Kawa z żołędzi nie zawiera kofeiny, była znana w Europie już w dawnych czasach, kiedy nie znano jeszcze kawy z nasion kawowca. Do wyrobu napoju o charakterze kawy używano różnych dostępnych surowców, między innymi nasion dębu.
Prażone żołędzie* 98,5%, kardamon*, imbir*, cynamon*, goździki* (w różnych proporcjach). *produkt rolnictwa ekologicznego
W 100 g:
- Wartość energetyczna 1544 kJ / 368 kcal
- Tłuszcz 6,4 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g
- Węglowodany 60,8 g
- w tym cukry 3,5 g
- Błonnik 23,8 g
- Białko 4,9 g
- Sól 0,0 g
- Żelazo 4,2 mg (RWS* 30%)
- Mangan 2,9 mg (RWS* 143%)
- Miedź 0,5 mg (RWS* 47%)
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Dwie czubate łyżeczki kawy zalać szklanką wody i gotować około 2-3 minut. Po przelaniu do szklanki, parzyć 5-10 minut. Można dodać mleko, śmietankę lub posłodzić wg uznania.
Przechowywać w suchym miejscu.
Mirosław Angielczyk Dary Natury, Koryciny 73, 17-315 Grodzisk