"Pierogi z kimchi" Wiolety Błazuckiej to pozycja obowiązkowa dla każdego wielbiciela kuchni koreańskiej, a także dla osób, które dopiero wchodzą w świat azjatyckiego jedzenia. Przepisy zaprezentowane w książce są pyszne, proste i przede wszystkim autentyczne.
Autorka książki to znana w Internecie osoba, która na swoim kanale na YouTube przybliża widzom informacje na temat Korei i tamtejszego jedzenia. W swojej książce udowadnia, że tradycyjna kuchnia koreańska może być naprawdę prosta. Autorka pokazuje, że dania te może przyrządzić każdy, wykorzystując łatwo dostępne składniki, które często bez problemu można nabyć w każdym supermarkecie. Wioleta zapoznaje czytelników z trzema poziomami koreańskiego wtajemniczenia kulinarnego. Pierwszy z nich to podstawowe składniki, które znaleźć można w każdym sklepie. Drugi poziom wymaga od nas zdobycia jednego lub dwóch nietypowych składników. Trzeci poziom wiąże się ze skompletowaniem nieco bardziej wymyślnych, typowo koreańskich składników, które na szczęście stają się coraz łatwiej dostępne. W książce znajdziesz nie tylko przepisy na pyszne dania, ale również mnóstwo anegdotek i niezwykle przydatnych ciekawostek, które pomogą Ci się lepiej odnaleźć w kuchni koreańskiej.
Od autorki
Siemanko!
Jestem Wiola, mieszkam w Korei i uwielbiam gotować koreańskie potrawy, bo ta kuchnia jest naprawdę pyszna i zdrowa (ale bardziej jednak pyszna niż zdrowa). Odkąd zamieszkałam w Korei (było to w 2017 roku), codziennie gotuję po koreańsku i dobrze mi to wychodzi – mój mąż i synek zawsze chodzą zadowoleni i najedzeni. Gotowania tych potraw nauczyłam się sama, ale mam w domu zaufanego koreańskiego recenzenta (mojego męża), więc możecie być pewni, że przepisy, które wam prezentuję, są autentyczne – czasami tylko trochę zaadaptowane na polskie warunki.
Miłością do koreańskiej kuchni udało mi się zarazić naprawdę wielu widzów mojego kanału na YouTubie „Pierogi z Kimchi” i mam nadzieję, że uda mi się nią zarazić również was.
No to papa!
O autorce
Wioleta Błazucka od kilku lat mieszka w Korei. Sama nauczyła się gotować po koreańsku. Jak twierdzi, dania koreańskie są pyszne i zdrowe, a dzięki swojemu mężowi ma pewność, że są również autentyczne.