Zdrowe odżywianie to w dzisiejszych czasach temat, który jest ciągle aktualny. Podczas poszukiwania nowych przepisów i odkrywania kolejnych składników warto zwrócić uwagę na książkę "Green food. Zielono znaczy zdrowo". Ten ciekawy w formie poradnik z przepisami z pewnością poszerzy nasze horyzonty kulinarne i zachęci do spożywania zielonych warzyw i owoców.
"Green food. Zielono znaczy zdrowo" to praca zbiorowa, której misją jest przekonanie czytelników do spożywania większej ilości warzyw i owoców charakteryzujących się zieloną barwą. Dlaczego to właśnie ten kolor zwrócił uwagę autorów? Wszystkie zielone warzywa posiadają bowiem ten sam, niezwykle istotny składnik ? chlorofil. Jest to pigment, który przetwarza światło słoneczne na cukry roślinne i skrobię. Właśnie dzięki niemu zielone warzywa są bogate w całą armię witamin, takich jak A, C, E i K. Dzięki nim działają silnie przeciwutleniająco i tym samym mogą pomóc przeciwdziałać wielu groźnym chorobom, w tym także nowotworom.
Dodatkowo w zielonych warzywach znajduje się błonnik, który pomaga w prawidłowym trawieniu, a także magnez oraz żelazo. Autorzy książki przekonują, że zielone warzywa i owoce są nie tylko wyjątkowo estetyczne, ale także pełne zdrowia. Chlorofil jest niezastąpiony w walce z zatruwającymi organizm toksynami, dzięki czemu wspiera wątrobę. Ponadto zwiększa krzepliwość krwi, wzmacnia układ naczyniowy... zalety zielonych roślin można by wymieniać w nieskończoność!
Dzięki książce "Green food. Zielono znaczy zdrowo" mamy szansę odkryć mnóstwo przepysznych potraw przygotowywanych z udziałem jarmużu, natki pietruszki, koperku, szpinaku, sałaty, ale także awokado, kiwi czy winogron. Proponowany przez autorów jadłospis jest bardzo urozmaicony, dlatego każdy z pewnością znajdzie w nim coś dla siebie. Możemy wybierać spomiędzy omletów, zup, placuszków i różnego rodzaju deserów. To doskonała propozycja zarówno dla osób, które potrafią gotować, jak i dla tych, które dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę.
"Green food. Zielono znaczy zdrowo" to praca zbiorowa, której misją jest przekonanie czytelników do spożywania większej ilości warzyw i owoców charakteryzujących się zieloną barwą. Dlaczego to właśnie ten kolor zwrócił uwagę autorów? Wszystkie zielone warzywa posiadają bowiem ten sam, niezwykle istotny składnik ? chlorofil. Jest to pigment, który przetwarza światło słoneczne na cukry roślinne i skrobię. Właśnie dzięki niemu zielone warzywa są bogate w całą armię witamin, takich jak A, C, E i K. Dzięki nim działają silnie przeciwutleniająco i tym samym mogą pomóc przeciwdziałać wielu groźnym chorobom, w tym także nowotworom.
Dodatkowo w zielonych warzywach znajduje się błonnik, który pomaga w prawidłowym trawieniu, a także magnez oraz żelazo. Autorzy książki przekonują, że zielone warzywa i owoce są nie tylko wyjątkowo estetyczne, ale także pełne zdrowia. Chlorofil jest niezastąpiony w walce z zatruwającymi organizm toksynami, dzięki czemu wspiera wątrobę. Ponadto zwiększa krzepliwość krwi, wzmacnia układ naczyniowy... zalety zielonych roślin można by wymieniać w nieskończoność!
Dzięki książce "Green food. Zielono znaczy zdrowo" mamy szansę odkryć mnóstwo przepysznych potraw przygotowywanych z udziałem jarmużu, natki pietruszki, koperku, szpinaku, sałaty, ale także awokado, kiwi czy winogron. Proponowany przez autorów jadłospis jest bardzo urozmaicony, dlatego każdy z pewnością znajdzie w nim coś dla siebie. Możemy wybierać spomiędzy omletów, zup, placuszków i różnego rodzaju deserów. To doskonała propozycja zarówno dla osób, które potrafią gotować, jak i dla tych, które dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę.