Zbliża się czas letnich upałów, a Ty masz ochotę rozkoszować się chłodem przepysznych lodów? Możesz je wykonać samodzielnie, korzystając z receptur, jakie miłośnikom słodkich deserów dostarcza autor książki "Lody. Domowa manufaktura" David Lebovitz.
Publikacja Davida Lebovitza zawiera wiele przepisów na domowej roboty mrożone słodkości. Autor proponuje wielbicielom orzeźwiających lodów zarówno receptury na desery o klasycznych smakach, jak i bardziej wyszukane oraz ekstrawaganckie. W książce czytelnik znajdzie zatem wskazówki, jak przygotować tradycyjne lody o smaku waniliowym czy czekoladowym. Pozna również zupełnie nowe kompozycje smakowe, których istnienia nawet by nie podejrzewał. Dzięki amerykańskiemu mistrzowi kuchni usłyszy na przykład o lodach na bazie pietruszki bądź zielonej herbaty, sorbecie z owoców cytrusowych czy deserach z masła orzechowego.
O autorze
David Lebovitz należy do najsłynniejszych amerykańskich mistrzów kuchni. Przez większą część swojej kariery zawodowej pracował w charakterze kucharza oraz cukiernika, z czego 13 lat przypada na renomowaną restaurację Chez Panisse w kalifornijskim Berkeley. U schyłku dwudziestego stulecia autor uruchomił internetową stronę davidlebovitz.com i porzucił pracę szefa kuchni na rzecz pasji pisarskiej. Od 2004 roku mieszka w Paryżu, czerpiąc z kuchni francuskiej szereg inspiracji do swoich książek kulinarnych. Prowadzi również popularnego bloga o tematyce kulturalnej i lifestylowej.