Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej

Średnia: 5.0 Ilość ocen: 1
Wysyłka w:
24 godziny + czas dostawy
Format
14 x 20.5 cm
Wydawnictwo
Rok wydania
2018
Ilość stron
352
Nasza cena: 29,13 zł 39,90 zł Taniej o: 27%

Kuchnia dla głodnych wiedzy

Czy zastanawiałeś się, kiedy ludzie zaczęli gotować? Jak przyrządzali jedzenie neandertalczycy albo jak mógł smakować stek po kromaniońsku?

Michał Kuźmiński, wieloletni szef działu Nauka "Tygodnika Powszechnego“, prowadzi nas przez fascynujące tajniki jedzenia i gotowania od czasów prehistorycznych po najdalszą przyszłość.

Z książki dowiesz się, jak wygląda gluten, poznasz tajniki zakwasu chlebowego (wszyscy wiedzą, że pierwszy chleb nigdy nie wychodzi i najlepiej od razu zacząć od drugiego), poznasz zapach zupy z kwarków, dowiesz się, jak wyhodować sałatę w kosmosie i dlaczego astronauci lubią pikantne jedzenie.

Ta książka to prawdziwie (r)ewolucyjne historie sztuki kulinarnej. Kopalnia naukowej wiedzy i fascynujących ciekawostek na temat jedzenia i gotowania.

W książce występują:

  • antropolog prof. Robin Dunbar,
  • dr John Dickie i dr Ruth Eastwood z Millenium Seed Bank,
  • mikrobiolożka i ekspertka od zakwasu: Debra Wink,
  • autorka najważniejszych badań na temat nietolerancji glutenu: dr Jessica Biesiekierski,
  • prof. Marek Kowalski z CERN,
  • chemik i enolog: dr Maciej Gawlik,
  • materialoznawca i znany z BBC popularyzator: Mark Miodownik,
  • astronauta Story Musgrave,
  • botanik z NASA: Ray Wheeler.

O autorze

Michał Kuźmiński: zastępca redaktora naczelnego "Tygodnika Powszechnego“, twórca i wieloletni kierownik działu Nauka. Nominowany do nagrody Grand Press w kategorii "dziennikarstwo specjalistyczne“, laureat wyróżnienia honorowego Nagrody Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich im. Jerzego Zielińskiego za popularyzację nauki. Autor powieści etnokryminalnych oraz tekstów i przekładów piosenek.

Czytaj całość

Recenzje (1)
  1. Super Recenzent
    Ocena: 5/5
    Dodana przez w dniu 2019-02-27
    Recenzja dotyczy produktu typu: książka
    0 z 0 osób uznało recenzję za przydatną

    Poradnik M. Kuźmińskiego kieruje czytelnika ku poznaniu kwestii kulinarnych, związanych z kuchnią z nieco innych i różnorodnych punktów widzenia. Jest to wgląd w tematykę z perspektywy medycyny, paleontologii, antropologii, dietetyki, fizyki, chemii,biologi i mikrobiologii, a także astronautyki. Sami przyznajcie - dość szerokie spektrum wiadomości różnych dziedzin.

    Książka składa się z ośmiu rozdziałów, a każdy z nich poświęcony został badaniu określonych zjawisk kulinarnych. Znajdziemy tu mnóstwo ewolucyjnych informacji. M.in. o pierwszych śladach obróbki termicznej, o badaniach w niejakiej jaskini Wonderwerk nad wykorzystaniem ognia. Poza tym dowiemy się co kryją w sobie i jak "działają" ziarna, dlaczego dla kosmonautów tak bardzo korzystne jest stosowanie ostrych przypraw. Co tak naprawdę oznacza dieta bezglutenowa i co dzieje się z mięsem, kiedy polejemy go winem? Na te i inne pytania odpowiedzą znawcy tematów w niniejszym poradniku. Po warunkiem, że sięgniecie po książkę:)

    Czy ta recenzja była przydatna? tak | nie
    Napisz pierwszy komentarz

Zobacz, dlaczego warto nam zaufać

Doskonała komunikacja, perfekcyjne podejście do klienta, realizacja szybka i całkowicie zgodna z zamówieniem, do tego dobra cena, czyli całość na piątkę.

Anyszka

Polecam, polecam, polecam! Świetny wybór, książki w doskonałej cenie i co najważniejsze błyskawiczna realizacja zamówienia - dodaję do moich ulubionych sklepów.

magdape

Bardzo miła obsługa, szybko reagują na wiadomości pisane. Szybko rozwiązują problem i tłumaczą sytuację, oraz bardzo jasno i konkretnie piszą mail o każdej zmianie w zamówieniach.

Lenka

Kolejny raz robię zakupy w sklepie i jest super szybko, tanio i wygodnie. Aż żałuję, że nie mają innych propozycji, które mnie interesują. Gorąco polecam.

Beata

Transakcja przebiegła szybko i sprawnie. Książki super i wszystko porządnie zapakowane. Nie jest to na pewno moja ostatnia styczność ze sklepem. Polecam.

Agnieszka

Sklep godny polecenia, szybko zrealizował zamówienie. Dodatkowo otrzymałam rabat. Bardzo korzystna cena zamówionych książek. Łącznie z przesyłką wyszło taniej niż w księgarni stacj...

Zosia

Bardzo sprawnie zrealizowane zamówienie. Pomimo, że podano mi późniejszy termin dostarczenia przesyłki otrzymałam ją kilka dni wcześniej. Sklep cechuje solidność i profesjonalizm. ...

Joanna

Sklep bardzo fajny, pomocny i szybki. Realizacja zamówienia trwała kilka dni. Zamówienie doskonale zapakowane i nienaruszone.

Frau Sonne

Jestem zadowolona ze sklepu i przeprowadzonej transakcji. Duży wybór książek, dostawa zgodnie z podaną przez sprzedawcę datą, bardzo porządnie zapakowana. Polecam.

agnes352

Polecam sklep z czystym sumieniem. Kontakt bardzo dobry, ceny rewelacyjne, wybór książek ogromny. Na pewno wkrótce znów złożę zamówienie.

natka2817

Rewelacja!!! Zamówienie otrzymałam 5 dni od złożenia zamówienia, a mieszkam w Wielkiej Brytanii.

Adrianna

Pierwszy raz kupowałam książki przez internet i się nie rozczarowałam. Książki przyszły w oczekiwanym terminie, były dobrze zabezpieczone. Na pewno skorzystam jeszcze nie jeden raz...

Paula