Autorka podzieliła się swoją wiedzą w zakresie zdrowego odżywiania. Pierwszym krokiem jest wyeliminowanie wszelkich zbędnych i szkodliwych składników obecnych w pożywieniu. Możesz to zrobić czytając etykiety produktów oraz zwracając uwagę na to, co kupujesz. Kolejnym krokiem jest rozsądne planowanie posiłków. Julita przekonuje, że można zdrowo i tanio jeść, wystarczy wiedzieć jakie produkty wybierać i czym się kierować podczas zakupów.
Autorka książki opisuje najpoważniejsze skutki spożywania produktów nafaszerowanych sztucznymi składnikami, polepszaczami smaku, konserwantami czy barwnikami. Są nimi na przykład alergie, niestrawność, złe samopoczucie, a nawet ADHD. W poradniku przedstawiono najgorszych wrogów człowieka, którymi są na przykład chemiczne płatki śniadaniowe lub niezdrowe słodycze. Kuchnia powinna pachnieć naturalnością, być świeża i pożywna. Najlepsze są "smaki dzieciństwa", o których dziś często się zapomina.
Zamień chemię na jedzenie, a od razu poczujesz się lepiej, zdrowiej. W książce znajdziesz 81 przepisów na pyszne, zdrowe posiłki. Dowiesz się jak gotować smacznie nie wydając na to wielkich pieniędzy.