Ameryka Północna jest ojczyzną orzesznika jadalnego, czyli drzewa rodzącego niezwykłe orzechy pekan. Ten olbrzym wśród roślin, osiągający od 30 do 50 metrów wysokości, owocuje nawet do 300 lat. Jednocześnie bardzo delikatny i wymaga specjalnych warunków uprawy.
Orzechy pekan przybierają różne kształty, w zależności od odmiany – od okrągłych, po silnie wydłużone. Dojrzewają w jasnozielonych okrywach które z upływem czasu przybierają barwę brunatną, a w momencie pełnej dojrzałości pękają na 4-5 części. W środku znajduje się natomiast gładka łupina skrywająca smaczny i delikatny orzech. Pekan wizualnie przypomina orzech włoski, lecz jest nieco mniej pofałdowany, ale przede wszystkim bogatszy w składniki odżywcze.
Orzechy pekan są składnikiem wielu regionalnych amerykańskich potraw, głównie słodkich deserów. Słowo „pecan” wywodzi się z języka Indian i oznacza „orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią”. Orzechy pekan stanowią główny gatunek orzechów uprawiany w Stanach Zjednoczonych. Pekan to podstawowy składnik pralin z Nowego Orleanu, czy typowego amerykańskiego pecan pie. Po otwarciu, opakowania orzechów należy przechowywać w lodówce.
Orzechy pekan łuskane.
W 100 g
- Wartość energetyczna 2970 kJ / 721 kcal
- Tłuszcz 72 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe 6,2 g
- Węglowodany 4,3 g
- w tym cukry 4,0 g
- Błonnik 9,6 g
- Białko 9,2 g
- Sól 0,00 g
Przechowywać w suchym i chłodym miejscu.
Produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów oraz sezamu.
Bakalland S.A., Fabryczna 5, 00-446 Warszawa