Jeśli Twoja pociecha jest warzywnym niejadkiem poczytaj z nią książkę Anny Ficner-Ogonowskiej zatytułowaną ”Wybryki papryki i inne historie o warzywach”.
Wiele dzieci ma trudności z zaakceptowaniem smaku i konsystencji niektórych produktów spożywczych. Najczęściej maluchy wprost nie znoszą warzyw. I właśnie tu przuchodzi z pomocą autorka!
”Wybryki papryki i inne historie o warzywach” to książka w twardej oprawie, która składa się z 72 stron pełnych ilustracji aromatycznych i smacznych warzyw. Została przygotowana z myślą o dzieciach od 2 roku życia. W środku znajdziesz fascynujące opowieści z życia warzyw w formie rymowanych wierszyków, które zapadają w pamięć na długo.
Treść tej publikacji dostarcza dzieciom wiedzy o tym, jak powstają warzywa i zapoznaje je nie tylko ze znanymi i popularnymi produktami jak marchewka, sałata czy pomidor, ale również przedstawia im rzadko spożywany topinambur oraz inne egzotyczne warzywa, zioła i przyprawy. Bohaterowie książki są tak przyjaźni i chętni do tego, by je zjeść, że pokocha je każde dziecko. Nawet jeśli Twoja pociecha lubi wybrzydzać i nie jest zainteresowana jedzeniem warzyw, to po tej lekturze na pewno spróbuje zjeść chociaż niektóre z zaprezentowanych produktów!
Od autorki
Marzę, by Wybryki papryki uprzyjemniały wspólne chwile dzieci z rodzicami. Pomagały tłumaczyć świat. Łączyły zabawę z nauką. Budziły dziecięcą ciekawość, nie tylko jeśli chodzi o nowe smaki.
Anna Ficner-Ogonowska
O autorce
Anna Ficner-Ogonowska mieszka z rodziną w Warszawie, a na co dzień jest nauczycielką. Jej najbardziej znaną książką jest “Alibi na szczęście”, którą opublikowano w 2012 roku. Tę książkę autorka napisała dla siebie, ale jej mąż w tajemnicy wysłał ją do wydawnictwa. Utwór ten zapewnił Annie Ficner-Ogonowskiej sławę i pozwolił napisać kolejne części wzruszającej powieści, a także inne dzieła, które poruszają głównie temat rodziny, miłości i przyjaźni.