Zielenina bez glutenu

Średnia: 5.0 Ilość ocen: 3
Wysyłka w:
48 godzin + czas dostawy
Wydawnictwo
Ilość stron
184
Rok wydania
2016
Nasza cena: 37,43 zł 49,90 zł Taniej o: 25%

Książka "Zielenina bez glutenu. Wegetariańsko, sezonowo, lokalnie" to pozycja nie tylko dla zwolenników kuchni bezmięsnej. Autorką jest Magdalena Cielenga-Wiaterek, twórczyni popularnego bloga kulinarnego pod tytułem "Zielenina" i innej książki kucharskiej, czyli "Zielenina na talerzu". Tym razem autorka zaprasza nas w kolejną podróż po zielonej, zdrowej i sezonowej kuchni. Tym razem wychodzi ona naprzeciw wszystkim, których organizm nie toleruje glutenu. Oczywiście przepisy i informacje tu zawarte będą również przydatne wszystkim miłośnikom bezglutenowych warzyw, kasz, owoców i innych naturalnych produktów.
Z książki jasno wynika, że prawdziwą królową polskiej kuchni jest kasza, którą można wykorzystywać na milion sposobów. Można z niej na przykład zrobić bezglutenowy chleb, pyszne ciasto lub przepyszny budyń. Autorka postanawia pokazać nam, że wegetariańskie gotowanie bez udziału glutenu może być łatwe i przyjemne, a poza tym nie musi ono zrujnować naszego budżetu domowego. Książka została podzielona na części zgodnie z porami roku. W ten sposób można łatwo nauczyć się, jak korzystać z sezonowych i lokalnych produktów. Te wszystkie kolorowe, pyszne i zdrowe dania są oparte na polskich kaszach, warzywach i owocach, które razem tworzą zgraną całość z aromatycznymi ziołami i przyprawami. Wszystkie dania są okraszone sporą dawką świeżych i aromatycznych ziół oraz przypraw. To tworzy naprawdę zgraną i pyszną całość.

Co jest największą wartością tej książki? Na pewno wielką jej zaletą jest podkreślenie znaczenia sezonowości. Ważne jest więc, zdaniem autorki, to, aby jeść produkty świeże, lokalne ale również i takie, które w danym okresie rodzą się naturalnie i w danym czasie są znacznie tańsze oraz mają największą wartość odżywczą. A w końcu oto właśnie chodzi w zdrowej kuchni.

Często w książkach autorka nie rezygnuje z nabiału, który jednak jest ważnym składnikiem pożywienia. Jeśli lubisz pyszną, odżywczą kuchnię to na pewno przepisy zawarte w książce Magdaleny Wiaterek pozytywnie Cię zainspirują. Ciężko zdecydować się, czy bardziej apetycznie brzmi tarta orzechowa z dodatkiem szpinaku i szparagów czy też sałatka na bazie sorgo. A może masz ochotę na zdrowy pasztet ze... słonecznika? Do wyboru są jeszcze choćby kotlety z topinamburem oraz wiele słodkości w sam raz dla łasuchów.

Czytaj całość

Recenzje (3)
  1. Recenzenckie Mistrzostwo Świata
    Ocena: 5/5
    Dodana przez w dniu 2017-03-21
    Recenzja dotyczy produktu typu: książka
    1 z 1 osób uznało recenzję za przydatną

    Coraz więcej blogerów kulinarnych zyskuje szansę na wydanie własnej książki. Jedną z nich jest autorka bloga Zielenina, Magdalena Cielenga-Wiaterek. Zielenina bez glutenu to książka przeznaczona dla wegetarian i wegan, ale nie tylko. Każdy, kto choć trochę lubi gotować i szuka innowacyjnych potraw powinien się tutaj odnaleźć. Coraz więcej osób ogranicza pszenicę i inne glutenowe zboża w swojej diecie – niezależnie od tego, czy cierpią na nietolerancję czy celiakię. Autorka wychodzi im naprzeciw i prezentuje sporo interesujących przepisów, w których glutenu nie znajdziemy!

    Książka ta została podzielona na cztery podstawowe części, związane z panującymi w naszej strefie klimatycznej porami roku. Autorka stawia przede wszystkim na sezonowość i jedzenie tego, co możemy dostać lokalnie. Unika wymyślnych produktów, które ciężko spotkać w naszym kraju i trzeba by je specjalnie sprowadzać zza granicy. Bardzo cenię sobie takie podejście do sprawy, bowiem nie każdy ma czas i pieniądze, aby takie produkty kupować i wyszukiwać w wymyślnych sklepach. Co więcej, okazuje się, że nawet z lokalnych składników można wyczarować istne cudna! Potrawy zostały też podzielone na odpowiednie posiłki – czyli śniadania, obiady, kolacje i desery, ale w moim odczuciu są to tylko propozycje i można się bawić ich kolejnością.

    W tej książce jest naprawdę zielono… Praktycznie w każdym przepisie znajdziemy zielony owoc lub warzywo. To świetny sposób na to, aby przemycić w konkretnym daniu coś zielonego i oszukać tych, którzy mają awersję do zieleniny – a wierzcie mi, znam takich delikwentów osobiście! Proponowane tutaj potrawy wyglądają naprawdę smakowicie, odżywczo i zdrowo. A dodatkowo bardzo naturalnie. Bardzo cieszy mnie fakt, że z potraw został wykluczony gluten. Bardzo często staram się pogodzić weganizm z dietą bezglutenową, ale okazuje się, że nie jest to takie proste. To jedna z nielicznych książek, w której możemy spotkać taką kombinację, choć autorka stosuje też jajka – jednak te z wolnego wybiegu, ekologiczne – oraz sery, ale pozbawione podpuszczki zwierzęcej.

    Książka jest wydana w przepiękny sposób – świetny papier, piękne zdjęcia, idealnie zgrana szata graficzna. Nic tutaj nie razi w oczy, wręcz przeciwnie! Aż ma się ochotę rzucić wszystko, wejść do kuchni i próbować każdy przepis po kolei! Tym bardziej, że nie są one wyjątkowo skomplikowane. I to jest właśnie niesamowite – tak proste do wykonanie, a tak imponujące i niepowtarzalne po przygotowaniu! Już mi ślinka cieknie na samą myśl o musie czekoladowym z kaszy jaglanej z truskawkami… Nie ukrywam, że niektóre przepisy wydały mi się dosyć dziwne, jeżeli chodzi o połączenie smaków, ale kto wie – może to dopiero będzie kulinarna przygoda?

    To książka dla każdego, kto lubi zdrowe, kolorowe i odżywcze dania! Nie tylko dla wegan i wegetarian, ale dla wszystkich smakoszy. Lokalne produkty, proste wykonanie i zaskakujące efekty końcowe. Z pewnością książka ta nie raz mi się przysłuży i dołącza do zacnego grona pozycji kulinarnych, które stale towarzyszą mi w kuchni.

    Czy ta recenzja była przydatna? tak | nie
    Napisz pierwszy komentarz
  2. Recenzenckie Mistrzostwo Świata
    Ocena: 5/5
    Dodana przez w dniu 2017-03-14
    Recenzja dotyczy produktu typu: książka
    0 z 0 osób uznało recenzję za przydatną

    Magdalena Cielenga-Wiaterek z wykształcenia jest prawnikiem, a od wielu lat wegetarianką i propagatorką zdrowej i ekologicznej kuchni. Jest autorką popularnego bloga i książki „Zielenina na talerzu".

    W kolejnej książce „Zielenina bez glutenu” jak sama piszę, chce przybliżyć czytelnikom dietę bezglutenową i bezmięsną. Przepisy podzielone są na pory roku i czas podania (śniadanie, obiad, deser, kolacja). Każdy przepis ilustruje zdjęcie potrawy. Magdalena Cielenga-Wiaterek podkreśla, że gotuje sezonowo i lokalnie, więc składniki w przepisach pochodzą z Polski i pojawiają się na talerzu zgodnie z porami roku. Znajdziemy tutaj m.in. przepis na: zielone babeczki z kremem cytrynowym, tartę orzechową z nadzieniem szpinakowym i białymi szparagami, chleb z kaszą jaglaną, zapiekankę pasterską.

    W dzisiejszych czasach coraz częściej słyszymy, jak bardzo ważna jest to co jemy dla naszego zdrowia, dobrego samopoczucia. Coraz więcej osób boryka się z alergiami, nietolerancją pokarmową, albo po prostu chce zdrowo jeść. Książka z przepisami „Zielenina bez glutenu” jak najbardziej w tym pomaga.

    MJ

    źródło: osemkowyklubrecenzenta.blogspot.com

    Czy ta recenzja była przydatna? tak | nie
    Napisz pierwszy komentarz
  3. Recenzenckie Mistrzostwo Świata
    Ocena: 5/5
    Dodana przez w dniu 2017-02-27
    Recenzja dotyczy produktu typu: książka
    0 z 0 osób uznało recenzję za przydatną

    "Zielenina bez glutenu" to druga po „Zieleninie na talerzu” książka Magdaleny Cielengi-Wiaterek - prawniczka, która pasję do paragrafów zamieniła na miłość do gotowania. Tym razem autorka zabiera nas w podróż kulinarną zgodną z zasadami: wegetarianizmu, sezonowości, lokalnego dostępu do produktów w połączeniu z kuchnię pozbawiona produktów zawierających gluten. Książka została podzielona na części zgodnie z porami roku, by w przystępny sposób, korzystając z dostępnych produktów przygotowując dania na śniadanie, obiady, kolacje i desery. W książce znajdziemy przejrzyste zestawienie propozycji kulinarnych pachnących ziołami oraz przyprawami. Dania zaskoczą najwybredniejszych smakoszy - różowe kluseczki, pizza na dyniowym cieście, czy ciasto pietruszkowe. Każdy znajdzie coś dla siebie - dania z kasz oraz mnóstwo warzyw i owoców.

    Twarda i efektowna oprawa oraz duży rozmiar książki sprawia, że prezentuje się ona doskonale i może stanowić piękny prezent dla bliskiej osoby. Duża czcionka oraz czytelny podział ułatwia sprawne poruszanie się po książce. Na pierwszych stronach znajdziecie kilka słów od autorki na temat glutenu oraz produktach wykorzystywanych do przepisów. Papier, na którym wydrukowana została książka przypomina stare rodzinne zbiory przepisów, a stonowane, minimalistyczne zdjęcia skupiają się na prezentowanej potrawie.

    Jeżeli szukacie ciekawych i doskonale skomponowanych przepisów bez glutenowych lub chcielibyście wprowadzić powiew nowości do swojej kuchni, to zdecydowanie „Zielenina bez glutenu” Magdaleny Cielengi-Wiaterek powinna zagościć w ważnej kuchennej biblioteczce.

    Czy ta recenzja była przydatna? tak | nie
    Napisz pierwszy komentarz

Zobacz, dlaczego warto nam zaufać

Doskonała komunikacja, perfekcyjne podejście do klienta, realizacja szybka i całkowicie zgodna z zamówieniem, do tego dobra cena, czyli całość na piątkę.

Anyszka

Polecam, polecam, polecam! Świetny wybór, książki w doskonałej cenie i co najważniejsze błyskawiczna realizacja zamówienia - dodaję do moich ulubionych sklepów.

magdape

Bardzo miła obsługa, szybko reagują na wiadomości pisane. Szybko rozwiązują problem i tłumaczą sytuację, oraz bardzo jasno i konkretnie piszą mail o każdej zmianie w zamówieniach.

Lenka

Kolejny raz robię zakupy w sklepie i jest super szybko, tanio i wygodnie. Aż żałuję, że nie mają innych propozycji, które mnie interesują. Gorąco polecam.

Beata

Transakcja przebiegła szybko i sprawnie. Książki super i wszystko porządnie zapakowane. Nie jest to na pewno moja ostatnia styczność ze sklepem. Polecam.

Agnieszka

Sklep godny polecenia, szybko zrealizował zamówienie. Dodatkowo otrzymałam rabat. Bardzo korzystna cena zamówionych książek. Łącznie z przesyłką wyszło taniej niż w księgarni stacj...

Zosia

Bardzo sprawnie zrealizowane zamówienie. Pomimo, że podano mi późniejszy termin dostarczenia przesyłki otrzymałam ją kilka dni wcześniej. Sklep cechuje solidność i profesjonalizm. ...

Joanna

Sklep bardzo fajny, pomocny i szybki. Realizacja zamówienia trwała kilka dni. Zamówienie doskonale zapakowane i nienaruszone.

Frau Sonne

Jestem zadowolona ze sklepu i przeprowadzonej transakcji. Duży wybór książek, dostawa zgodnie z podaną przez sprzedawcę datą, bardzo porządnie zapakowana. Polecam.

agnes352

Polecam sklep z czystym sumieniem. Kontakt bardzo dobry, ceny rewelacyjne, wybór książek ogromny. Na pewno wkrótce znów złożę zamówienie.

natka2817

Rewelacja!!! Zamówienie otrzymałam 5 dni od złożenia zamówienia, a mieszkam w Wielkiej Brytanii.

Adrianna

Pierwszy raz kupowałam książki przez internet i się nie rozczarowałam. Książki przyszły w oczekiwanym terminie, były dobrze zabezpieczone. Na pewno skorzystam jeszcze nie jeden raz...

Paula