A przecież ze słodkich przysmaków nie trzeba wcale rezygnować. Ważne jednak, by były one przyrządzane ze zdrowych, naturalnych produktów. Co powiesz na jaglane gofry z owocami lata, domowy kisiel jeżynowy, jogurtowy torcik jagodowy czy na pierogi orkiszowe z malinami? Już same nazwy brzmią smacznie, a jednocześnie zdrowo.
Katarzyna Maciejko-Zielińska radzi, jak ze zdrowych, bogatych w witaminy i substancje odżywcze produktów przygotować łakocie, które zasmakują nawet małym niejadkom. Bo przecież często spotykamy się z problemem, że nasze pociechy nie mają ochoty na nic innego, jak tylko na słodkości. Można więc w sprytny sposób przemycić do ich diety świeże, również sezonowe owoce, bakalie czy pełnoziarniste zboża., a przy tym unikać szkodliwego białego cukru, białej mąki i niezdrowych, przetworzonych tłuszczy.
Autorka jest znaną fotografką kulinarną i blogerką. Od kilku lat prowadzi poczytnego bloga slodkiefantazje.pl, na którym dzieli się ze swoimi czytelniczkami rozmaitymi pomysłami na zdrowe i smaczne łakocie. Poradnik "Zdrowe słodkości na każdą porę dnia" zawiera właśnie sto takich przepisów. Słodkości na bazie naturalnych, odżywczych składników możesz przygotowywać bowiem codziennie i to bez wyrzutów sumienia. Poszczególne przepisy ozdobione są pięknymi, autorskimi fotografiami potraw. Dodatkowe wskazówki opisują możliwe modyfikacje przepisów tak, by pomóc Ci przygotować Twoją ulubioną wersję każdego z dań. Do opisów poszczególnych przysmaków autorka dołączyła również obszerne komentarze. Dzięki nim dowiesz się, jakie właściwości zdrowotne mają składniki wymienione w recepturach i jaki pożytek mogą przynieść one Tobie i Twoim najbliższym.