"Zdrowe stawy" to kompleksowy poradnik dotyczący chorób stawów oraz tego, jak można wspierać proces leczenia za pomocą odpowiedniej diety.
Ludzki organizm to niezwykle skomplikowana maszyna. Jednymi z jej najważniejszych elementów są bez wątpienia stawy. Staw to rodzaj zawiasu, dzięki któremu dwie połączone ze sobą kości mogą poruszać się względem siebie. Połączenia takie narażone są na urazy. Często też po prostu zużywają się z wiekiem lub pod wpływem niesprzyjających czynników. Wówczas odczuwamy dokuczliwe bóle stawów. Nie pozwalają nam one normalnie funkcjonować, cieszyć się życiem i aktywnością fizyczną. Dla wszystkich, którzy mają zdiagnozowane reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) lub też inną chorobę stawów mamy dobrą wiadomość. Odpowiednia dieta może wspierać leczenie i łagodzić objawy, a nawet zapobiegać tego typu problemom.
Jeżeli cierpisz na RZS, dokuczają Ci bóle stawów... Jeżeli kolana nie pozwalają Ci o sobie zapomnieć, ta książka przeznaczona jest właśnie dla Ciebie! "Zdrowe stawy" to kompleksowy zbiór informacji na temat chorób stawów, ich diagnostyki i leczenia. Znajdziesz tu praktyczne porady dotyczące zapobiegania rozwojowi RZS i innych podobnych chorób. Książka zawiera wskazówki dotyczące prawidłowego odżywiania oraz 140 przepisów na potrawy, których spożywanie będzie wspierać leczenie lub zapobieganie rozwojowi choroby.
Z lektury tej książki dowiesz się między innymi:
* Jaka dieta najskuteczniej wspiera leczenie chorób stawów?
* Jak dobierać poszczególne produkty spożywcze i łączyć je w smaczne i zdrowe posiłki?
* Które zioła i przyprawy wspomagają proces leczenia?
* Jakim badaniom należy poddać się w przypadku dokuczliwych problemów ze stawami?
* Jakie są najczęstsze czynniki chorobotwórcze?
* Jak ćwiczyć, aby wzmocnić stawy?
"Zdrowe stawy" to książka autorstwa Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz, cenionej dietetyk klinicznej. Wykształcenie zdobyła na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Doświadczenia zawodowego autorka nabywała, pracując m.in. w Instytucie Żywności i Żywienia. Prowadzi popularne szkolenia żywieniowe skierowane zarówno do dzieci, jak i dorosłych. Jest autorką książek o tematyce dietetycznej związanej z chorobami. Należą do nich takie pozycje jak "Jelito drażliwe" oraz "Insulinooporność", które ukazały się nakładem wydawnictwa Zwierciadło.