Dzikie rośliny to skarbnica wielu witamin i składników odżywczych mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Każda z nich ma niezwykły, niepowtarzalny smak i można z niej wydobyć aromat, który zachwyci najbardziej wymagające kubki smakowe. Te bogactwa natury możesz znaleźć wszędzie - w lesie, na łące, a nawet w przydomowym ogródku. Dzięki książce Patrycji Machałek - "Smak dzikich roślin" - dowiesz się, jak przygotować smakowite i sycące dania z roślin rosnących wokół.
Publikacja ta nauczy Cię, jak gotować w zgodzie z rytmem natury i wykorzystywać w kuchni rośliny, o których wcześniej nie miałaś pojęcia. Pozwoli Ci poznać moc ziół, liści drzew, a nawet chwastów. Czeka na Ciebie ponad 100 znakomitych przepisów, z których wyczarujesz między innymi:
- aromatyczny, drożdżowy chleb orkiszowy na liściach łopianu;
- słodką marmoladę na bazie dzikiej forsycji;
- pyszną surówkę z liśćmi lipy;
- smakowity, leśny dżin z jałowca;
- pożywne, pokrzywowe kluseczki.
Książka Patrycji Machałek odkryje przed Tobą nieoczywiste właściwości dzikich ziół i pozwoli Ci poznać korzyści zdrowotne z nich płynące. Dowiesz się, jak przygotować liście drzew, by nadawały się do spożycia. Autorka przekona Cię, że przyprawy zebrane prosto z łąki są o wiele lepsze i bardziej aromatyczne od tych zapakowanych fabrycznie, przyniesionych z marketu. Wprowadź do swojego menu więcej natury, zaskakuj swoimi daniami rodzinę i znajomych o każdej porze roku!