Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy starą, dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć. Przybliżyć ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu. Pokazujemy, jak przygotować wyjątkowe potrawy regionalne nieznane w żadnym innym regionie Europy.
OPIS CZĘŚCI:
1. Galaretka z cielęcych nóżek 2. Golonka i puree z grochu 3. Klops wołowo-wieprzowy z borowikami 4. Kotleciki jagnięce z kostką 5. Królik na dziko 6. Pieczeń huzarska 7. Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym 8. Schab ze śliwką 9. Szynka w chlebie 10. Sznycle cielęce w 3 odsłonach 11. Wyplataniec Kurpianki albo warkocz Maryny 12. Zrazy wołowe w sosie grzybowym
Rok produkcji: 2006 - 2009
Scenariusz i realizacja: Małgorzata Motecha-Pastuszko, Agnieszka Niemcewicz
Opowiada: dr Grzegorz Russak
Gotuje: Marcin Wysocki
Muzyka: Joanna Fidos
Producent: Jerzy Jakutowicz
DANE TECHNICZNE:
Czas trwania: 120 min
Nośnik: DVD
Liczba nośników: 1
Obraz: kolor
Format obrazu: 4:3
Dźwięk: mono
Rok wydania: 2011