Przewodniki turystyczne czy mapy drogowe Hiszpanii to - nie oszukujmy się - nic ciekawego. Ta książka oferuje Ci jednak podróż trasą o wiele bardziej nietypową - trasą, która nie skupia się na widokach, lecz smakach. Brzmi intrygująco? Zapraszamy dalej!
Bartek Kieżun - czytelnikom blogów kulinarnych znany również jako "krakowski makaroniarz" - po raz kolejny udowadnia, że książka o kulinariach nie musi być wyłącznie sztampową książką kucharską. Po zwiedzeniu Turcji, Włoch czy Portugalii zaprasza na opowieść o kuchni hiszpańskiej. Opowieść (nie boimy się użyć tego słowa) fascynującą. Przepisy, których - uspokajamy zapalonych kucharzy - nie zabrakło, przeplatają się tutaj z anegdotami o tym pięknym państwie położonym na Półwyspie Iberyjskim.
Szczególną uwagę poświęcono jednak - jak sam tytuł wskazuje - jedzeniu i piciu. Czytelnik pozna meandry kuchni Basków; jej historię, tradycje, oddziaływanie w skali świata czy tematyczne anegdoty. Opisy autora pozwalają nie tylko zrozumieć skład czy przygotowanie poszczególnych dań, lecz także poczuć je na języku - bez długiej i kosztownej wyprawy. Dodatkową przyjemność podczas lektury czerpie się z licznych, kolorowych fotografii, które urozmaicają tekst i dają naoczny ogląd rozważanych tematów. To wszystko sprawia, że książka "Hiszpania do zjedzenia" jest pozycją obowiązkową na półce każdego smakosza.
O autorze
Bartek Kieżun jest profesjonalnym dziennikarzem kulinarnym i amatorskim kucharzem, wielokrotnie docenianym za swoje przewodniki i nagradzanym prestiżowymi nagrodami.