja i ogólnie jestem zadowolona z lektury, ale czasem mnie trochę przytłaczała. Nie tylko nadmiarem nowych dla mnie informacji, ale także tym, że nie jest to łatwa książka. Myślę, że to może dlatego, że wcześniej nie interesowałam się takim tematem, że dla mnie było to coś nowego. Osoby zainteresowane taką tematyką na pewno będą zadowolone z niej jeszcze bardziej, bo znajdą tutaj niebanalne i naprawdę ciekawe rozmowy. Dodatkowo na końcu każdego rozdziału można znaleźć przepis, który często jest zaczerpnięty z literatury albo jest zbliżony do omawianych w niej potraw. Na pewno wypróbuję kilka z nich, ale niektóre są zdecydowanie nie dla mnie. Bardzo mi się podoba pomysł z tymi przepisami, można spróbować ulubionego jedzenia książkowych bohaterów.

    Wspomniałam już wcześniej, że nie czyta się tej książki łatwo. Zapisane tutaj rozmowy są szczegółowe, rozmówcy nie używają lekkiego języka, ale wszystko jest jednak zrozumiałe i interesujące. W tej pozycji znajdziecie także ciekawe ilustracje, które idealnie pasują do rozpoczynającego się rozdziału. Na końcu są również biogramy rozmówców, z których możemy się o nich dowiedzieć czegoś więcej, co dla mnie jest plusem.

    "Droga przez mąkę czyli literatura dla kucharek" to ciekawa publikacja, w której znajdziecie wiele rozmów opowiadających o kulinarii w literaturze. Jest tutaj wiele różnych wywiadów, które dostarczą sporo nowych informacji. Nie jest to książka lekka, czasem musiałam ją na chwilę odłożyć, ale uważam, że jest ciekawa i nie żałuję, że ją przeczytałam. Osoby zainteresowane taką tematyką będą z niej na pewno zadowolone.

    "Wydaje mi się, że mamy mniejsze przywiązanie do potraw narodowych. Jesteśmy przywiązani w tym sensie, że pewne smaki po prostu lubimy, ale żebyśmy kuchnie traktowali jako dobro narodowe, to nie."

    Czy ta recenzja była przydatna? tak | nie
    Napisz pierwszy komentarz
  3. Recenzenckie Mistrzostwo Świata
    Ocena: 5/5
    Opinia użytkownika sklepu
    Dodana przez w dniu
    Recenzja dotyczy produktu typu: książka
    0 z 0 osób uznało recenzję za przydatną

    Książka to wybór wywiadów, pochodzących z audycji DROGA PRZEZ MĄKĘ prowadzonej przez autora na antenie Programu Drugiego Polskiego Radia. Wśród rozmówca m. in. historycy, krytycy sztuki, dziennikarze, filozofowie, publicyści. Notatka o każdym z nich na końcu książki, co jest bardzo fajnym pomysłem. Każdy wywiad pięknie zilustrowany, rysunki by @zofiarozycka są cudowne ❤️, a także zakończony stosownym przepisem kulinarnym.

    Choć są to wywiady, to jednak z dużym ładunkiem informacji, nie czyta się tego łatwo. Nie nastawiajcie się na lekturę szybką i łatwą w odbiorze. Nastawcie się za to na lekturę bardzo przyjemną.

    Nie ma wątpliwości, jest o jedzeniu (o piciu też sporo) w literaturze, choć trudno powiedzieć czego jest więcej. Uwierzcie, ile ja się o literaturze dowiedziałam!! A ile o kulinariach!! O maaatko, ile człowiek nie wie... Dla mnie ta książka to także podróż geograficzna -historyczną. Anglia, Francja, Włochy, Marsylia , Sycylia... A to wszystko już od czasów antycznych. Są uczty bohaterów mitologii i filozofów. Jest o tym jak jadali legendarni wojownicy i bohaterowie klasyków literatury. Thor, komisarz Montalbano, Don Kichot, Bond, wojak Szwejk. Pani Bovary,  W poszukiwaniu straconego czasu, Lalka... Wszystkie epoki, wszystkie style. Trudno wymienić.

    Nie jestem na tyle obeznana zarówno w dziedzinie literatury, jak i kulinariów aby podczas czytania nie posiłkować się wujkiem Google, bez bicia przyznaję. Wiele musiałam sprawdzić, doczytać, przypomnieć sobie a to "doszkalanie" zawsze sprawia mi dużą przyjemność. Wiem też, jakie braki chciałabym nadrobić w literaturze. Wiadomo, nie każda temtyka jest dla wszystkich, normalna sprawa. Nie każdego ta książka pochłonie, oczywiste. Ale jeżeli was choć trochę przekonałam, spróbujcie poczytać.

    Czy ta recenzja była przydatna? tak | nie
    Napisz pierwszy komentarz
Warto zwrócić uwagę na...
Wydana w okazałym formacie, okraszona mnó stwem dowcipnych ilustracji &bdquo Mała historia kuchni&rdquo to pełna zapachó w i smakó w opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początkó w wielkiej kuchni, po opisywany...
dodaj do schowka Do koszyka 33,06 zł
Więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Jest trudny do nazwania i dla wielu osób nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają.To z nimi rozmawia Łukasz Modelski - o kuchni, smakowaniu, piciu,...
dodaj do schowka Do koszyka 27,97 zł
OPOWIEŚCI OSTATNICH KSIĘŻOWSKICH GOSPODYŃ. WOKÓŁ JEDZENIA, TRADYCJI I CZASÓW. Zasobne plebanie, osiem wspaniałych gospodyń i dwieście wyśmienitych przepisów z różnych stron Polski. Niektóre mają po 170 lat, inne zostały spisane na potrzeby książki, bo przecież gotować można ?na orientację? ?  jak...
dodaj do schowka Do koszyka 27,97 zł
W dążeniu do wolności jest coś świętego. Ale kiedy znajdziemy się już w ustroju wolności, wkraczamy w obszar polityki, całkowicie świecki. Pogodny, choć zmęczony Tadeusz Mazowiecki, a tuż za nim Henryk Woźniakowski. To zdjęcie wykonane podczas pamiętnej kampanii prezydenckiej z 1990 roku nadal wisi...
dodaj do schowka Do koszyka 38,37 zł
Kto ratuje jedno życie, ratuje cały świat. „Tam każda sekunda to była śmierć“ - mówi dziś Sprawiedliwy wśród Narodów Świata, jeden z bohaterów książki. Dwadzieścia rozmów. Kilkadziesiąt uratowanych istnień. Prawdziwe wspomnienia, ludzkie emocje i opowieści ostatnich żyjących uczestników tamtych...
dodaj do schowka Do koszyka 34,30 zł
Wychowany w pałacu potomek chłopów. Jako artysta narodził się już w wieku czterech lat, dzięki fortepianowi bez nóg i klawiatury. Uważa, że całe jego życie to seria przypadków. W końcu gdyby pewien reżyser nie włączył w odpowiednim momencie telewizora, prawdopodobnie nigdy nie zostałby aktorem....
dodaj do schowka Do koszyka 29,70 zł Cena regularna: 44,99 zł -34% Najniższa cena z 30 dni: 9,48 zł +213%
Wybrane bestsellery
Druga wojna światowa ma się ku końcowi, ale na ziemiach polskich rozpoczyna się kolejny konflikt. Jest to przemilczana i zapomniana przez historię - chociaż równie krwawa jak poprzednia - wojna bratobójcza. Batalia toczy się o władzę w odradzającej się Polsce, a naprzeciwko siebie stają ci, którzy...
dodaj do schowka Do koszyka 30,06 zł
Nieprzewidywalny i niebezpiecznie wciągający thriller psychologiczny od mistrzyni tego gatunku! Emma desperacko pragnie odciąć się od przeszłości, więc skrzętnie ukrywa przed bliskimi traumę z dzieciństwa. Jednak nagle zaczyna cierpieć na bezsenność, a w ciągu dnia zdarzają jej się chwile, których...
dodaj do schowka Do koszyka 44,77 zł
Romy Sokołowska po zdradzie męża zamyka się w sobie i izoluje od świata, koncentrując się na wychowywaniu nastoletniego syna Łukasza i pracy w popularnym lifestyle`owym miesięczniku. Kiedy w redakcji pojawia się nowy prezes wydawnictwa, Juliusz Koman, Romy niespodziewanie się z nim zaprzyjaźnia. A...
dodaj do schowka Do koszyka 37,44 zł
Ta książka pomoże ci poznać wiele istniejących współzależności pomiędzy określonymi organami czy układami. Zrozumiesz na przykład, dlaczego tarczyca reaguje, gdy woreczek żółciowy jest zatkany. Rozpoznasz zaburzenia wynikające z niedoboru poszczególnych witamin czy minerałów i dowiesz się jak je...
dodaj do schowka Do koszyka 45,29 zł
Anna Wolf powraca z nową serią mafijną. Renado nie jest kimś, z kim warto zadzierać, o czym niektóre osoby zapominają. Leo dowiaduje się, że zawiązano przeciwko niemu spisek. Sytuacja przybiera nieoczekiwany obrót, gdy poznaje tożsamość zdrajcy. To osoba związana ze światem przestępczym. Osoba, od...
dodaj do schowka Do koszyka 30,88 zł
Ten strażak dobrze pamięta, że nie znosił pani weterynarz, kiedy byli nastolatkami. Cezary to najmłodszy chłopak z rodzeństwa Machów. W dodatku jedyny strażak w rodzinie. Teraz musi przygotować się na dosyć trudny okres w swoim życiu, ponieważ do miasteczka wraca jego była narzeczona – i to z nowym...
dodaj do schowka Do koszyka 28,85 zł

Zobacz, dlaczego warto nam zaufać

Doskonała komunikacja, perfekcyjne podejście do klienta, realizacja szybka i całkowicie zgodna z zamówieniem, do tego dobra cena, czyli całość na piątkę.

Anyszka

Polecam, polecam, polecam! Świetny wybór, książki w doskonałej cenie i co najważniejsze błyskawiczna realizacja zamówienia - dodaję do moich ulubionych sklepów.

magdape

Bardzo miła obsługa, szybko reagują na wiadomości pisane. Szybko rozwiązują problem i tłumaczą sytuację, oraz bardzo jasno i konkretnie piszą mail o każdej zmianie w zamówieniach.

Lenka

Kolejny raz robię zakupy w sklepie i jest super szybko, tanio i wygodnie. Aż żałuję, że nie mają innych propozycji, które mnie interesują. Gorąco polecam.

Beata

Transakcja przebiegła szybko i sprawnie. Książki super i wszystko porządnie zapakowane. Nie jest to na pewno moja ostatnia styczność ze sklepem. Polecam.

Agnieszka

Sklep godny polecenia, szybko zrealizował zamówienie. Dodatkowo otrzymałam rabat. Bardzo korzystna cena zamówionych książek. Łącznie z przesyłką wyszło taniej niż w księgarni stacj...

Zosia

Bardzo sprawnie zrealizowane zamówienie. Pomimo, że podano mi późniejszy termin dostarczenia przesyłki otrzymałam ją kilka dni wcześniej. Sklep cechuje solidność i profesjonalizm. ...

Joanna

Sklep bardzo fajny, pomocny i szybki. Realizacja zamówienia trwała kilka dni. Zamówienie doskonale zapakowane i nienaruszone.

Frau Sonne

Jestem zadowolona ze sklepu i przeprowadzonej transakcji. Duży wybór książek, dostawa zgodnie z podaną przez sprzedawcę datą, bardzo porządnie zapakowana. Polecam.

agnes352

Polecam sklep z czystym sumieniem. Kontakt bardzo dobry, ceny rewelacyjne, wybór książek ogromny. Na pewno wkrótce znów złożę zamówienie.

natka2817

Rewelacja!!! Zamówienie otrzymałam 5 dni od złożenia zamówienia, a mieszkam w Wielkiej Brytanii.

Adrianna

Pierwszy raz kupowałam książki przez internet i się nie rozczarowałam. Książki przyszły w oczekiwanym terminie, były dobrze zabezpieczone. Na pewno skorzystam jeszcze nie jeden raz...

Paula