Fantastyczna książka dla wszystkich osób pragnących przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Doskonałe przepisy gwarantują pyszne przygody! "Sielskie smaki. Nostalgiczna podróż kulinarna" to powrót do czasów, kiedy to mamy i babcie serwowały nam wyborne posiłki!
Książka Olii Hercules nie jest zwykłym zbiorem przepisów. To coś znacznie więcej. To wyjątkowa i nostalgiczna wyprawa śladami smaków ukochanych w dzieciństwie. W tej książce znajduje się aż 100 wspaniałych przepisów, które kojarzą się z tym, co najpiękniejsze dla dziecka - szczęściem, beztroską, latem i wakacjami. To prawdziwa kuchnia mamy i babci.
Olia Hercules wraca wspomnieniami do własnego dzieciństwa, a także przypomina sobie swoje rozmowy i spotkania związane z gotowaniem. Opisuje różnorodność kuchni ukraińskiej. Przybliża też fenomen tzw. letnich kuchni. Niewielkie i praktyczne, stojące w pobliżu domów, służyły do przyrządzania posiłków ze składników prosto z grządki, jak i do przygotowywania przetworów na zimę.
"Sielskie smaki" są prawdziwą ucztą dla wzroku i dla podniebienia. Do przepisów dołączono zdjęcia oraz niezapomniane opowieści o ludziach i miejscach. Książka przenosi nas na wieś w sam środek upalnego lata, a zapach siana i dojrzewających owoców unosi się wszędzie.
Olia Hercules napisała także takie książki, jak "Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu" czy "Mamuszka. Od Lwowa do Baku".
Opinie o książce
"Sielskie smaki" to prawdziwe objawienie. Ta wyjątkowa książka w cudowny sposób przywołuje atmosferę opisywanych miejsc. Nie mogę się doczekać, kiedy zacznę gotować opisane w niej potrawy.
Nigella Lawson
Książka Olii przenosi nas do bajkowego świata. Czysta magia, zarówno w samych recepturach, jak i w opowieściach.
Anna Jones, autorka książek kulinarnych
Czytając Sielskie smaki, zakochałam się w Ukrainie. Nigdy tam nie byłam, ale piękne opowieści Olii, jej przepisy, od których samej lektury aż cieknie ślinka, oraz cudowne zdjęcia pochłaniają bez reszty. Cieszę się, że autorka podzieliła się z nami tymi sekretami kulinarnymi.
Melissa Hemsley, autorka "Sztuki dobrego jedzenia"
To wspaniała książka kucharska dla każdego, kto chciałby poznać nowe kuchnie i poszukuje inspiracji.
"Sunday Times"
O autorce
Olia Hercules jest autorką wyjątkowych, nagradzanych książek kulinarnych z przepisami z różnych regionów Europy Wschodniej "Mamuszka" oraz "Kaukasis". Urodziła się na Ukrainie. Po pięciu latach spędzonych na Cyprze przeprowadziła się do Londynu, gdzie ukończyła studia na wydziałach italianistyki, rusycystyki i anglistyki. Kucharskie szlify zdobywała w "Leiths School of Food AND Wine". Rozwijała karierę w londyńskiej restauracji "Union Market", a następnie została chef de partie w restauracji Yotama Ottolenghiego. Wiedza kulinarna i nietuzinkowa osobowość zapewniły jej międzynarodową renomę wybitnej kuchmistrzyni, stylistki żywności i publicystki. Olia pojawia się w programach emitowanych na kanale "The Food Network", założyła online start-up "The Recipe Kit", jest także autorką artykułów i filmów publikowanych przez dziennik "The Guardian", który nadał jej tytuł Rising Star of 2015, oraz książek kucharskich, które spotkały się z uznaniem krytyków i zachwytem czytelników oraz foodies na świecie. Więcej informacji: oliahercules.com