Książka kucharska “Śniadanka z czterech stron świata”, której autorką jest Vanessa Lewis, w zabawny sposób przedstawia kuchnie z 32 krajów.
Sprawdź przepisy, które z łatwością wprowadzisz do własnego menu!
Nie są to najbardziej znane potrawy tych państw, ale proste, nieskomplikowane dania, które jada się na co dzień np. na śniadanie bądź jako przekąskę. Pozycja z pewnością zainteresuje wszystkich żądnych wiedzy kucharzy, zarówno tych małych, jak i zupełnie dorosłych.
Opisując każdy z krajów, autorka zamieściła po dwa przepisy kulinarne, zabawne fakty na temat kultury państw i kuchni narodowej, a także przepiękne zdjęcia dzieci siedzących przy stole. Fotografie, które zostały wykonane przez samą Vanessę Lewis, są największym atutem książki. Każde dziecko ubrane jest w sposób, który reprezentuje wybrany kraj. Na stołach widać nie tylko potrawy, ale też zabawki i inne ciekawe rekwizyty. Jakie przepisy można znaleźć w tej książce? Są to potrawy, do których mieszkańcy poszczególnych krajów mają duży sentyment i kojarzą im się z dzieciństwem. Na przykład w Nowej Zelandii takim daniem jest owsianka z kaszy owsianej oraz placki z małży i ziemniaków. Sama receptura jest dość prosta do naśladowania, tak aby nawet najmłodsi kucharze mogli je sami przygotować. Z jakich krajów pochodzą przepisy? Można tu znaleźć dania z najodleglejszych zakątków globu: Chin, Kuby, Jamajki, Jordanii, Meksyku, Peru, Rosji, Wietnamu i Izraela.
Vanessa Lewis, autorka książki, dotychczas wykonywała zdjęcia do różnych książek kucharskich, tworząc tę publikację, mogła cieszyć się pełną swobodą twórczą. Chciała stworzyć piękną i jednocześnie funkcjonalną książkę z przepisami, wyróżniającą się na tle innych tego typu pozycji. Inspiracją do jej stworzenia była jej córka, którą widać na okładce. Dziewczynka siedzi przy stole z ulubionym daniem autorki z czasów dzieciństwa.
Książka będzie idealną pozycją dla miłośników kuchni z całego świata, którzy będą mieli okazję odkryć nowe, mniej znane przepisy. Przypadnie do gustu również najmłodszym.
O książce
Nie żałuj sobie przyjemności!
Jak z apetytem rozpocząć dzień? My przywołujemy wspomnienia beztroskiego dzieciństwa. Jednego dnia zajadamy kluski leniwe, innego - kromkę chleba na zakwasie z pastą jajeczną, kiedy indziej rozgrzewa nas talerz domowej pomidorówki.
A jak zaczynają swój dzień mieszkańcy innych krajów? Od awokado do zupy mlecznej, od croque monsieur po zapiekany ryż - pomysły są nieprzebrane. I wy poddajcie się dobroczynnej mocy śniadania.
Dzięki tej książce odkryjecie wiele przepisów z całego świata, które wprowadzą w Waszym domu nowe śniadaniowe tradycje.
Daria Pawlewska, redaktorka naczelna magazynu kulturalno-kulinarnego "KUKBUK"
O autorce
Autorka książki “Śniadanka z czterech stron świata” pochodzi z Nowej Zelandii. Z zawodu jest fotografem, zdjęcia jedzenia wykonuje już od kilkunastu lat. Dzięki temu, że pracowała z wieloma znanymi kucharzami, wśród nich był m.in. francuski szef kuchni Paul Bocuse i dużo podróżowała, miała możliwość posmakowania wielu dań z całego świata. Doświadczeniami tymi chętnie dzieli się z czytelnikiem na kartach stworzonej przez siebie książki kucharskiej. Gorąco polecamy!