Lubisz kiszoną kapustę i nie wyobrażasz sobie niedzielnego obiadu bez kwaszonego ogórka? A czy wiesz, że ukisić można tak naprawdę... prawie wszystko?
Przykłady znajdziesz w książce Sandora Ellixa Katza zatytułowanej “Sztuka fermentacji” - jednej z najchętniej czytanych książek o tematyce kulinarnej w 2016 roku.
Ta nowoczesna książka kucharska to ponad 600 stron przepisów z całego świata, które podpowiedzą ci, jak przygotować tak oryginalne potrawy i przekąski jak choćby japońskie natto czy pikantne koreańskie kimchi. Chcesz zrobić w domu kiszone pomidory tak samo aromatyczne, jak te fermentowane tradycyjnie w beczkach na Ukrainie? A może zamierzasz zaskoczyć gości ukiszonymi... zielonymi orzechami włoskimi? To tylko niektóre z pomysłów, które podsuwa czytelnikom autor znany już w Polsce z wydanej w 2005 roku “Dzikiej fermentacji”, opisującej naturalne sposoby przygotowywania kiszonych potraw. Do ich przygotowania niepotrzebny będzie ci jakikolwiek profesjonalny sprzęt. Wystarczy przygotować to, co zamierzasz ukisić, i odpowiednią zalewę, składającą się zwykle z wody, soli i dopasowanych do danego przepisu przypraw. Do tego duży kamionkowy gar, szczelna beczka lub po prostu pojemny słój - i już możesz siać ferment!
“Sztuka fermentacji” to więcej niż tylko zbiór przepisów. Znajdziesz tu również informacje dotyczące tego, jakie korzyści dla twojego organizmu może mieć spożywanie dużej ilości naturalnie przygotowanych kiszonek z warzyw, owoców, a nawet z mięsa lub ryb! Wieloletnie doświadczenie i ogromna wiedza autora pozwalają mu jasno i przejrzyście wytłumaczyć, w jaki sposób odpowiednio przyrządzone sfermentowane potrawy wpływają na nasz organizm, dostarczając mu energii i niezbędnych mikroelementów. Jednocześnie Katz doradza, jak uniknąć najczęstszych błędów i poradzić sobie z trudnościami, na które może natknąć się osoba dopiero zaczynająca swoją przygodę z kiszeniem. “Sztuka fermentacji” jest idealnym uzupełnieniem wiedzy dla czytelników znających już "Dziką fermentację", a dla tych, którzy nie zapoznali się jeszcze z wcześniejszym dziełem Katza, stanowi świetną zachętę do zagłębienia się w fascynującą tematykę, jaką jest przygotowywanie kiszonych potraw.
O książce
Ważne jest, by zrozumieć że fermentacja jest naturalnym fenomenem o zasięgu znacznie szerszym niż praktyki kulinarne. Komórki w naszym ciele mają zdolność fermentacji. Innymi słowy, ludzie nie wymyślili lub stworzyli fermentacji; bardziej prawdziwe jest twierdzenie, że fermentacja stworzyła nas.
Sandor Ellix Katz
Przeczytaj darmowy fragment książki
Kilka słów o autorze
Sandor Elix Katz urodził się 20 maja 1962 roku w Nowym Jorku. Jest amerykańskim pisarzem kulinarnym i zwolennikiem gotowania w domu.