Nauka zdrowego odżywiania nie jest prosta, zwłaszcza gdy szuka się odpowiedzi na swoje pytania w pojedynkę. Sophie Manolas doskonale o tym wie i przychodzi z pomocą!
"Superfood czyli jak leczyć się jedzeniem" nie jest książką kucharską. Jest to raczej kompendium wiedzy na temat zdrowego odżywiania się oraz wpływu diety na stan naszego zdrowia. Autorka jest dietetykiem i specjalistą do spraw żywienia, dlatego też publikacja ta stworzona została w zgodzie z wiedzą medyczną. Sophie Manolas proponuje zbiór cennych informacji na temat żywności, przedstawiając zalety warzyw, owoców, orzechów, nasion, ziół czy przypraw. Opisuje prozdrowotne właściwości poszczególnych produktów, ich wpływ na ludzkie organy oraz ich znaczenie w zapobieganiu chorobom, w tym również nowotworom.
Dostarcza Czytelnikowi wskazówek dotyczących właściwego odżywiania, pomagając odkryć, czego brakuje w jego diecie i jak naprawić błędy żywieniowe. Radzi, co można wyhodować w przydomowym ogródku lub na własnym balkonie. Nie ulega wątpliwości, że dobrze dobrana dieta jest gwarantem lepszego stanu zdrowia. Składniki, które wspierają naszą florę bakteryjną, odpowiedzialne są również za prawidłowe działanie układu odpornościowego, poprawiają nasze samopoczucie, a w sytuacjach stresowych pomogą nam radzić sobie z emocjami.
Oprócz wyczerpujących wiadomości na temat poszczególnych produktów pochodzenia roślinnego i ich wpływu na nasze zdrowie, w książce znalazło się blisko 60 przepisów wykorzystujących poszczególne, opisywane przez autorkę, składniki. Znajdziemy tu propozycje zarówno dań obiadowych, jak i śniadań, przekąsek bądź deserów. Wiele z nich jest bardzo prostych w przygotowaniu, dlatego z publikacji mogą korzystać nawet osoby, które kiepsko radzą sobie w kuchni. Dodatkowym atutem książki są przepiękne kolorowe fotografie potraw przyrządzonych na podstawie proponowanych przepisów.
Nie bój się eksperymentować! Daj się prowadzić Sophie Manolas i wprowadź trochę świeżości do codziennego menu.