Claire O’Neil, zwana Nelly, zajmuje się pieczeniem ciast, jednak ma też pewien wyjątkowy talent. Tak jak każdy dobry szef kuchni potrafi wychwycić zmienne, ulotne smaki, które umykają większości z nas, tak Neely „czuje” emocje – „pomarańcza pobudza, cynamon zatrzymuje wspomnienia, a śliwka jest zadowolona z siebie”. Smaki i emocje pozwalają jej zajrzeć w głąb duszy każdego z klientów, dzięki czemu może dopasować swoje wypieki do indywidualnych potrzeb – pomoże uczcić prawdziwą miłość, przezwyciężyć strach, a nawet przeżyć żałobę i pogodzić się ze stratą kogoś bliskiego.
Kiedy jej dotychczasowe życie legło w gruzach, Neely decyduje się wrócić do rodzinnego Millcreek Valley. Cukiernia, którą tam otwiera, to cudowny, kameralny lokal, dokładnie taki, o jakim zawsze marzyła – a jednak każdy z jej nowych klientów nosi w sobie jakiś sekret, czasem mroczny, innym razem wyjątkowo intrygujący.
Smakowita lektura (...). Niczym najlepszy szef kuchni Judith Fertig łączy historię utalentowanej adeptki sztuki cukierniczej, która rozpoczyna wszystko od nowa w rodzinnym miasteczku gdzieś na Środkowym Zachodzie, z intrygującą zagadką z czasów Wielkiej Depresji.
Beatriz Williams, autorka „Zanim mnie pokochasz”
Na przykładzie niewielkiego miasteczka pełnego głęboko skrywanych sekretów i tajemnic z przeszłości Fertig udowadnia czytelnikowi, że przyjaźń, rodzina i pyszne jedzenie potrafią leczyć stare rany. Prawdziwa uczta dla zmysłów.
Jill Shalvis, autorka „Szczęśliwej przystani”
W swojej niezwykłej powieści Fertig serwuje nam wielowarstwową historię rodziny i miłości, straconych, a potem odnalezionych (..). Szczypta realizmu magicznego intryguje dodatkowo.
RT Book Reviews
Autorka książek kucharskich Judith Fertig dorastała na Środkowym Zachodzie, studiowała i uczyła się gotowania w Europie, a obecnie mieszka w Kansas City. Wymieniana przez „Saveur Magazine” jako „ikona świata kulinarnego”, Fertig pisze książki kucharskie, które odzwierciedlają jej miłość do chleba, pieczenia, grillowania i fantastycznych potraw.